Budapesten csapott le az őrült furgonos

2016.06.23. 16:15

Kaptunk egy érdekes és könnyen értelmezhető videót egy olvasónktól és megpróbáltunk az ezen szereplő sárga furgon vezetőjének fejével gondolkodni. Nem volt könnyű, bár szerintünk ő egyáltalán nem gondolkodott, amikor ma reggel autóba ült és kihajtott a 6-os útra.

Majdnem megölt néhány embert annak a sárga Volkswagen Caddy furgonnak a vezetője, amely ma reggel, háromnegyed hat körül olvasónk fedélzeti kamerája előtt hajtott el a 6-os főút nagytétényi szakaszán, majd úgy döntött, megbüntet egy másik autóst. Nézzék meg a videót!

Átlagos reggeli forgalom volt ez a felvételt készítő Tibor szerint, aki nem érti, pontosan mi mérgesítette fel annyira a sárga Volkswagen Caddy vezetőjét, hogy a Magyarországon még mindig divatos büntetőfékezéssel próbálja megleckéztetni a munkásokat szállító régi fehér Ford Transit vezetőjét. 

Tibor először saját autója visszapillantó tükrében látta meg a mögötte cikázó sárga furgont, amely körülbelül százzal mehetett, míg a Ford nagyjából nyolcvannal. Az útnak ez a szakasza lakott területen belül található, a Campona bevásárlóközponttól nem messze. Csak azért lehet itt maximum 70-nel menni, mert kint vannak az erre vonatkozó táblák, amúgy itt is ötven volna a maximum, mint lakott területen bárhol.

A sárga furgon vezetője jobb esetben nem ismeri a KRESZ-t, nem látja a táblákat és nem tudja, hogy lakott területen belül, többsávos úton nincs jobbra tartási kötelezettsége az autósoknak, vagyis a fehér Ford szabályosan haladt folyamatosan a belső sávban. A Kreszprofesszor árnyalja a képet, amikor azt mondja, a szabály arra is kitér, hogy akkor haladhat a lakott területen a belső sávban az autó, ha azzal nem akadályozza a mögötte gyorsabban érkezőket. 

Pusztán érdekességként írom, hogy lakott területen kívül csak előzéskor, illetve akkor mehetett volna a Ford folyamatosan a belső sávban, ha a szélső sáv telített, de legfeljebb szabálysértést követett volna el, ha mégis bent felejti magát a belsőben. Ismétlem, itt nem ez volt a helyzet, a volkswagenest sem városban, sem városon kívül nem menti semmi. Nincs felmentés annak, aki bevág egy másik autós elé, és akkorát fékez, hogy a mögötte jövő megijedjen.

Miért ez a tanmese? Azért, hogy megértsék, hogy ma reggel majdnem megölt néhány vétlen autóst egy furgonos, aki Tibor szerint rendszeresen büntet Nagytétény közelében és mindig talál valakit, aki előtt befékezget.

Ha egyszer megijed tőle egy autós és balra rántja a kormányt, hogy elkerülje az ütközést, rossz esetben a szembe jövővel fog karambolozni, és ha mindkét autó hetvennel halad, senki nem fogja túlélni a tragédiát, miközben a sárga Caddy vidáman elszáguld a napfelkelte irányába.

A büntetőfékezgetés hivatalosan közúti veszélyeztetésnek minősül, ez még akkor is bűncselekmény, ha végül nem történik baleset. Súlyosabb a megítélése, mint egy autóbalesetnek, mert azt általában gondatlan bűncselekménynek tekintik. Amikor rákerestem erre a kifejezésre, elsőként a Dr. Székely ügyvédi iroda weboldalát dobta fel a Google. Itt egy cikkben azt írják, hogy a mostani eseten kívül szintén közúti veszélyeztetésnek számít, ha valaki szándékosan rárántja a kormányt egy mellette haladó autóra vagy motorkerékpárra, és az is, ha leszorítja az útról az ott szabályosan tekerő bringást. 

Mivel a videón szerint a Volkswagen vezetője nem azért rúgott rá a fékre a Transit orra előtt, mert feltorlódott előtte a kocsisor, hanem mert meg akarta ijeszteni a vezetőjét, pusztán a felvétel alapján is bíróság elé kerülhet. Dr. Janklovics Ádám közlekedési jogász szerint valószínűleg szándékos bűncselekmény elkövetésével vádolják majd, amiért felfüggesztett vagy letöltendő börtönt kaphat, és az elkövető szakértői és bűnügyi költségekre is számíthat, illetve elveszik a jogosítványát.

Ha igaz, amit az olvasónk állít, és tényleg rendszeresen leckézteti a többi autóst a Volkswagen Caddyvel közlekedő őrült, esetleg több felvétel is készült már a húzásairól, az még nagyobb ügyet generál, hiszen akkor sorozatos elkövetésről beszélünk. 

Lehet, hogy kicsit túlbonyolítottam ezt az egészet, és elég lett volna kitenni a videót, alá pedig annyit írni, hogy: a büntetőfékezés közvetlenül veszélyezteti mások életét, börtön jár érte, és ugrik a jogsi is. Sajnos nem ritka az ilyesmi. Remélem, önök közül senki nem csinál hasonlót.