Ennyit költesz az autódra valójában

2014.04.14. 06:31 Módosítva: 2014.04.14. 07:56

A Kiszámoló blog néha az autózás költségeivel foglalkozik, ezért megállapodtunk, hogy ezek az írások megjelennek a Totalcaron is. Például megszületett ez a remek kalkulátor, amit most megosztunk veletek: csak beírod a költségeidet, és a végén megkapod, mennyibe kerül ez neked egy hónapban, illetve hány forint egy kilométer. Mivel a szerző közgazdász, azt is megtudod, mennyit buksz csupán azon, hogy nem fekteted értelmesebb dologba a pénzed. Felkészültél?

Egyszer bejárta a sajtót egy sajtóközlemény, miszerint egy átlag magyar 33 ezer forintot költ az autójára havonta. Ez a szám köszönő viszonyban sem áll a valósággal, mert rengeteg, nagyon is valóságos költséggel nem számol. Értékvesztés, az autóba ölt pénzed miatt elvesztett banki kamatok - de az átírás költségét és sok hasonló apróságot sem vesz figyelembe.

Mivel fontos téma, mennyi pénzt dobsz ki az ablakon, amikor autózol, illetve hogyan kell pontosan kiszámolni, mennyibe kerül egy megtett kilométer, csináltam nektek egy remélhetőleg mindenre kiterjedő kalkulátort, amit lejjebb megtalálsz. Először meg kell adnod, hogy hány éve (pl. 4,5 éve) vetted az autódat, mennyiért, illetve most mennyit érhet (ezt meg tudod nézni bármelyik hirdetési oldalon). Ebből megtudjuk, mennyi volt eddig a havi értékvesztésed. Természetesen ez egy pillanatnyi állapot, hiszen ha még 15 évig akarod használni az autót, kisebb lesz a havi érték, mivel az értékvesztés nem lineáris, hanem az elején nagyobb, a végén kisebb.

Az átírás költségét le kell osztani egy-egy autód nálad töltött idejére, mert ha kétévente autót cserélsz és csak az átírásra elköltesz 80 ezret, az bizony önmagában 3333 Ft havonta.

Amikor úgy döntöttél, hogy autóba fekteted a pénzed a bankbetét helyett, lemondtál a bankbetét kamatáról, vagyis alternatíva költséged keletkezett, amivel számolnod kell. Ez azt mutatja meg, mennyibe kerül, ha 13 millióért veszel egy autót, ahelyett, hogy egymillióért vennél, vagy egyáltalán nem vennél, mert semmi szükséged rá.

Teljesen pontos akkor lenne a számítás, ha felmérnéd, mennyibe kerül az alternatív közlekedés (pl. havi buszbérlet), és csak a különbséget számolná, de ennyire már nem akartam szőrözni, így is látod, mennyibe kerül, hogy autóban áll a pénzed (értékvesztés plusz elmaradt kamatok). Ha cifrázni akarod, vond le a kamatokból, hogy pl. 10 millió helyett félmillióért veszel autót, vagy buszbérlet 3 évig.

Autóköltség-kalkulátor. Forrás: kiszámoló.hu
éve
Ft
Ft
%
Ft
év
Ft
Ft
Ft
Ft
év
Ft
km
Ft
év
Ft
év
Ft
év
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
km
%
l/km
%
l/km
%
l/km
Ft
Havi állandó költsége az autódnak, a futott kilométertől függetlenül, benzin és olaj nélkül : {{eredmeny_allandokoltseg()}} Ft
Havi benzinköltség az adott kilométerre jutó olajköltséggel együtt: {{eredmeny_benzinkoltseg()}} Ft
Teljes havi költségek az autódon: {{eredmeny_havikoltseg()}} Ft
Egy megtett kilométer teljes költsége: {{eredmeny_koltsegperkm()}} Ft
Ebből az autó értékvesztéséből eredő költség havonta: {{eredmeny_ertekvesztes()}} Ft
Elmaradt kamat havonta, amiért autóban áll a pénzed és nem bankban (része a havi költségnek): {{eredmeny_alternativkoltseg()}} Ft


Programozás: Frivalszky Péter

Ha kitöltöd a kérdőívet (például mennyit költesz téli gumira, vagy akkumulátorra és hány évente, mennyit költöttél eddig az autódra extrákra, mint autórádió, tolatóradar, stb.), megkapod, hogy pontosan mennyibe is kerül neked havonta az autód, és ezek után mennyiből jön ki egy megtett kilométer.

Külön bontottam nektek az üzemanyagot és olajat nem tartalmazó havi költségeket. Kvázi fix költségek havonta, bár persze például a gumicsere gyakorisága, vagy az értékvesztés nagysága mégiscsak összefügg a kilométerek számával, de például az adó, biztosítás és a garázsbérlet nem. 

Lehet találgatni, melyik nagyobb havonta, mondjuk évi 15-20 ezer kilométer alatt.

A hitelre vett autóknál az elmaradt banki kamatokat ki kell vonni a költségekből, és helyette be kell írni a hitel költségeit. Ha beütöd az adataidat, rá fogsz jönni, nem is olyan drága a taxi, ha nem csak a benzinpénzzel számolsz. És akkor még nem beszéltünk a havi buszbérletről.

A tévedések elkerülése végett: ez az egész csak arról szól, mennyibe kerül egy autó fenntartása, és semmi másról. Igen, a bérletért és a vasútért is fizetni kell, a nagymama is messze lakik, és sokan csak autóval tudják megoldani a közlekedést, különben is az négy embernek olcsóbb, büdösek az emberek a buszon, stb. stb. A cikk semmi ilyenről nem szól, csak segít kiszámolni, mennyit költesz az autódra.

Töltsd ki az alább található online táblázatot, vagy ha szeretsz excellel bíbelődni, le is töltheted a táblázatot innen, és használd egészséggel.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints erre a linkre további információért. Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.