Ha nem vigyázol, beszippant az autóipar

Automotive, Autotechnika-Autodiga kiállítás 2015

2015.10.30. 16:00

Az Automotive+Autodiga 2015 nem feltétlenül az a kiállítás, ahol a könnyed szórakozás a fő szempont, bár meglepetésként kap az ember egy versenyautó-kiállítást is (Autó+Motor+Sport Expo néven) az F pavilonban, ahol a gyerekek mini villanyautózhatnak, de itt áll az a kamion is, amellyel Kiss Norbi az idén Európa-bajnoki címet szerzett. Akad itt minden más is, WSR-autótól a versenymotorokon át a 46 lóerős, ötgangos Trabantig, amiről még a szomszéd standon tartózkodó Kővári Barna is kissé párás szemmel beszélt, pedig nem az övé. De elfogadná.

A fő attrakció az A pavilon, ahol nem a szokásos autószalonon, OMÉK-on és egyéb népszerű műfajú kiállításokon szokásos kép fogadja az embert. A bejáratnál mellbevágó mennyiségű centrírozógép és csapágyprés adja meg az alaphangot, szerszámok, emelők mindenhol. Aztán ha alaposabban körbenéz az ember, felfedezi, hogy azért csak itt áll az Opel standján az új Astra, illetve az Audi győri és a Mercedes kecskeméti gyártmányai, de figyelem! Ha az ember nem vigyáz, előbb-utóbb a HR-esek martaléka lesz az ember, főleg, ha pályakezdő mérnök.

Külön kis nézőtereket is kialakítottak autóipari előadásokhoz, ottjártamkor az egyiknél a Bosch egyik munkatársa adott elő arról, hogy milyen is jó náluk dolgozni. Az egész olyan, mint egy termékbemutató a nyugdíjasoknak, csak a nézőtéren szemtelenül nem nyugdíjas a közönség és az egésznek ugye több értelme van.

Aki autót akar látni, valószínűleg jobban jár a Four Seasons parkolójával, ez a kiállítás alapvetően nem tömegrendezvény, hanem egy szakma kissé belterjes bulija, ahol nem lepődik meg az ember azon, hogy az egyik standon a látogatókat bevonva épp egy kocsiajtót lakatolnak, máshol meg a kiállító lelkesen políroz, hátha valaki beszáll segíteni, aztán megtetszik neki a segédanyag. Igaz, az emelőkön itt-ott akad pár új autó, de ez tényleg nem erről szól, sőt, a buszőrültek is szétnézhetnek, mert egy-egy sarokban vagy nagyon új, vagy nagyon régi buszra bukkanhatnak.

Az autóipari beszállítók jelenlétének egyik aranyos hozománya, hogy még pár robotba is bele lehet botlani, közülük egyértelműen a Kuka roborkarja a legcukibb, íme a a bemutató egy részlete.

A kiállítás beszállítói része (Automotive) péntekig tart nyitva, az Autótechnika-Autodiga, vagyis a háttéripari szekció viszont szombaton is várja az érdeklődőket. Aki a weblapon előre regisztrál, az ingyen léphet be, de aki akar, fizethet 2500-at az egész napos jegyért, a csoportos diákok 800, a X. kerületi lakosok 50 forintért léphetnek be. A kiállítók listája itt tekinthető meg.