A németek nálunk fognak verekedni

2013.11.25. 17:22

A vasárnap esti sajtótájékoztató legfontosabb bejelentése kétségkívül ez: a DTM ismét Magyarországra jön. A Deutsche Tourenwagen Masters a világ talán legerősebb túraautó-bajnoksága, a német prémiummárkák itt test-test elleni harcban mutathatják meg ki a jobb. Az autók külsőre hasonlítanak ugyan az utcai típusokra, de a technika a forma-1-et idézi.

A sajtótájékoztatón írta alá Hans Werner Aufrecht, az ITR e.V. elnöke, és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke azt a szerződést, amely alapján a németek túraautó bajnokságának harmadik futamát Mogyoródon rendezik meg. Természetesen az induló márkák is képviseltették magukat a rendezvényen,  Miguel Molina (Audi), Timo Glock (BMW) és Pascal Wehrlein (Mercedes-Benz) pilóták mellett három DTM-versenyautó keltett feltűnést a Váci utcában.

A DTM-ben néha szorosabb a verseny, mint az F-1-ben, ahol az első helyezettől hét tizedmásodpercnyire van a második, míg a DTM-ben majd’ a teljes mezőny közt van ekkora különbség, mondta el Timo Glock. A németnek van összehasonlítási alapja, hiszen korábban a forma egyben is versenyzett – legjobb, második helyezését pont a Hungaroringen szerezte meg. Nem ismeretlen a pálya Miguel Molinának sem, a World Series by Renault egyik kategóriájában, a Formula Renault 3.5 seriesben már versenyzett a magyar pályán. Miguel nem csak nagy autókkal szeret gyorsan menni – édesapja gokart csapatában, ahol versenyzői karrierje indult, ma is szokott hobbiból vezetni, 1:5-ös méretarányú spanyol Contrast  márkájű távirányítású autókkal versenyez, és spanyolként természetesen imádja a slot-carokat is. Pascal Wehrlein, a Mercedes versenyzője még csak tizenkilenc éves, és bár 2011-ben az ADAC Formel Masters sorozatának bajnoka volt, a Hungaroringen még sosem járt, sőt, Magyarországra is most látogatott először. 

A Hungaroringen 2014-ben nagyüzem lesz, ez már most látszik: a DTM-en kívül újdonság, hogy ismét lesz kamionverseny Magyarországon. A sikeres magyar kamionversenyzők, Kiss Norbert és Major Benedek végre hazai pályán is megmutathatják magukat szeptember 6-7 között. Természetesen jön hozzánk májusban a WTCC, lehet megint teli torokból ordítani Michelisz Norbinak, sőt, a WTCC betétfutamaként lesz Seat Leon Európa Kupa, amiben a 15 éves Tóth Norbert is indul.