Ilyen autót vesznek a magyarok

2014.10.17. 06:29

Milyen autót vesz a magyar? Olyat, amit fenn is tud tartatni, vagy olyat, amire vágyik? Nyilván mindenki tudja a választ, aki látja, hogyan szaporodnak a régi BMW-k a lakótelepek parkolóiban. Az új autók piaca is bővül, de manapság az új autó szinte egyet jelent a cégautóval. Belföldön a helyzet változatlan: régi-Swift és régi-Astra. Ezek a legolcsóbbak, főleg ha át sem íratják őket.

Januártól szeptemberig több mint 70 ezer használt autó kapott magyar rendszámot, ami a tavalyi év azonos időszakánál negyvenegy százalékkal, a tavalyelőttinél nyolcvan százalékkal több. Az év eleje óta nemcsak a regisztrációs adó jelent nagy költséget a külföldi használt autók vásárlóinak, de a vagyonszerzési illeték is, melyet szintén meg kell fizetni az import szokásos költségein felül. Önmagában is százezer forint nagyságrendű tétel egy olyan piacon, ahol ötven-százezer forintokon dőlnek el üzletek.

Az emberek autóéhségét mindez kicsit sem csökkenti. A használtautó-import bővülése biztosan folytatódni fog, kizárólag az változtathat ezen, ha tényleg korlátozni fogják a tizenéves autók behozatalát, ezekből jön ugyanis a legtöbb. A korlátozás egyelőre csupán folyosói pletyka, de elég sok helyről hallani, igaz, nem tűnik kivitelezhetőnek EU-s piackorlátozó intézkedések nélkül.

De milyen autót vesznek most a magyarok? A Datahouse összesítéséből jól kiolvasható, hogy sokan érzelmi okokból döntenek, pedig alapvetően a gyerek-munkahely-otthon koordinátarendszer bejáráshoz kell a kocsi. A legnépszerűbb, használtként érkező típusok közt megingathatatlanul első helyen áll a BMW 3-as széria, ami nem éppen szükségmegoldás. Szükségmegoldás a régi Suzuki Swift, a régi Opel Astra vagy a Ford Escort lenne, de ezekből már eleve rengeteg példány van itt, ezért jellemzően belföldön adják-áveszik őket.

Használt autó Top 10 2014. január-szeptember (zárójelben az egyes típusok átlagkora)
1. BMW 3-as (13 év) 4255 db
2. Volkswagen Passat (13 év) 3358 db
3. Volkswagen Golf (15 év) 2828 db
4. Audi A4 (13 év) 2447 db
5. Ford Focus (10 év) 2230 db
6. Opel Astra (11 év) 2192 db
7. BMW 5-ös (10 év) 1567 db
8. Mercedes A osztály (13 év) 1516 db
9. Ford Mondeo (9 év) 1466 db
10. Audi A6 (10 év) 1244 db

Négyezer BMW-vel több

Szeptemberig közel négyezer használt BMW 3-ast hoztak be, többet, mint 2013-ban, és még nincs vége az évnek. A behozott autók átlagosan tizenhárom évesek, tehát nem az olcsóság és egyszerűség miatt elképesztően népszerű E36-os széria darabjaiból jön sok, hanem az újabb és előkelőbb E46-ból. Németországban már ezeket is odaadják 3000 euró körül vagy olcsóbban, és a Használtautó.hu kimutatása szerint a magyar vevők fejében most valahol 1,5 millió forintnál húzódik az álomhatár. Ennyi pénzből akarják kihozni az autócserét utazással, vásárlással, szállítással és forgalomba helyezéssel, átlagosan ennyit szánnak autóra akkor is, ha belföldön keresnek megfelelőt. A szervizelést zömmel alternatív módon oldják meg, a lehető legolcsóbb eszközökkel, illetve műhelyekben, mert márkaszervizek árait nem tudnák megfizetni. A helyzet abszurditása ott van a listán: az olcsó BMW-k vásárlói valójában a sokkal egyszerűbb Ford Focus fenntartását tudnák kigazdálkodni, és sokuknak nincs is többre szüksége.

