Kilométeróra-csalás a kameránk előtt

2016.01.29. 14:43

Ha nem tekeri vissza az autók kilométeróra-számlálóját, meg sem csörren a telefonja, állítja a vidéki autónepper. Ezért aztán megteker mindent, amit el akar adni. Ha 600 ezerről 200 ezer kilométerre állítja a számlálót, lesz vevő. Az autósok ugyanis azt szeretnék, ha átvernék őket, a nepperek pedig a piacról élnek, és nem kockáztatnak sokat. Interjú egy óratekerővel a Totalcar ZsebTV-n.

Tavaly óta pár száz forintért bárki megtudhatja, valós kilométeróra-állással hirdetik-e a használt autót, amit meg akar venni. Az óraállásokat a műszaki vizsgán és az átíratáskor is feltöltik a központi rendszerbe, de nem indul automatikusan vizsgálat, és senki nem kezd nyomozni, ha egy autóban az idő múlásával nem egyre több, hanem egyre kevesebb lesz a kilométer. Az óratekeréssel akár egy-egy üzleten is milliókat keresnek a csalók, a vevők pedig nem értik, miért halnak ilyen korán a német prémiumautók, hiszen fogalmuk sincs, hogy alacsony óraállással csapták be őket.

Amikor egyszerre ilyen sokan csalnak, nehéz kimaradni a játékból. Sok kilométerrel képtelenség 1,5 millió forintért eladni egy tizenöt éves használt autót, hiszen a kínálatban csupa 200 ezres óraállású példány szerepel.  A központi adatbázis tele van emelkedő, majd hirtelen csökkenő kilométeradatokkal, de ez egyik hivatalt sem zavarja túlságosan. Egy vidéki autónepper önként vállalta, hogy saját VW Passatján mutatja meg, mennyire egyszerű a művelet, ha már megvettük hozzá a 35 ezer forintos kínai kütyüt. 

Az óratekerésről szóló sorozatunk második epizódját látták. Hamarosan folytatjuk.

Ezzel a módszerrel csapják be a legtöbb magyar autóvásárlót, a kár autónként több millió forint is lehet. Az óratekerés pofonegyszerűen megy… Zsebtévé!

Posted by Totalcar.hu on Friday, 29 January 2016