Autóval külföldre? Ezeket az appokat szedd le az út előtt

2016.08.05. 06:58

Rettegsz a roaming-díjaktól, de szeretnéd, ha minden infó kéznél lenne az autós nyaralás alatt? Egy offline autós utazás még nem feltétlen jelent információs karantént. A navitól az alap elsősegélyinfókig minden elfér a telefonodon – itt van néhány app, amit érdemes leszedned, mielőtt nekiindulsz Európának.

Going Abroad

Mobilnet: nem kell     Mérete: 33-44 MB (operációs rendszertől függően)      Nyelve: magyarul is

Telefonálhatsz-e vezetés közben kihangosítóval Horvátországban? Hány sör fér bele a sofőröknek Lengyelországban? Kell-e viselned bukósisakot, ha Bulgáriában robogót bérelsz? Ilyen, az autósokat/motorosokat alapvetően érintő információkat gyűjt egybe a Going Abroad. Az Európai Bizottság által készített, bármikor felüthető zsebapp az Európai Unió országai, továbbá Svájc közlekedésével kapcsolatos tudnivalókat kategorizálja.

Miért jó: Kevés helyet foglal, tömören fogalmaz és könnyen kezelhető.

Elsősegély – mit kell tennem

Mobilnet: nem kell       Mérete: Androidon 9 MB, iOS-en 12 MB     Nyelve: magyar

Stabil oldalfekvésbe kéne tenned egy sérültet Mostar előtt az üres úton, de mobilnet nélkül még egy átkozott YouTube-videót se nézhetsz meg hogyan csináld? Utasod/sofőröd beszédzavaros lett, fél oldala görcsben áll Szófia és Szilven között a bolgár A1-esen. Talán csak megsütötte a nap, de egy gyors teszttel kiderítheted, stroke-ja van-e. Elsősegély-tanácsadó appból rengeteg van már, az orvost/mentőt nyilván nem helyettesíti egyik sem, de extrém helyzetben segíthet - ha mást nem, időt nyerni, míg jön a segítség. Ilyen ez a direkt nevű Elsősegély – mit kell tennem is, mely a mérgezéstől a sebesülésen át a szívinfarktusig veszi végig a teendőket, tüneteket.

Miért jó: Átlátható, érthetően magyaráz, ahol kell, ábrákkal.

HUD mobillal

Az elmúlt évek egyik legjobb új tétele az autós felszereltségi listákon a Head Up Display (HUD). Egy sokszáz kilométeres úton érezhető mennyiségű nyak- és szemmunkát spórolhatsz meg egy szélvédőre vetített sebességjelzővel, ami gyári HUD nélkül egy mobiltelefonos appal is megoldható. Nagy kínálat van az ilyen mobilos HUD-okból, melyek legtöbbje szimplán a GPS-ből számolt sebességet vetíti a szélvédőre. Ezekből több jól használható, ingyenes appot találni, ilyen például a DigiHUD Speedometer alapverziója, vagy az iPhone-osoknak készült Awesome HUD. Vannak aztán azon HUD appok, amelyek navik is egyben. Ilyen például a Navier HUD vagy a HUDWAY, ezeknél érdemes lehet pár száz forintot ráfordítani egy fullos verzióra, és előre ellenőrizni, hogy tud-e offline navigálni.

Tipp: Ha hosszabb távon mobilos HUD-ot használsz, érdemes a vetítésre szánt tenyérnyi felületre ablakfóliát ragasztani. Így sem lesz olyan, mint egy jobbfajta gyári, de elkerülhető, hogy a biztonsági üveg szendvicsszerkezete miatt szellemképes legyen a vetített kép, és nappali fényviszonyok mellett tisztább lesz a kép.

Parkoló appok

Úton Zadar felé megáll a család egy városnézésre Zágrábban. Leteszed az autót valahol, aztán reméled, hogy a séta után könnyen visszataláltok majd? Micsoda mázli, hogy erre a problémára is rengeteg app van már. Az efféle parkoló appok kimondottan az ilyen élethelyzetekben segítenek. GPS-alapon működnek, így elég rájuk bökni egyet, amikor letetted az autót, majd bárhol legyél később, visszanavigálnak. Sőt, szinte mindegyik egy számlálót is automatikusan elindít parkolás után, így egyszerűen kalkulálhatsz a parkolási díjakkal.