Amikor az öreg BMW-kre gondolnak, ne gondoljanak garázsos, megkímélt, jól felszerelt autókra, inkább valamilyen valamilyen szerényen motorizált, benzines 316, illetve 318i-re, kevés extrával. A harminchatos és negyvenhatos generáció közt nagy különbség, hogy az utóbbihoz drágábbak az alkatrészek, műszakilag összetettebb, ezért ha elromlik, nem annyira egyszerű talpraállítani, mint az öregebbeket, melyekhez több a bontott alkatrész is.

Most nem a hitelfelvétel kockázatát vállalják sokan, hanem a korral játó műszaki kockázatokat. A magyarországi autópark átlagkora 13 év, ami nem dráma, a dráma inkább a karbantartatlanság, és az addig használjuk, amíg megy szemlélet, de erről nehéz volna statisztikát készíteni.

A használtautós toplista második helyén álló Volkswagen Passat is magyar kedvenc lett, ebből is a tizenhárom év körülieket a legkelendőbbek. A B5 generáció mindent visz, mert formája vállalható, nincs szegényautó-jellege, amit a magyarok akkor sem vállalnak szívesen, ha valóban szegények. Pedig az igazán olcsón üzemeltethető Passat szintén az eggyel régebbi generáció volna, melyről részletesen megírtunk minden fontos tudnivalót.

Hasonló elvek szerint dönthetnek sokan a Golf IV mellett, mert az átlagautós megítélése szerint még az sem esett át abba a kategóriába, ahol az előző, sokkal egyszerűbb hármas Golf tart éppen - vagyis nem lett belőle melósautó. Csakhogy ez a kompakt Volkswagen esetében már tizenöt éves átlagkort jelent, ekkor volt a generációváltás.

A Top 20-ban továbbra sincs sem francia, sem japán, csak német gyártmány, kilenctől tizenöt éves korig. A francia autók hiába kaphatóak sokkal olcsóbban a német húzómodelleknél, tartanak tőlük a magyar autósok, a japán modelleknek pedig tizenévesen nincs presztízsük. Sok nagyon rozsdásodik, ha pedig mégsem, nem elég olcsó. Kint is csak attól akarnak tömegek szabadulni, amire költeni kéne. Nyugat-Európában nem az autókért, hanem a szolgáltatásokért kell rengeteget fizetni, kevesebb a számla nélkül dolgozó zugműhely, ezért egyszerű fejszámolással eldönthető, hogy nem éri meg a lakatolás és a nagyjavítás, ha az ember megengedhet magának egy új, garanciális autót is.

A napi.hu szeptemberben arról írt, hogy 150 ezer devizaalapú élő autóhitel van még, összértékük 162 milliárd forint. A hitelszerződések száma igen, a kihelyezett hitelállomány nem haladja meg a lakáshitelekét, tehát valamit ezekkel is kezdeni kell. Hiába változtak meg teljesen a konstrukciók, és hiába tájékoztatnak sokkal alaposabban a bankok a szerződésekben, a magánvásárlók többségében fel sem merülhet egy új autó részletfizetése egy olyan országban, ahol idén a nettó átlagkereset havi 154 ezer forint és 3,3 millió ember él szegénységben. Korábbi cikkünk pénzügyi tanácsadó-szerzője szerint legfeljebb három-hathavi jövedelmünket szabadna autóvásárlásra költenünk.

Így az új autók piacán maradnak a céges és állami flottabeszerzések, magánemberek szinte nem is vásárolnak új autót Magyarországon. A céges és állami autóbeszerzések aránya körülbelül a teljes piac nyolcvan százaléka, ami rekord, és ritkaságszámba megy az Európai Unióban. A magyar vállalkozások egy része évekig tartó halogatás után, idén döntött az autóflotta cseréje mellett. Ezért is ilyen jelentős ez a szám, míg a kishaszonjárművekből azért fogy most sokkal több, mint tavaly, mert a növekedési hitelprogram pörgeti a kategóriát.

