2017.02.13. 06:07 Módosítva: 2017.02.13. 07:07

Szabálytalan voltam, megbüntettek, kifizettem. De talán azzal, hogy elmesélem a történteket, más már körültekintőbb lesz, és így nem repül ki a zsebéből 50, esetleg 100 ezer forint.

Budapesten, a XI. kerületben, a Bocskai úton lakunk. Itt van a 4-es metró Újbuda központ nevű megállója, a 4-es villamos végállomása, de megáll itt a 17-es, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos, valamint buszok is. Forgalmas környék. A kerületben fizetős a parkolás, de van néhány utca, ahol ingyen meg lehet állni. Ilyen a Bocskai út, a folytatása, az Október 23. utca, és a Fehérvári út. Ezekben az utcákban ezért nem csak azok parkolnak, akik itt laknak, hanem azok is, akiknek a környéken van dolguk, és nem szeretnének fizetni, vagy a környező utcákban albérlők, de nincsenek bejelentve, ezért nem jár nekik ingyenes parkolás a saját utcájukban. Forgalmas időszakban akár 20-30 percbe is telik, mire megürül egy hely.

Három autó kényelmesen elfér egymás mellett
Három autó kényelmesen elfér egymás mellett

Tavaly felújították a Bocskai utat. Az aszfaltozástól a földmunkán át faültetésig mindenféle munka volt. Nem bosszankodtam a zaj- és pormennyiségen, azon, hogy a házból kilépve rögtön saras lesz az ember cipője, azon sem, hogy a felújítás alatt még az addiginál is kevesebb a parkolóhely. A tudat, hogy szebb és jobb lesz a környék, könnyedén felülírta bennem a kellemetlenségeket. Az átépítés során nem a korábbi parkolási rendet állították vissza, hanem kis térköves szigetekkel határolták be a parkolóhelyeket, így a halszálka helyett sok helyen csak egymás mögé lehet beállni. Még kevesebb lett a parkoló.

Egyik szombat éjszaka későn értünk haza, szokásosan forgattuk a fejünk, hol van egy üres hely. Az utca elején, a buszmegálló után, két halszálkában álló autó után volt még egy hely, beálltunk. Vasárnap nem autóztunk, hétfőn, munkából hazaérve találtam egy kis papírt a szélvédőn. Igen, kitalálták, rokkant helyen álltunk meg, 50 ezerért. Visszasétálva a buszmegállóban meg is találtam a kis táblát, rajta a piktogrammal. Aztán a kis kiegészítő táblára irányult a figyelmem: az úttal párhuzamosan lehet csak ide állni. Ekkor konstatáltam, hogy mozgáskorlátozott parkolóhelyek is elköltöztek a felújítással, és ami eddig három autó parkolója volt, most egyetlen rokkant hely lett.

Ez a kis cetli nem jelent jót
Ez a kis cetli nem jelent jót

Azon már nem is akadtam fenn, hogy nincs felfestve, tudjuk, hogy nem kötelező, éppen ezért csak azt kértem a kerületi közterületfelügyelet telefonos munkatársától, hogy mondja meg nekem, mekkora hivatalosan egy rokkant parkolóhely. Akkor még azt gondoltam, biztosan kisebb lesz a hivatalos méret, mint ez a 8 méteres (!) hely, ahol hárman parkoltunk, így a fotók alapján erre hivatkozva fellebbezek majd, hogy mérsékeljék a büntetésem 15 ezerre a parkolási rend be nem tartása miatt. A közterületfelügyelet munkatársa azonban nem tudott választ adni, azt mondta, az általam kért információ benne van a KRESZ-ben. Nem találtam, ezért felkerestem Pető Attilát, a Kreszprofesszort, segítsen megtudni, mekkora is egy rokkant parkoló hivatalosan. Tőle a következő választ kaptam:

„Sajnos a KRESZ nem említ a mozgáskorlátozott hely méretével kapcsolatban semmit, bár azt sem írja elő, hogy csak személygépkocsival szállítható ilyen személy, akár teherautóval is lehet érkezni, akár parkolni is. A VIII. kerületi közteresektől egyszer kértem egy félhivatalos állásfoglalást, ők azt írták, 6 métert tekintenek számítási alapnak. Ez megfelel egy mai átlagos személykocsi méretének, plusz annyi helynek, hogy be is, ki is tudjon állni.”

Ekkor vált világossá, hogy nincs értelme a fellebbezésnek. Hiába a 8 méter hosszú hely, ha nincs felfestés, a rokkant hely addig tart, ameddig a közteres megítéli. Fellebbezés esetén ha a rendőrség is szabálytalan parkolást állapít meg, ráadásul 50 ezerről 100 ezer forintra ugrik a büntetés.

A következő napokban figyeltem, és jellemzően három autó állt itt, rajtuk az általam már jól ismert kis papírral. Ez napi 150 ezer forint, csilingel a kassza. Aztán észrevettem, hogy az út túloldalán is született egy fel nem festett párhuzamos rokkantparkoló, ahova eddig szintén halszálkába állhatott két autó. Az ilyen helyek a mozgáskorlátozottak érdekeit sem szolgálják, mert hiába a sok begyűjtött büntetés, nekik még ettől nem lesz szabad parkolóhelyük.

Háztáji rokiparkoló kezdeményezésünk keretein belül felfestettem a helyet, hátha így más már nem szívja be, mint én. A sablon elvihető ajándék festékkel Újbuda központtól, ha valaki tud még ilyet a környéken, és a Flóriánra nehezen jut el
Háztáji rokiparkoló kezdeményezésünk keretein belül felfestettem a helyet, hátha így más már nem szívja be, mint én. A sablon elvihető ajándék festékkel Újbuda központtól, ha valaki tud még ilyet a környéken, és a Flóriánra nehezen jut el