Aranyrögök gurultak szerteszéjjel Füreden

II. Balatonfüred Concours d'Élegance

2015.05.21. 17:40

Az első concours d’elegance-t, azaz autós szépségversenyt, hogy a magyar névvel kicsit a földön maradjunk, valamikor az 1800-as évek Franciaországában rendezték meg, amelyen néhány parfümös arisztokrata unalmában kitalálta, hogy összemérhetnék hintóik szépségét. Majd, ahogy beköszöntött a motorizáció, a figyelem átterelődött az autókra. Míg egyesek azon izgultak, vajon túlélik-e a rali kanyarjait, addig a karosszériagyártó műhelyek a legszebb munkáikat próbálták kiállítani. Az akkori hagyományok folytatódnak, és a régi helyszíneken továbbá is megtartják ezeket a rangos eseményeket. Igaz nem mai, hanem rettenetesen ritka és drága veteránokat felvonultatva. Szakadjunk el a rojtos szélű Ford Escortok, hatodik generációnyi ládahordást is túlélt Astra F kombik és a fényűzés netovábbját képviselő ezüstmetál új Octaviák világából. Ez itt egy másik dimenzió, azzal az aggyal értelmezhetetlen.

Az első concours d'elegance-t, azaz autós szépségversenyt, hogy a magyar névvel kicsit a földön maradjunk, valamikor az 1800-as évek Franciaországában rendezték meg, amelyen néhány parfümös arisztokrata unalmában kitalálta, hogy összemérhetnék hintóik szépségét. Majd, ahogy beköszöntött a motorizáció, a figyelem átterelődött az autókra. Míg egyesek azon izgultak, vajon túlélik-e a rali kanyarjait, addig a karosszériagyártó műhelyek a legszebb munkáikat próbálták kiállítani. Az akkori hagyományok folytatódnak, és a régi helyszíneken továbbá is megtartják ezeket a rangos eseményeket. Igaz nem mai, hanem rettenetesen ritka és drága veteránokat felvonultatva.

Magyarországon a Margitszigeten volt a múlt század elején hasonló verseny, majd a harmincas években az Ügetőn tartottak hasonlókat jó néhány éven keresztül, de a háború eljöttével eltűnt e hagyomány. Éppen ezért tavaly megszervezték az első hazai versenyt az ország egyik legelegánsabb helyszínén, a balatonfüredi Tagore sétányon. Idén pedig már második alkalommal gyűltek össze sehol máshol nem látható veteránok. Olyanok, amelyeknek még a létezéséről sem tud senki. 43 gyönyörű autó, körbejárhatóan, -szagolhatóan, és - ha a tulajdonos engedte - -tapintóan is.