Mindenki nyugodjon le, még nem kell fizetni

2015.07.01. 13:27

Július 1-jétől díjköteles a parkolás belső Óbudán – mondta be a rádió a múlt héten, és mivel ide járunk be dolgozni minden áldott nap, nagy érdeklődéssel hallgattam a hírt szabadságomon is. Persze sejtettem, hogy pár nap alatt nem nőttek ki az automaták és a táblák a földből, ezért ma, a nagy napon körbebicikliztem a kerületben, hogy megnézzem, hogy is állnak a dolgok. Helyi érdekű belterj-híradónkat olvashatják.

Az MTI rádiós közlése valami tévedés folytán kerülhetett adásba, hiszen a távirati iroda írásban már a frissebb verziót hozta le, jó időben, június 26-án. Itt már ugyanazt a július 15-i bevezetést emlegetik, amit az obudaiparkolas.hu-n is megtalálhatunk egy június 30-i hírben. Azért jó Magyarországon élni, mert frissek maradnak az ember reflexei, hiszen percről percre változik a helyzet, a gyors reagálás a túlélés első számú feltétele.

Miután ma körbejártam a kerületet, van egy fogadásom rá, hogy július 15-én megint adnak maguknak a hatóságok két hét türelmi időt, és augusztus 1. lesz a következő élesedési dátum. Aztán szeptember 1, és majd meglátjuk, hol a vége. Sehogy sem áll a parkolóórák kiépítése, műanyagzsákba burkolt táblákat se láttam a parkolási zóna határain, amelyekről csak le kéne rántani a zacskót a megfelelő órában. Egy-két sarkon megtaláltam néhány rozsdamentes acél talpat, amire majd fel lehet csavarozni a sápszedő oszlopot, de az a pár tucat, ami ebből kész, nem azt sejteti, hogy a saccra több száz automata két hét múlva hibamentes szoftverrel várná éhesen a százforintosokat.

Ne értsen félre senki, nem várom íróasztalomon ujjaimmal dobolva a fizető parkolás eljövetelét. Nekem és számos kerületben dolgozónak nem fog pozitív változásokat hozni ez az intézmény, de saját helyzetemtől elvonatkoztatva értem a rendszer működését, látom az előnyeit és várható pozitív hatásait, ami nem csak a kerületi lakosok felszabadulása a naponta rájuk ömlő autóáradattól. Csakhogy ez a kommunikáció olyan, mintha a propagandagyárosok egy párhuzamos univerzumban élnének, ahol július 1-én egy csapásra megjelennek az automaták, és nem kell bontókalapáccsal kivésni a talp helyét, lemezből meghajlítani az automata oszlopát, legyártani a hardvert, megírni a szoftvert és egyesével telepíteni a gépeket a kerület megannyi pontján.

Nem kell kapkodni, nevetséges 15 napokkal tologatni a határidőt, én azt mondom, írják át az évszámot, legyen 2016. július 1. a bevezetés időpontja. Addig nyugodtan dolgozhatnak az alvállalkozók, mi pedig nézegethetjük a Tímár utcai megállóban éppen készülő óriásplakátot.