Most akkor ki hajthat be a gyalogos övezetbe?

2017.07.06. 16:01

Mikor hajthatsz be autóval e tábla után?

  1. Ha az út kezelő által kiadott engedéllyel rendelkezel, és a zónában akarsz várakozni, akkor bármikor. (A)
  2. Ha ott laksz, akkor bármikor. (B)
  3. Ha ott laksz, de csak a jelzett időszakon kívül. (C)

Helyes válasz a kép alatt.

vef

A helyes válasz a C.

A képen egy gyalogos övezetet látni. Alaphelyzetben az ilyen zónában semmilyen jármű közlekedése nem megengedett, még kerékpárosok sem közlekedhetnek itt, sőt, azok sem hajthatnak be, akik esetleg itt laknak. (Ez alól egyetlen kivétel a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű.)

Azonban, ha a tábla alatt időszakot megjelölő kiegészítő táblát helyeztek el, akkor némiképpen változik a szabály, de csak a jelzett időszakon kívül.

Jelen esetben este 18 és reggel 9 óra között az ott lakók járművei, illetőleg az út kezelője által kiadott engedéllyel rendelkezők járművek, valamint a kerékpárosok – a gyalogosok veszélyeztetése nélkül, legfeljebb 10 km/óra sebességgel – behajthatnak. De legkésőbb reggel 9-kor el kell hagyniuk az övezetet!

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napján közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, így most a Kreszprofesszor elmagyarázza, melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Válaszadók aránya:

a.) 21%

b.) 9%

c.) 70%

HIBÁS: 30%

HELYES: 70%

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.