Bár sokféle parkolós app létezik, ha olyan helyen használnád, ahol nincs mobilneted, célszerű olyat választani, ami a Google térképét használja, mert azt az adott országra lementheted magadnak előre. Sok ilyen app van, ilyen például a MyCar Location free, a Car Finder, a Car Finder AR, a Find my car vagy a Carrr Matey.

Tipp: Ne lepődj meg, ha mélygarázsban nem működik. Tudod, GPS.

Google Maps/Navigáció

Egyszerűségével és ingyenességével lesöpörte már a fél navis piacot a színről a Google saját navija. A Google Térkép vagy Navigáció néven futó alkalmazás abban erős, amiben a Google általában: sallang nélkül teszi a dolgát, és mindenre jó, még ha nem is mindenre a legjobb. Nem egy Waze-mélységben, de egész pontos képet ad az útviszonyokról, a forgalomról. Ha nem is olyan okos, mint a Tripadvisor, de tud minden étteremről, hotelről és benzinkútról, ami az utadba kerül, és ha nem is a leggusztusosabb grafikával, de elnavigál bárhova.

A Google-féle navi offline módban is jól működik. Előre le lehet tölteni különböző területeket – ha úgy akarod, akkor csak egy várost, ha úgy, egy komplett országot. Egy Dunántúl kijön 1700 MB-ból, és egy kicsivel többől le tudsz menteni előre egy komplett Horvátországot. Etéren nagyobb tárhelyet igényel, mint a hozzá hasonlóan mobilnet nélkül is erős navik, de ő minden infót (hotelek, éttermek, boltok, árúházak címe, telefonszáma, értékelése, stb.) tud az útról.

Miért jó: A kiegészítő információk tengere miatt, amivel csak egy akkora gigacég, mint a Google képes egy appon belül szolgálni.

Waze

Mobilnet: kell   Mérete: ~ 50 MB  Nyelve: magyar

Ennek mondjuk csak mobilnet mellett van értelme, de mint real time navigáció, amellett verhetetlen. Európa szerte nagyon népszerű app, így bárhova mész autóval, jó eséllyel pontos képet kapsz a kiválasztott útvonalon található dugókról, traffipaxokról, lezárásokról, benzinkutakról, üzemanyagárakról. Etéren több a Google saját navigációjánál, és úgy általában a navis appoktól. Egy nyaralásnál, idegen terepen különösen hasznos lehet a Waze-zel megspórolt idő.

Miért jó: Rengeteg felhasználója miatt a frekventáltabb helyeken, nagyobb városokban tűpontos képet ad az útviszonyokról, várható közlekedési időről.

Here WeGo

A Nokia által fejlesztett, de már a BMW-Audi-Daimler-tró tulajdonában álló navigáció minden operációs rendszerre ingyen elérhető. A legtöbb naviteszt ezt ajánlja a mobilnetmentes területre utazóknak, és jelenleg tényleg nem látszik jobb app egy offline európai autós nyaraláshoz. De minek, amikor a Google-féle Navigáció elvisz bárhova? Leginkább azokat győzi meg a Here, akik azt a fajta logikát és tálalásmódot kívánják, amit a hagyományos autós navik adnak. Ügyesen gyűjti a parkolókat, mutatja a sebességhatárokat, sávokat, és a Google-féle navihoz hasonlóan ez is tud magyarul beszélni. 

A Here egyik nagy erőssége az offline mód, itt ugyanis országokra bontva le lehet tölteni előre az úticélt. Ráadásul szemben a Google-lel, itt nem jön a letöltéssel minden töltelékinfó, így egy teljes Görögország kijön 350 MB-ból, egy Ausztria 400 MB-ból, de még egy Olaszország is 800 MB-ból.  

Miért jó: Egyszerű, ingyenes és relatív kevés helyet foglalva betölti a navi szerepét.