Azt hittem, lesz egy autóm, pedig csak kiraboltak

2017.01.31. 14:08

Dr. Larsson Markus Pekko decemberben úgy döntött, feladja németországi praxisát visszaköltözik Finnországba a családjához, és eladja jó állapotú Mercedes terepjáróját. Az elismert kardiológus nevéhez több műtéti eljárás fűződik, 2012-ben pedig megnyitotta magánklinikáját, amelynek honlapja szerint magasan képzett orvosgárdával várja a pácienseket. Péter megbízott benne. Hiba volt.

2003-ban 19 millió forintba került egy új Mercedes ML270 CDI terepjáró, manapság viszont 1-1,5 millióért már válogatni lehet a tizenéves példányok közül. A luxusautó sorsa általában ez: újként drága, de öregkorára filléres kacattá válik akkor is, ha még sokáig tovább használható. Nem csoda, hogy rengeteg kelet-európai vevő böngészi sóvárogva a német kínálatot, és az sem, hogy a legnagyobb európai hirdetési oldalon, a mobile.de-n csalók is pecáznak. 

Négy éve megírtuk, hogy a kinti kínálat alját célozták meg azok Londonból dolgozó szélhámosok, akik feltűnően olcsón hirdetnek mindenféle autót, így mindig a találati lista elején lehet a hirdetésük. Telefonszámot nem adnak, e-mailben viszont gyorsan jön a közepes angolsággal előadott mese bárkinek. A pénzt előre kérik az anonim pénzküldő szolgáltatáson, a Western Unionon keresztül, majd amikor valaki fizet, többé nem tudja elérni őket.

Péter évente nyolc-tíz autót vásárol kintről, őt már nem lehet megvezetni ezzel a módszerrel. Az egykori tévéoperatőr részben szenvedélyből adja-veszi az autókat, így forgatja meg a félretett pénzét és közben kipróbálja néhány kedvenc típusát. Ha megtetszik egy autó, azonnal ír a hirdetőnek, vagy felhívja telefonon. Ha kell, másnap kiutazik, helyben fizet, kiváltja az ideiglenes kiviteli rendszámot, majd az autót néhány hónap után továbbadja itthon. 

mobile
Fotó: Zách Dániel

Most napi három nyugtatót szed és nem tud aludni. Örökké átkozni fogja a napot, amikor meglátta a kiváló állapotú, 2003-as, fekete Mercedes ML270 CDI hirdetését a neten. December 10-én tették fel, azt írták róla, hogy törés- és rozsdamentes (ez utóbbi különösen ritka a korabeli Mercedeseknél), rengeteg extrával felszerelt és csak 180 ezer kilométer van benne. Ez a terepjáró, a maga 4400 eurós árával a mostani kínálat közepén lenne. Járt hozzá egy garnitúra téli- és egy garnitúra nyári gumi, ráadásul a szervizkönyve is hiánytalan, ígérték a szövegben.  

A hirdetésben nem volt telefonszám, ám amikor Péter a mobile.de saját felületén üzent az eladónak, az két napon belül válaszolt, sőt, elnézést kért, hogy megváratta és még sms-t is írt egy német mobilszámról. A levélből kiderül, hogy egy bizonyos Dr. Larsson Markus Pekko nevű, hatvankét éves, finn szívspecialista árulja a Mercedest. Eddig Németországban dolgozott, de hazaköltözik, és bár azt tervezte, hogy az autót feleségének adja, rájött, hogy nem éri meg, mert Finnországban magas adókkal sújtják az idősebb autókat, ezért az eladás mellett döntött. 

A második levélben elküldte a személyi igazolványa és az útlevele másolatát, illetve néhány fotót magáról, a feleségéről és a gyerekekről. Biztosította Pétert, hogy a hirdetés pontosan tükrözi az autó állapotát, sőt, jó minőségű fotókat is mutatott róla a Postimage képmegosztó oldalon. A képek még most is ott vannak.

C36389780 1

Egy átlagos állapotú, de alaposan körbefotózott terepjáró áll egy kertben, a nyitott garázs előtt. Látszik, hogy van gazdája és nem csak használják. Nem koszos, nincsenek kiülve az ülései, vagyis éppen úgy néz ki, mint bármilyen tizenhárom éves, megkímélt, kevesebb mint 200 ezer kilométert futott ML Mercedes, amelyért szívesen adna bárki 4400 eurót, ami körülbelül 1,5 millió forintnak felel meg. 

