Hiába vett matricát, többször is megbüntették

2015.11.26. 16:34

Pár hete megjelent cikkünkben megmutattuk, hogyan lehetséges az, hogy valaki matrica nélkül használja az autópályát, mégsem büntetik meg. A cikk kapcsán megkeresett László, akivel ennek pont az ellenkezője történt. Története egyedi, de tanulságos, mivel szinte bármelyikünkkel megeshetett volna.

­

László 13 éve költözött Angliába. Hosszú idő után úgy döntöttek családjával, hogy hazalátogatnak Magyarországra, ráadásul egy brit rendszámot viselő autóval. A több mint 1500 kilométeres utat egyhuzamban tették meg. László több mint félnapos vezetésen volt túl, mire éjszaka a hegyeshalmi határátkelőhöz értek, ahol az Ibusz irodájában vásároltak autópálya matricát. Havi matricát kért László, ellenőrizte a rendszámot, aláírt, fizetett, majd távozott.

Az egy hónapos vakáció után visszatért a család Angliába, ahol nem sokkal később levelet kaptak egy helyi követeléskezelő cégtől. Az angol céget a magyar Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. bízta meg, hogy hajtsa be a 14875 forint pótdíjat, mivel a levélben foglaltak szerint László jogosulatlanul használta a magyar autópályát. A behajtó cég az ügyintézésre további 9000 forintos költséget számított fel. László értetlenül állt a helyzet előtt, mivel úgy tudta, teljes magyarországi tartózkodása alatt volt érvényes e-matrica az autóján. Elő is kereste a határátkelőn váltott igazolólapot, és megdöbbent.

Bár a bizonylat bal felső sarkára tűzött blokkon egy havi matrica ára szerepelt, kiderült, a drágább tarifáért egy olcsóbb e-matricát adtak el neki, amely mindössze tíz napra szólt. Ha ott helyben megnézi László a bizonylatot, észrevehette volna a különbséget, de a hosszú kimerítő vezetés után csak a rendszámra és az összegre figyelt. Mivel régebbről megmaradt készpénzzel fizetett, SMS-t sem kapott amiből feltűnhetett volna a hibás kiszolgálás.

László egy magyarországi ismerőse tanácsára vette fel a kapcsolatot az Ibusszal. Eközben érkezett még egy fizetési felszólítás a NÚSZ-tól, mert a magyarországi vakáció idején egy másik autópálya kamera is lefotózta, így egy újabb pótdíjas ügye keletkezett. László nekik is megírta a problémáját, és megkérte őket, hogy kezeljék egy ügyként a kettőt. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatótól erre egy automatikus válasz érkezett, melyben tájékoztatták Lászlót, hogy megkapták a levelét és 30 napon belüli jelentkeznek, majd egy másik levélben elkérték további elérhetőségeit.

László, Ibusznak írt levelében ez a második ügy is szerepelt. Nem gondolta, hogy további folyománya lehet az ügynek, hiszen egyértelműen az eladó hibázott, mégsem ért itt véget a történet. Az Ibusz szerint László a felelős mindkét ügyért, mondván aláírta, hogy heti matricát vesz, hiába fizetett havit. Olvasónk ekkor úgy érezte, becsapták, hiszen kifizette a hegyeshalmi Ibusznál a havi matrica árát. Tudta, hogy a NÚSZ jelen állás szerint jogosan követeli rajta a pótdíjak összegét, de közben letelt a 30 nap, ezért a pótdíjak és a rájuk dobott végrehajtási költség miatt már 77 500 forintot kellett volna fizetnie. 

Bár a tét egyre nagyobb volt, igazságérzete nem hagyta nyugodni és írt egy újabb levelet az Ibusznak. Megismételte, hogy amikor a határhoz ért, havi matricát kért és fizetett, illetve szerette volna megtudni, hogy hová tették a két matrica közti árkülönbsége miatt megmaradt pénzt. Elszánt volt, így azt is megírta nekik, hogy ha másként nem lehet tisztázni az ügyet, bepereli az Ibuszt.

Ezúttal a vállalat vámügynökségére jutott a levele, ahol ismét megvizsgálták az ügyét, és igazat adtak Lászlónak. Válaszlevelükben azt írták, vélhetően eladói hiba történt, a vásárláskor készített kamerafelvétel nincs már meg, a Lászlót kiszolgáló eladó már nem dolgozik a cégnél, a továbbiakról pedig a NÚSZ értesíti majd. Így is történt, csaknem két hónappal az első pótdíjazás után Lászlót egy levélben felmentette a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató a fizetési kötelezettsége alól. Bár az angliai követeléskezelő cég még nem értesült a változásról, László már e-mailben kérte az Ibuszt, mihamarabb üzenjenek a behajtónak, hogy már nincs miért keresnie őt.

László története így boldog és tanulságos véget ért. Láthattuk, hogy hiába akarja valaki betartani a szabályokat, ha bármelyik oldalról porszem kerül a gépezetbe, annak komoly anyagi következményei lehetnek. Ha pályamatricát vesznek, kétszer nézzék meg, azt kapták-e, amit kértek és amit fizettek. Ha nem, azonnal reklamáljanak, érdemes.