Hol pumpáld az autód?

2016.03.13. 06:53 Módosítva: 2016.03.13. 09:05

Benzinkútra nem csak üzemanyagért mehetünk: kiporszívózhatjuk az autót, lemoshatjuk, és ellenőrizhetjük a keréknyomást is. Filléres tételek, ráadásul sok esetben könnyebb és hatékonyabb is itt elvégezni, mint otthon próbálkozni. Tettünk egy kört négy népszerű hazai kúthálózat egy-egy kútján, és megnéztük, hol, mennyire jók ezek a szolgáltatások.

Persze négy kút alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, és bár javarészt jó tapasztalataink voltak, a kutak állapota függ az üzemeltető hozzáállásától is. Némi támpontot viszont talán így is kapunk a kiegészítő szolgáltatásokról.

MOL

Elsőnek a Vágány utcai MOL kutat próbáltuk ki: itt lehet porszívózni, keréknyomást ellenőrizni, viszont csak automata mosó van - 800 és 2000 forint közti árakkal -, kézi nincs. A MOL sajtóosztálya szerint 23 kúton van még kézi mosó az országban, ezeken a helyeken percenként 100 forintért pancsolhatunk. A porszívó viszont kimagasló: 100 forint bedobása után öt percig takaríthatunk, ezzel magasan itt kapjuk a legtöbb szívást a pénzünkért, igaz, nem szív olyan erősen, mint a többi kúton. A keréknyomást hasonló műszerrel állíthatjuk be, mint a műhelyekben, egy pisztolyt kapunk rajta nyomásmérővel. A legtöbb benzinkutas nyomásmérő azért pontatlan, mert a benne lévő Bourdon-cső egy-egy odaverés után torzul, ám ezen a kúton ettől nem kell félni, hiszen a műszer nincs kint fixen (nehogy ellopják), s csak akkor veszik elő, ha valaki odaparkol a tömlő mellé. Szimpatikus az is, hogy egy csörlő felcsévéli légcsövet, így nem kell harcolni vele a kocsi körül. A műszer maga viszont nem volt pontos, a 2,1 bar-ra beállított keréknyomás a digitális műszer szerint 2 bar volt.

OMV

Az osztrák vállalat Szentendrei úton található kútján minden van: kézi mosó, porszívó, és keréknyomást is ellenőrizhetünk. A porszívóval kezdtem, amely 50 forintért másfél percig szív, ami a stopper szerint valójában egy perc negyven másodperc, és elég erős a vákuum. A nagynyomású mosó száz forintért 45 másodpercig megy, és négy programból választhatunk. Hasznos, hogy a tömlő itt a plafonon rögzített forgó konzolból fut le, így nem kell ráncigálni, ahogy körbemossuk az autót.

A nyomásmérő itt hagyományos rendszerű: a hordozható tartályt fixen bekötötték a levegőrendszerbe, az óra és a nyomásállító gombok (+/- )ezen vannak.  Az általunk kipróbált kúton pontosan működött a műszer, a hátsó kereket ellenőriztem: a kompresszorral beállított 1,9 bar a digitális műszer szerint is annyi volt.

Shell

A Bécsi úti állomást céloztuk meg, és itt csak automata mosó volt, amely 599 és 2599 forint közti áron dolgozik, programtól függően. A cég sajtóosztálya szerint már nincs a kútjaikon általuk üzemeltetett kézi mosó, ám egyes kútjaikon bele lehet futni egy külsős cég, a Jet Wash pisztolyaiba, ami percenként 100 forintért üzemel. Viszont a porszívó úgy szív, hogy az már terrorizmus, féltem, hogy behorpad a padlólemez, amikor a szőnyeg alatt porszívóztam. Száz forintból két percig szívhatunk önfeledten, de mivel elég hatékony a rendszer, két kör alatt sikerült elintéznem a Golf padlóját. Itt ugyanolyan nyomásmérővel állíthatjuk be a keréknyomást, mint az OMV-nél, és a hátsó keréken beállított 1,9 bar a digitális műszer szerint is annyi.

  

Agip

Utolsó kiszemeltünk a Bécsi úti Shelltől alig pár méternyire található Agip kút volt. A szolgáltatás itt is igényes, választhatunk kézi, és automata mosó között, de van porszívó is. Utóbbi 50 forintért másfél percig működik és átlagos erővel szív. A nagy nyomású mosó 100 forintért egy percig mos, és négy programból választhatunk. Hasonlóan az OMV-hez, itt is egy forgó konzolról lóg a mosópisztoly tömlője, így viaskodás nélkül is könnyedén körbemoshatjuk az autót. A nyomásmérő ugyanolyan, mint az előző két kúton, és az első kerékre beállított 2,1 bar megfelel a valóságnak.