C36389780 8

Az első, december 13-i levelet naponta újabbak követték. Ezekből Péter megtudhatta, hogy Dr. Pekko rengeteget dolgozik saját, 2012-óta létező magánklinikáján, a Larsson Medical Centerben, és leveleit is innen, a contact@larsson-medicalcenter.com e-mail címről küldte, majdnem mindig munkaidő után. Péter hamarosan megismerhette a kiváló szívsebész pályafutását is, mert Dr. Pekko nem csupán a klinika honlapjának címét adta meg, de a munkásságáról szóló Wikipedia-szócikk linkjét is. Én is elolvastam: a doktor úr nagy emberbarát, újításai is vannak saját szakterületén, feleségével, Olgával él, két gyerekük van. 

larssonwikipedia.pngRendkívül óvatos embernek tűnt az idősödő finn kardiológus, akivel Péter abban állapodott meg, hogy mivel a költözés miatt átmenetileg a Mercedes is a finnországi Ouluban, vagyis a Pekko otthonánál parkol, és nehézkes az odajutás Budapestről, az eBayen bonyolítják le az üzletet, az autó szállítását pedig pedig gyűjtőtrélerre bízzák, mert úgy néhány száz euróba kerül csupán.

A licitoldal kevésbé ismert szolgáltatása, a WorldPay kifejezetten a hasonló problémák megoldására való, írta az eladó. A vevő letétbe helyezheti a pénzt, amelyet az eladó csak akkor hívhat le, ha a szép, 2003-as Mercedes épségben célba ért, és megfelel a szerződésben foglaltaknak.

Ha valami nem stimmel, Péter semmit nem veszít, a tréler visszaviszi az autót Finnországba, a költségeket Pekko úr állja. Nem is gyanakodott, mert a terepjáróról az eBay szakértője állapotfelmérést készített, és annak a jegyzőkönyve szerint is nagyon jó vétel.

Péter feleslegesnek érezte ezt az óvatosságot és a sok levelet: ő a Mercedest akarta, lehetőleg karácsony előtt. Az a köd borította el a tudatát, amit csak az autóbolondok ismernek. Aztán megérkezett az első értesítés az eBay Kauferschutztól. Röviden leírták az ügylet részleteit és összefoglalták az eladó, illetve a vevő adatait. A levél fejléce, sőt, az ebayes e-mail cím is megnyugtatta, hogy valóban a licitoldaltól kapott értesítést. A levélben ott állt a letéti számla száma, vagyis az a számlaszám, amelyet ekkor még annak hitt Péter. A sok színes formalevélben minden a helyén van, az eBay tényleg hasonlóan kacifántosan kommunikál még akkor is, ha csak reklámokat küld. 

December 21-én bement a közeli bankfiókba, ahol a nemzetközi átutalásokhoz szükséges SWIFT- és IBAN-azonosítók megadásával elindított 4400 eurót egy bizonyos B. Vivien számlájára, akit az eBay leveleiben következetesen a cég vásárlóvédelmi ügynökeként (Agent Kauferschutz) említenek.

December 22-én szinte egy időben újabb e-mail érkezett Péter postafiókjába. Az eBay központja szerint a tranzakció az ünnepek előtt feltorlódott átutalások miatt megakadt, ezért hamarosan visszautalják azt Péternek. A finn orvos is írt, hogy 300 eurós engedményt ad az autó árából a kellemetlenség miatt, majd hamarosan egy másik, zágrábi bankszámlaszámot küldött arra az esetre, ha Péter szeretné felgyorsítani az üzletet és még azelőtt újra elutalná a pénzt, hogy az előző helyről visszakapná a 4400 eurót.

Péter összes félretett pénze a nemzetközi bankrendszerben keringett, ezért nem utalt a zágrábi számlára egy centet sem. Jól tette, mert bár a következő napokban újabb levelekben érdeklődött a fejleményekről Dr. Pekkónál, az csupán egyszer válaszolt neki. December 25-én ismét elnézést kért és ígérte, Péter hamarosan visszakapja a pénzét. Ezután többé nem írt és nem reagált egyetlen üzenetre sem. Három nappal később szörnyű gondolat gyötörte Pétert: mi van, ha pénze végleg elveszett? 

Egy barátjával lázasan kutatni kezdték a Larsson Medical Center honlapját, felhívták az ott szereplő három telefonszámot. Kettőn senki nem jelentkezett, a harmadik mindig foglaltat jelez. Levelet írt az eBay központjába is, ahonnan hamarosan válaszoltak is. Semmit nem tudnak a közte és a finn orvos közt létrejött üzletről, és az állítólag tőlük származó levelekben ismétlődő tranzakciószám sem létezik, illetve B. Vivien sem dolgozik a cégnek. 

Péter csak ezután vette észre, hogy a Dr. Larsson Markus Pekko életéről és munkásságáról szóló Wikipedia szócikk valójában nem is a Wikipedián található, hanem a winkipedia-fin.com oldalon, ahol valaki létrehozott egyetlen oldalt a finn orvos életéről. 

gilavalleyclinic

Ha a Dr. Pekkót ábrázoló, a klinika honlapján és a kamuszócikkben látható profilképeket feltöltjük a Google képkeresőjébe, összesen kétszer találkozhatunk velük a neten. Talán már rájöttek: az egyik a kórház honlapja a vezető főorvos bemutatkozásával, a másik pedig az egyetlen szócikkből álló Winkipedia-oldal, amelynek semmi köze a Wikipediához. Rejtély, hogy kit ábrázolnak a képek. Megnéztem a kórház épületéről közölt fotót ugyanezzel a módszerrel: a délkelet-arizonai Gila Valley Clinic látható rajta. A homlokzatán lévő feliratot átírták a fotón és így került fel a finn klinika honlapjára. Az ott megadott címen is barangoltam egy kicsit a Street view segítségével. Egy társasházas övezetben található, amely legalább tényleg Finnországban van. Mindezt Péter nem tette meg, mielőtt fizetett, de önök sem tennék meg. 