Új autó Top 10 2014. január-szeptember
1. Skoda Octavia 2946 db
2. Opel Astra J 1897 db
3. Ford Focus 1790 db
4. Volkswagen Golf 1421 db
5. Dacia Duster 1399 db
6. Suzuki Swift 1312 db
7. Opel Corsa (kifutó modell) 1279 db
8. Skoda Rapid 992 db
9. Suzuki SX4 (kifutó modell) 948 db
10. Ford Mondeo 913 db

Összességében az újautó-piac is túl van a mélyponton, de a használtakéhoz hasonló, lakossági irányból induló jelentős növekedésre 2020-ig egyetlen szakértő sem számít. 2014. első kilenc hónapjában majdnem 50 ezer új autót adtak el. Tizenhárom százalékukkal sosem találkozunk majd a magyar utakon, vagy akár később a használtautó-hirdetésekben. Csak rövid időre regisztrálják őket, majd ki is vonatják a forgalomból, hogy egy szomszédos országban adják át az első tulajdonosnak. A jelenség neve reexport, és csak az importőrök statisztikáit húzzák felfelé egy kicsit. Mindez nem ma kezdődött, ezért kevés is itthon a négy-hatéves eladó használt autó. Abban az időszakban kerültek mélypontra az eladások, és ezt a hiányt nem tüntethetik el a lecserélt cégautók sem.

Új autó egyenlő cégautó, esetleg állami

Az új autók népszerűségi listáján is a flottalogika dominál. Abszolút vezető típus a Skoda Octavia, amelyből közel háromezret adtak át idén eddig, nem kis részüket állami intézményeknek, kormányzati szerveknek. A második helyen, szintén az alsó-középkategóriába tartozó, jelenlegi Opel Astra J áll. Vélhetően ezt az Opelt is a cégek szeretik, mint ahogy a Ford Focust és a Volkswagen Golf VII-est is. A felsorolt alsó-középkategóriás modellek mindegyikét legfeljebb középvezetői beosztásban lévőknek adják, esetleg ügyintézői autók lesznek. A drágább Volkswagen Passatból, Audi A6-ból és a Ford Mondeóból egyenként már kevesebb, mint ezer fogyott, ezek a tipikus felsővezetői kocsik.

A Ford Focus legkisebb választható motorja mindössze ezer köbcentis, háromhengeres. A downsizingnak, vagyis motorméret-csökkentésnek nevezett jelenség a teljes kompakt kategóriában általános
A Ford Focus legkisebb választható motorja mindössze ezer köbcentis, háromhengeres. A downsizingnak, vagyis motorméret-csökkentésnek nevezett jelenség a teljes kompakt kategóriában általános

Mit vesznek az emberek?

Mivel a magán- és céges vásárlások arányáról az egyes típusokra lebontva nincsenek pontos adataink, csak sejthetjük, hogy a szeptemberig forgalomba helyezett hétszáz Fiat 500, vagy a körülbelül 1400 és 1300 darab Dacia Duster, illetve Suzuki Swift lehet most a magánvásárlók választása, persze más-más okból. A Fiat eléggé reexportgyanús, de ez inkább csak megérzés, mert az egyes márkák nem szívesen nyilatkoznak arról, hány autó fut úgy át a rendszerükön, hogy eleve nem magyar tulajnak szánják.

A kevéske autóvásárló készpénzzel megy a szalonba, esetleg magas indulórészletű hitelt választ, de ez kevésbé jellemző. A Fiat 500 jól megcsinált, minőségi retro miniautó nem túl drágán, a Suzukizásnak itthon múlhatatlan történelmi hagyományai vannak, ráadásul most is rendszeresen hirdet akciókat a cég. Soha nem lesz már olyan népszerű modell, mint 2005. előtt és körül, viszont az esztergomi gyárnak ott vannak a nyugati piacok, ahol sikereket ér el.

A Dacia Dustert nemcsak az önkormányzatok kedvelik, a típus a kisember szabaidőautója is, amiben egyébként hasonlítunk az Európai Unió gazdagabb országaira, ahol a nyugdíjasok kedvence a Duster. A román SUV magyar szemmel nagy méretű, az úton jól észrevehető, és valamiféle vagányságot sugalló típus, viszont nagyon olcsó, az alapmodellt ezerhatszáz köbcentis motorral adják, de csak 2,790 millió forintba kerül. A Duster terepjárónak tűnik, de többnyire elsőkerékhajtással rendelik, a rohamtempóban pusztuló magyar úthálózathoz így is optimális.

