2017.06.22. 12:36

A tudás az autóvásárlónak is magabiztosságot ad, felkészülten százezreket spórolhat. A DAS Jogvédelmi biztosító csoportvezető jogtanácsosa, Dr. Vágány Tamás tanácsai évtizedes tapasztalatokon alapulnak. Pontosan tudja, milyen veszélyek fenyegetnek mindenkit, aki használt autót vesz és ezeket most induló sorozatunkban meg is osztja velünk. Ezúttal kiderül, miért fontos lementeni a hirdetést, mielőtt megveszünk egy használt autót.

Mindenki keresi álmai autóját vagy csak azt a járművet, ami a legcélszerűbben használható az üzleti- vagy a magánéletben. A kínálat a használt autós hirdetésekben óriási, különösen, ha a leendő vásárló kinti autók közt is keresgél. Néhány alapvető jogi körülményt érdemes már azelőtt mérlegelni, mielőtt egyáltalán megnyitnánk bármely hirdetési oldalt. Ellenkező esetben később olyan kényszerpályára kerülhetünk, ami elvág minket reklamáció és a jogérvényesítés lehetőségétől. Kellő körültekintéssel a csapdák egy része helyből elkerülhető.

használtautó.png

Hálátlan gondolat arra készülni, hogy a kiszemelt autóval milyen jogi- és/vagy műszaki problémák adódhatnak az adásvételt követően. Kezdjük mindjárt azzal, hogy hol, melyik országban és kitől vásároljuk meg a kinézett autót. Ezek jogilag elég fontos körülmények, mivel a szerződéskötés helye és a felek személye határozza meg, hogy az ügyletre (ami itt az adásvételi szerződést jelenti) melyik állam törvényeit kell alkalmazni.

Ez akkor lesz igazán érdekes, ha valamilyen előre nem látható hiba van az autón. Mindenki gondolja végig, hogy mire van reálisan lehetősége: utánanézni a jogi tanácsoknak és felkeresni egy ügyvédi irodát Magyarországon, vagy ugyanezt megtenni Bécsben, netán Münchenben.

Biztonságosabb, ha a kiszemelt járművet itthon, magyar eladótól vesszük meg még akkor is, ha tudjuk, hogy például Németországban sokszorosan nagyobb a kínálat, és kevesebb a csalás. Ha itthoni autót választunk, később biztosan nem kell később sem a külföldi hatósággal, sem a bírósággal vesződnünk, és ésszerű szinten tarthatók az eljárási költségek is, ha mégis pereskednünk kell az igazunkért.

autóhirdetés.png

Ha megfelelőnek tűnő hirdetést találtunk, érdemes azt nyomban lementeni, archiválni. A hirdetésben szereplő jármű tulajdonságok és más információk olyan adatok, amelyekért a hirdető (legyen ő egyben az eladó vagy csak egy kereskedő) felelősséggel tartozik. Nagyon sok autó úgy talál új gazdára, hogy külföldi eladója egy félig kitöltött adásvételi szerződést ír alá, és ezt kell aláírnia a vevőnek.

Ilyen esetben a magyar nyelvű hirdetést nyilvánvalóan a kereskedő állítja össze és teszi közzé. Ha a hirdetésben műszaki valótlanságok, csúsztatások találhatók, akkor ezért a hirdető felelősségre vonható, akkor is, ha papíron nem ő a jármű eladója.

A hirdetésben leírt extrákat tételesen vegyük szemügyre, és próbáljuk ki a működésüket, ugyanis a magyar jog nem ismeri el a reklamálás lehetőségét olyan hiba miatt, amit az átadáskor vagy azt megelőzően a kedves vásárló észlelhetett, vagy kellő körültekintés mellett észlelnie kellett volna. Ha tehát a hirdetésben 6 sebességes váltó szerepel a valós 5 helyett, ezt az adásvételi szerződés aláírását követően nem lehet szóvá tenni.

Nincs jogi akadálya egyébként annak, hogy az adásvételi szerződésben a felek utaljanak a közzétett hirdetésre, vagy azt a szerződés mellékleteként tüntessék fel. Ezzel a hirdetés, és az abban foglalt tartalom jogilag egyértelműen a szerződés részévé válik. Amelyik eladó ettől ódzkodik, érdemes megfontolni a szerződés megkötését.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.