Százak jöttek, ezrek!

2014.05.13. 18:06

Ha a Hungexpo számunkra kijelölt parkolóját egy dézsának képzeljük, akkor a 3. Parkoló Parádén bizony ez a dézsa minden eresztékében recsegett-ropogott, sőt, olykor a víz ki is csapott a peremén át. Szerencsére nem egyenruhára fröccsent, de ez inkább csak a szerencsének köszönhető. Erről később.

Előbb azonban fogadja határtalan tiszteletünket és köszönetünket az a több száz autó- motor- és bringatulajdonos, akik nem voltak restek és a szombati munkanap végén eljöttek, hogy megmutassák féltett (és kevésbé féltett) járműveiket a közönségnek. Csak saccolni tudunk, de az teljesen biztos, hogy ötszáznál jóval több jött össze csak autókból, simán elképzelhető, hogy ezer is volt ott, hiszen a hely kapacitása némiképp nagyobb és hát... sok szabad hely nem maradt. Az érkezők végeláthatatlan sora még este hat órakor is megakasztotta a forgalmat az Albertirsai úton, pedig már öt órakor kinyitottuk mindkét kaput.

A kilátogatóknak és a Jóistennek is külön köszönet. Előbbiek adták a hangulatot a sétálgató, bringázgató kis srácokkal, utóbbi pedig a csodás napsütést, amely valószínűleg sokaknak segített eldönteni, hogy jöjjenek-e vagy sem.

Van elég képünk a Parkoló Parádé 3-ról, nyugodtan lapozza végig, lassan felesleges is lesz felsorolni minden érdekességet. Nem járunk messze attól, hogy ki merjük jelenteni, hogy ami itt nem volt, azt nem is gyártották. Remekül szerepeltek a márka- és egyéb klubok, külön köszönet a youngtimer Opel-különítménynek!

Aki ott volt és akár csak sétált egyet a kocsisorok között, az biztosan nem bánta meg, hogy rászánta az időt. Mert a pénzt nem kellett, hiszen ingyenes a rendezvény és feltett szándékunk, hogy az is marad.

És remélhetőleg marad is, főleg, ha azok, akikről a következőkben szó lesz, magukra ismernek és kicsit felnőttebb fejjel állnak a dologhoz.

Csináljuk már a rendezvényszervezést egy pár éve, így tisztában vagyunk az aranyszabállyal, hogy ahol sok a résztvevő, ott arányaiban több a hmmm... - hogy legyek finom – meggondolatlan (direkt kerültem a gyökér szó használatát) ember is.

Ez a következő pár bekezdés nekik szól és ha ön úgy gondolja, hogy nem tartozik közéjük, akkor nyugodtan ugorja át.

A bevezetőben említett víz, ha kilöttyen és rossz helyre, akkor jön a baj. És ezt nagyon szeretnénk elkerülni a jövőben és minden eszközzel teszünk majd ellene. Mert nem azzal van baj, hogy a parkolóban állva bele-beletúrunk a gázpedálba, hiszen a V8-hang, vagy egy egészséges turbótüsszentés hozzátartozik egy autós találkozóhoz és egy kis ijedtségen kívül senkinek nem lett még baja tőle (bár mondjuk a hátihordozóban alvó kisgyerek mellett motort túráztatni azért elég bunkóság).

Sőt, a lépésben gurulásból sem, pláne, ha megértjük, hogy egy olyan területre hajtunk be, ahol szabadon mozognak a látogatók, az idősek és az alig totyogó gyerekek is akár.

Megértjük ezt, ugye és nem parkettán tépünk mindjárt a beléptetőkapu után?

Ha már ott vagyunk és szóltunk a haveroknak, vagy éppen el szeretnénk vinni egy körre az érdeklődőt, akkor pedig mindezt nem nyélgázon tesszük az Albertirsai úton kétszázzal. De még százhússzal sem, sőt, nyolcvannal sem. Mert gondolkodó emberek, akik a páváskodáson túl is ellátnak, már tudják, hogy elég egy lakossági bejelentés és a rendőrség az NKH-val karöltve szempillantás alatt ott terem. Volt már példa ilyenre, nem is olyan régen egy autós rendezvény kapcsán. És sajnos ilyenkor nem csak a hülyét büntetik, hanem azt is, aki civilizált módon hagyta el a helyszínt.

Úgyhogy ez úton szeretnénk megkérni mindenkit, hogy az ilyesmitől tartózkodjon a közeljövőben. Nem csak azért, mert fölöslegesen hívja fel a figyelmet, hanem azért is, mert veszélyes. És nem csak önmagára nézve. Eddig sem okozott lelkiismeretfurdalást bárkit hazaküldeni egy-egy rendezvényről, ha így viselkedett (üljön bármilyen autóban) és ezen túl sem fog. Most még csak pár esetről volt szó, de nem szeretnénk, ha ez megszokottá válna és rossz fényt vetne a Parkoló Parádéra. Ilyesmire is találtunk megoldást, úgy hívják, hogy pályanap és éppen június 7-én tartjuk a következőt. Ott lehet nyomni a gázt.

A normális túlnyomó többségtől elnézést, hogy eddig el kellett ezt olvasniuk, talán megértik, hogy egy bizonyos szinten túl a rendezvény fennmaradása a tét. Azért, hogy a közeljövőben is ez megmaradjon egy jó hangulatú, családbarát, cirkusztól mentes autós teadélutánnak.

Mert erről szól a Parkoló Parádé. Ha a gumit égeted, minket és magadat is égeted.