Ez kell a szegény autósoknak

Ha a belföldi használtautó-kereskedelem alakulását nézzük, sokkal óvatosabbnak kell lennünk, mielőtt következtetéseket vonunk le abból, milyen kocsikat adtak-vettek. Régi Swift és Astra százezerszám szerepel a nyilvántartásban és ez még sokáig így is marad. A két típus átlagára folyamatosan csúszik lefelé, mára az igazán szegény emberek autói, akik már nem is gondolkonak importban. Egy tizenéves Swift átíratása több mint 60 ezer forintba kerül, miközben az autó körülbelül 300 ezer forintot ér, az egy mérettel nagyobb Opelek zömét is félmillió körül kínálják. Mindenki tudja, hogy aránytalanul költséges az átíratás, ezért sokan eleve elvetik. Ennek ellenére idén eddig 321 ezer autót írattak át hivatalosan, és az utóbbi két évben évi tíz százalékkal nőtt a belföldi átíratások száma.

Egymillió lakosra jutó újautó-regisztrációk száma Európa egyes országaiban
(2014 január-augusztus, darab)
Németország 25043
Olaszország 15213
Csehország 11904
Lengyelország 5240
Románia 2300
Magyarország 4489

A kispénzűektől kispénzűeknek szóló hirdetésekben továbbra is nagyon jellemző megjegyzés, hogy az autó akár üzembentartóival is eladó. Az üzembentartói megállapodás nem jár ugyan a tulajdonjog átruházásával, ez ma a szegény ember átíratása. Aki ezzel a módszerrel vásárol autót, később csak a mostani eladó közreműködésével tudja majd továbbadni, galibát okozhat az illető halála, és az is, ha tartozásai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teszi rá a kezét az ingóságaira. A forgalmi engedélyben ugyan valóban az üzembentartó adatai szerepelnek, és köthet kötelező biztosítást is, de meg kell tartania a kapcsolatot az eredeti tulajdonossal, mert ha a fenti forgatókönyvek egyike valósul meg, esetleg eltűnik az autó bejegyzett tulajdonosa, nehéz helyzetbe kerülhet az új, aki 60-80 ezer forint helyett egy húszast fizetett az üzembentartóiért.

Élet a hitelkorszak után?

Az újautó-piacon bóklászó kevéske magánvásárlónak is csak egy egészen kis hányada gondolkodik manapság részletfizetésben, ha autóvásárlásról van szó. Ők nem a korábban megszokott hitelkonstrukciók, hanem a forint alapú autólízing-ajánlatok közül választhatnak. Ezekben közös, hogy az autó a futamidő végéig a bank tulajdonában marad, és ennek végén az ügyfél új megállapodás alapján dönthet, miként rendezi megmaradt tartozását. Varsányi Ferenc, a CIB Csoport autófinanszírozási szakértője szerint az idei első féléven 10 ezer új, és 12 ezer használt, de nem túl öreg autót finanszíroztak valamilyen banki konstrukcióban. Az előbbi esetben a finanszírozott összeg átlagosan 3 millió, használt autók esetén 1,8 millió forint volt, a jellemző futamidő 48 hónap, az önrész pedig 40% körül alakult. A 2013. év első félévében a teljes autófinanszírozási piac 40 milliárd forintot tett ki, ez idén 52 milliárdra nőtt, ami elsősorban a kishaszonjárművekre igénybe vehető növekedési hitelnek tudható be. A növekedési hitelt legfeljebb 2,5 százalékos kamatra adhatják a bankok.

Parkoló Parádé VI.

Október 18-án szombaton délután kettőtől ötig az utolsó Parkoló Parádé a Hungexpón! Gyere!

Parkoló Parádé VI. UCCSÓ!

Mindez rejtett válságtünet Magyarországon, nem csak a szegénység bizonyítéka, de egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar autósok nem számolnak bizonyos kockázatokkal. Mennek míg beindul az autó, nem íratják át, mivel nem tartanak a következményektől, és nem a legegyszerűbb típusokat választják, hanem amiben ott a jobb élet illúziója, és megakad rajta a szomszédok szeme. A magyar használtautó-vásárlók a pillanatnak élnek, nem tervezik a jövőt, mert nem hiszik, hogy egyszer jobb lesz.