Megfejtették a Nepperűző algoritmusát

2016.02.14. 18:55

Mindig is tudtuk, hogy egyszer eljön a nap, amikor már nem lesz szükség emberekre, a gépek mindent megcsinálnak helyettünk. Olvasónk, Péter letette az alapkövet, elkészítette az újkori Nepperűző-éra enciklopédikus műelemzését egyetlen Excel-tábla formájában. Innen már elég egy meghekkelt Quimby-dalszöveggenerátor, máris munkanélküli a Nepperűzőnk. Porhintés az egész autós szakma, nincs olyan kérdés, amire még nem válaszoltunk.

   Keret (ezer forint) -300 300-500 500-1000 1500 2000 2500 4000 7000
Futásteljesítmény 15 ezer alatt Kisautó Bakancs Micra Békalámpás Corolla Almera, Swift Citroën Saxo, Peugeot 106 Yaris, Honda Civic Honda Jazz, Mazda 3 Octavia, Honda Jazz Honda Jazz, Mazda 2 Prius, Kia Ceed   
Nagy autó/ csomagtartó?          Corolla, Ford Focus Octavia, Avensis Mazda 6 benzin, Mondeo 2.0 benzin    Toyota Verso
15 ezer fölött    Toyota Starlet Volvo V70 Passat 1.9, Honda Accord (98-)    Honda Accord Honda Accord Ford S-Max Honda Accord
Egyéb kívánalmak Kicsit sportos          Saxo VTS, Peugeot 106, Suzuki Swift GTI Mazda 3 sport            
Sportos/élmény       Honda Civic 95-, Lancer 92-95 Civic VTI, E36 E46, Mazda MX5 328i Alfa Romeo Giulietta      
SUV/Pickup             Suzuki Vitara    Toyota Hilux, Mitsubishi L200 Kia Sportage 2.0 crdi   

Teszteljük csak: kisautó évi 15 ezer kilométer alatt, másfél millióig – Honda Jazz. Bingó! Nem nevezheti magát teljes jogú trollnak, aki ne élcelődött volna még ezen a Facebook-falunkon. Hosszútávfutó kétmillió környékén? Accord. Nem hiába titulálják Becsületesnepperünket Honda-bérencnek. Régi Swift, Yaris, Octavia – mind bátran ajánlható autók. Megadjuk magunkat, végre bevallhatjuk, mi is táblázatból dolgozunk.

Viccet félretéve, köszönjük Péternek a szorgalmas munkát. Bármennyire igyekszünk kiválogatni a legérdekesebbeket a heti több tucat kérdésből, vannak néha átfedések. Nem tehetünk róla, a nép többnyire ugyanarra kíváncsi, és rest keresni. Így aztán előfordul, hogy becsúszik egy-egy hasonló igényegyüttes, amire a gondolkodó, tapasztalt nepperagy csakis ugyanazokat a típusokat köpheti ki.

De szerencsére azért nem ilyen szürke a világ. Bár megvannak a kedvenc, bevált típusok, azért a Nepperűző is néha kikacsint a Jazz-Corolla-MX-5 háromszögből. Mindig befut egy-egy olyan kérdés, amin mi is sokáig vakarjuk a fejünket. Ettől függetlenül, ha otthon érzi magát az Excel-táblák rendezett világában, és megtalálja a helyét egy kuckós cellában, futtasson le egy keresést a típusra, hátha már feltették a kérdést ön előtt. Csak tavaly 188 választ adtunk, és nem csak különcöknek.