Elindult az új szupertraffipax. Aztán újra és újra és újra

2015.04.16. 14:48 Módosítva: 2015.04.16. 14:52

Létezik az, hogy egy profi sebességmérő készülék nagyobb és nehezebb, mint a korábbiak? Ráadásul folyamatos működési zavarokkal küzd, rettenetesen tükröződik a kijelzője és még mindig fejlesztik a szoftverét.

Na, kezd már jól működni?

Spontán kérdés egy kétcsillagos rendőrtől a gépkezelő kollégája felé, csütörtök reggel a Gyömrői úton, ahol újságírók jelenlétében mérték az autók sebességét. Magyarországon nagyon fontos tevékenység a traffipaxolás, és nem csak azért, mert a gyorshajtások okozzák a legtöbb közlekedési balesetet.

Azért is, mert minél több helyen mérnek, annál több pénz folyik be a költségvetésbe, esetenként minimum 30 000, maximum 300 ezer forint a sebességtúllépés mértékétől függően.

És a válasz a kérdésre:

megint újraindult.

Gondolom sem az ARH Zrt, az új szupertraffipaxok gyártója, sem az Országos Rendőr-főkapitányság nem így tervezte ezt a reggelt.

Ekkor még csak húsz perce ácsorogtam a szembe tűző napon, öt autónyi rendőr társaságában, három kényszerű újraindítás után. Bár egyenes az út, és nincs lámpa a közelben, ugyanakkor pokoli rossz a burkolat, ezért sokan eleve nem kínozzák nagy tempóval a kocsijukat.

Használói eléggé eltérően értékelik az vadonatúj, magyar gyártmányú lézeres sebességmérők minőségét, de amikor érzik, hogy végre ki kéne mondani, ami egyértelmű, Kiss Csaba alezredesre, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársára hivatkoznak, aki mindjárt megérkezik, és minden kérdésünkre válaszol. Én nem bánom a késést, mert a kollégái igazán fesztelen és barátságos embereknek bizonyultak.

Az új eszköz akár fél kilométerről kiszúrja a gyorshajtókat, majd amikor száz méteren belülre érnek, fotósorozatot készít róluk. Ezután mobilnetes kapcsolattal elküldi a mérés paramétereit a központba, és a nap végén letöltik a memóriájából a felvételeket. Így a rendszer elvileg manipulálhatatlan és gyors, már amikor minden klappol.

Arra a kérdésre, hogy Habony Árpád mikrobuszát látná-e a rendszer, nem kaptunk egyértelmű választ,

de a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság autóit állítólag szintén bemérhetik. Vezetőik utólag igazolhatják, hogy azért mentek gyorsabban a megengedettnél, mert bevetésre siettek. Ilyenkor villognak és szirénáznak is, a habonyos kérdést pedig mindenki maga döntse el. Az új gépek később másfajta szabálysértések kiszűrésére is alkalmasak lesznek, de ezeknek a funkcióknak most még nyoma sincs. Szerencsére, jegyzem meg magamban, mert jobb volna előbb tökéletesre csiszolni az alapfunkciót. Sok programfrissítést vizionálok és ez az egész dolog a félkész géppel kicsit olyan, mintha az új rendőrségi Mercedesek váltjója most csak háromsebességes lenne, és későbbre ígérik a negyedik, ötödik és hatodik fokozatot, becsszó.

A rendszeres leállások, adat- és műholkapcsolat-vesztések, illetve fagyások szüneteiben kiderült, hogy az S1 típusú gép elméletileg képes akár 3-6 autót is bemérni, mert a nagy dobozban komoly ipari PC működik, de sajnos a világ egyik legjobban tükröződő kijelzőjével készült és a kezelőfelületét szokni kell. Egy olyan olcsó tabletre gondoljanak, amely a fölé szerelt napellenző ellenére elsősorban a mögötte álló rendőr fehér ingének tükörképét veri vissza, ráadásul a kijelző fényereje nagyon kicsi. Biztosan mások az elvárások ebben a műfajban, de ezek a használatot nehezítő problémák eléggé mellbevágóak egy olyan gépen, amelyet mostantól jó tíz évig biztosan használni szeretne a rendőrség.

720 millió forintot költöttek a mobil traffipaxok legújabb generációjára eddig, a beszerzést az Unió támogatta és már javában telepítenek további több tucat fix sebességmérő eszközt a főutak mentén. Egy százados szerint

az új rendszer, a látottak ellenére egyesíti a korábbi traffipaxok összes előnyét.

Amikor rákérdeztem, melyek ezek az előnyök, azt felelte, hogy Kiss Csaba alezredes úr válaszolhat erre kérdésre. Fél tizenegy után öt perccel úgy döntöttem, hogy távozom. Egy kollégája ekkor, négyszemközt elárulta, hogy a tizenéves, szintén magyar Fama Laser különböző generációival jobban boldogultak. Talán elhívása volt a főnöknek, más helyszínre riasztották, ezért nem érkezett meg, mondta szintén ő.

Az ország összes rendőrségi traffipaxát egyszerre bevetették, mert tegnap és ma húsz EU-s ország részvételével zajlott a Tispol Speedmarathon akció. Hát itt kellett volna nagyot alakítaniuk az új, változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrző pontoknak. Nem kétlem, hogy kevesebb volt a gyorshajtás ezekben a napokban és biztosan javulnak a baleseti statisztikák is. Ebben nemcsak Magyarország húsz éves útfelújítási lemaradása segít, de az is, hogy a rendőrök tényleg mindenhol ott vannak mostanában, ahol új autóikat és az új traffipaxokat sokan láthatják. Sajnos tavaly romlott a helyzet az utakon, mert míg 2013-ban 591-en vesztették életüket közlekedési balesetben, addig ez a szám 2014-ben 626-ra nőtt. 

A Gyömrői úti ellenőrzésen reggel nyolctól fél tizenegyig tíz autót állítottak meg, az egyik rendőr kezében tartott, indigós jegyzőkönyvbe, a települési naplóba rögzítette a gyorshajtó autók adatait, amikor a szél nem cibálta ki a kezéből a papírt.

Ha jól láttam, a listán szereplő rekordert 81 kilométeres sebességgel mérték be, az intézkedésnek magunk is tanúi voltunk és annak is, hogy a gép néha fotónként külön mappába mentette az adott autóról készült sorozatot. Ez állítólag csak beállítási probléma, de nem is baj, mert így könnyebb kiszűrni a készülék véletlen bemozdulásakor lőtt hibás felvételeket.

Egy ilyen mértékű gyorshajtásért amúgy 45 ezer forint bírság jár, de az ötvenes sebességkorlátozás ellenére csak a hatvankilenncel, vagy még gyorsabban hajtó autósokat büntetik meg.

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek legfőbb oka valóban a gyorshajtás, más kérdés, hogy ezeknek az eseteknek csak kisebb része vezethető vissza az abszolút gyorshajtásra, vagyis amikor az autós gyorsabban megy a megengedettnél. Gyakoribb a relatív gyorshajtás, tehát amikor nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel megy a későbbi áldozat. Ezek ellen nem véd a traffipaxolás, pláne ez a mostani nem, mert a legújabb készülék még nem is készült el teljesen, csak már használják.