Olyan ez, mint a Másik Mao című áldokumentumfilm, amelyben a kínai vezér alteregóját mutatják be, aki állítólag egy történelmi pillanatban egyszerűen leváltotta az eredeti Mao Ce Tungot. Valójában sosem létezett ál-Mao, de erre a film első szakaszában csak a nagyon felkészült nézők jönnek rá, majd később a kevésbé művelt többiek.

Péter csak a pénze elvesztése után eszmélt: Dr. Larsson Markus Pekko, a kedves finn szívspecialista nem létezik, így soha nem alapított klinikát, és Mercedes ML270 CDI-t sem árusított a mobile.de-n. A fiktív orvos történetét valaki művészi alapossággal építette fel a semmiből, és meghirdetett egy autót, majd várt a megfelelő jelentkezőre, aki bekapja a horgot. 

Az Index.hu webfejlesztői percek alatt kiderítették, hogy a klinika honlapját és a hamis Winkipedia-oldalt december 3-án regisztrálták egy nyilvános domainszolgáltatónál, majd azonnal munkára is fogták mindkettőt. Pekko életrajzi oldalához egy Michael Milken nevű amerikai üzletember létező Wikipedia-oldala adta az alapot. A szöveget átírták, a képet cserélték, így lett belőle finn orvos.

Profi munka, bár gyakorlott Wikipedia-használók rögtön észrevesznek pár furcsaságot a működésében. A hatvanas kardiológus portréja nem kattintható, miközben az eredeti Wiki-oldalakon minden kép alatt aktív link található, továbbá a preparált oldal összes linkje a valódi Wikipedia főoldalára vezet.

Egy bizonyos Tobias Golbo az oldalakhoz tartozó domain tulajdonosa, de a névnek vélhetően nincs jelentősége, hiszen a domain-regisztrátor holland, a hosting szolgáltató angol, ráadásul a domain-tulajdonos adatai teljesen publikusak, miközben azok titkosítása egyszerű opció lenne. Golbo október 26-án egy szintén kamu építésziroda honlapját is létrehozta, és az oldal most is üzemel, csak úgy ahogy a másik kettő. A Liam Arhitects honlapja modern alkotás, van rajta sok animáció, néhány mondatos cégfilozófia, továbbá szép fotók az iroda korábbi és következő projektjeiről. Köztük egy svéd kaszinóról, amelynek fotóján a valójában az új-zélandi Deloitte székház szerepel, és így tovább.

Péter január 8-án feljelentést tett a gárdonyi rendőrkapitányságon. Elmesélte, hogyan csavartak ki a kezéből, néhány kattintással 4400 eurót. Most vár és reménykedik, hogy végül visszakapja a pénzét. Ebben nem vagyok biztos, de tovább keresgéltem a neten. A Mercedes fotóit egy román apróhirdetési oldalon találtam meg. Valaki telekocsi szolgáltatást kínál a tágas terepjáróval, akár külföldre is. 

romanhirdetes.png

Ma újra ellátogattam a domain-regisztrátor oldalára. A rejtélyes Tobias Golbo január 24-én újabb weboldalt hozott létre, neve: Alatalo Arhitects, de még nem töltötték fel tartalommal.

Péter most már tudja, hogy hirtelen felindulásból még akkor sem szabad előre átutalni egy több ezer kilométerre található használt autó árát, ha a hirdetés szerint minden rendben, és olyasvalaki kínálja, akire az ember akár a gyerekét is rábízná. Ezekkel a csalásokkal nagyon nehéz leszámolni, az egész történet az általunk valaha látott legprofibb módon előkészített és kivitelezett autós bűncselekmény. Jó eséllyel ebben a pillanatban is pénzt termel, hiszen az összes oldal aktív, a mobile.de-n pedig csak céges hirdetők nevére lehet rákeresni, magánszemélyekére nem. A mobile.de ügyfélszolgálata őrzi az eredeti hirdetést, de azt még Péternek sem adják ki, csak a rendőrségnek, ha megkeresi a hirdetési oldal üzemeltetőjét. A mobile.de-n jelenleg 1,5 millió új és használt autót, illetve motort kínálnak, ezek szerint előszűrés nélkül. Legyenek óvatosak, lehet, hogy néhánynak egy kedves finn kardiológus a gazdája!