Tényleg törlik a tekert autó hirdetését

2017.07.11. 17:00

Másfél hónapja indult, most viszont közel ezernégyszáz autóhirdetés látható a JóAutók.hu ellenőrzött rendszerében. Amikor először írtunk a hirdetési portál indulásáról, órákon belül záporozni kezdtek a levelek: a közönség teljesítette dolgát és kínos alapossággal böngészni kezdte a kínálatot. Lássuk, mit kezdtek az oldal üzemeltetői a tekert kilométerórás Jeep esetével és hogyan fejtették meg a fehér Swift-ikrek ügyét.

1. Jeep Wrangler, tekert számlálóval

Egy Totalcar-olvasó néhány percnyi böngészés után szúrta ki egy 1997-es Jeep Wrangler hirdetését. A benzingázos terepjárót egy budapesti kereskedésben árusították, 145 ezer kilométeres óraállással. Bizományos autóról van szó, amelyhez részletes felszereltségleírás és komoly fotókollekció tartozott, csakhogy a hirdetésben feltüntetett futásteljesítmény és a központi nyilvántartásból a hirdetési oldal szerkesztői által lekérdezett óraállások közt elég komoly különbség volt.

I.eset.png

A Belügyminisztérium rendszere szerint már 2014-ben 228 ezer kilométernél járt a Jeep, vagyis a számlálót azóta visszatekerték. Miután megkaptam a panaszlevelet, továbbküldtem a JóAutók.hu-hoz, az adminisztrátorok felvették a kapcsolatot a kereskedéssel, a cég ekkor értesült a problémáról. Később felfüggesztették, majd törölték a hirdetést a rendszerből. 

2. Ez a Suzuki nem az a Suzuki

Amikor az ember két, tökéletesen ugyanolyan Suzuki Swiftet lát, két különböző hirdetésben, óhatatlanul arra gondol, hogy itt csak egy autóról van szó, amelyet kétféle áron, kétféle futásteljesítménnyel hirdetnek. Láttunk már ilyet. A kecskeméti Autó Dual kereskedést azután keresték meg a JóAutók központjából, hogy felkerült az oldalra egy 2009. novemberi és egy egy hónappal fiatalabb, vagyis decemberi példány.

6

A képeket az egyébként 3-400 darabos készlettel dolgozó telephelynek ugyanazon a pontján, azonos napszakban lőtték. Az egyik hirdetésben 118 ezer kilométeres futásteljesítményről, a másikban 136 ezresről írnak, az előbbi autóért 1,187 ezer forintot kértek, az utóbbiért pedig hatvanezer forinttal kevesebbet. Óratekerés? Nem. A cég egy flotta járműveit vásárolta fel, szép sorban lefotózták őket, majd kikerültek az oldalra, minimális árkülönbséggel. Ha más nem is, az autók belteréről készült képpár elárulja a különbségeket, élőben pedig nyilván még egyértelműbbé válik mindez. Az egyik hirdetést azóta törölték, talán elkelt az egyik fehér Swift.

3.png

3. Egygazdás, vagy sokgazdás?

Ezt a piros Suzuki Grand Vitarát akár még én is megvettem volna, hiszen a hirdetés szerint 2010-es, egyhatos, benzines változat, ráadásul kéziváltós, alig több mint 61 ezer kilométerrel, vezetett szervizkönyvvel. Mégsem ezért jegyeztem meg, hanem mert egy ismeretlen hölgy felhívott telefonon és kiöntötte a szívét. Ő is meg akarta venni a Suzukit, de némi magánnyomozással kiderítette, hogy a fiatal Grand Vitarának nem is egy, de négy tulajdonosa és több különböző rendszáma is volt már. Nagyon gyanús.

4.png

A JóAutók.hu ezúttal is a kereskedő az Autó Néró körmére nézett, így kiderült, hogy a kis terepjáró kezdetben egy lízingcég tulajdonában állt, majd beszámították egy új Land Rover árába, melyet a Néróval szomszédos importőrségnél vásároltak meg. Egy darabig ott állt a piros Suzuki, majd onnan vette meg az Autó Néró. A korábbi rendszámcserék oka lehetett, hogy egyedi rendszámot viselt az autó, lehetett rendszámelvesztés is, erről nem tudunk közelebbit. Az viszont biztos, hogy az összes tulajdonjogváltozás követhető, dokumentált, az autó nem lopott, nem töröttből újjáépített, és már el is adták. 

4. Smart ForFour Seat motorral?

Érdemes végigpörgetni a teljes képkollekciót, amikor egy meghirdetett autó felkelti az érdeklődésünket. Ezt tette az a látogató is, akinek megakadt a szeme ezen a tizenegy éves, ezer köbcentis Smart ForFour-on. Nézte, nézegette a képeket, majd egyszer csak felbukkant egy Seat-motortér fotója, benne a jól ismert, ezerhatszáz köbcentis benzinessel. Nem átépítésről van szó, csupán a kereskedő keverte bele véletlenül egy másik autó fotóját, a Smartról lőtt kollekcióba. Az oldal üzemeltetői ezt jelezték a Dob-Trans nevű kereskedőnek, ahol törölték a tévedésből feltöltött képet a többi közül. 

5.png

5. Amikor az állami nyilvántartásban van a hiba

Nem ez az első eset, amikor hibásan nyilvántartott futásteljesítményű autóval találkozunk. Bár a Belügyminisztérium rendszerébe két esetben kerülnek kilométeradatok egy autó adatlapjára, az átíratáskor és a műszaki vizsgán is történhetnek tévedések. Jó példa erre annak a magánhirdető által kínált Ford Focusnak az esete, amelynek óraállása 2012. június 6. és 2014. június 4. közt egyetlen kilométert sem változott, így összesen háromszor került a rendszerbe a 141794 kilométeres futásteljesítmény, miközben az autó nemrég több mint 221 ezer kilométerrel került fel a JóAutók.hu-ra. Az adminisztrátorok a bejelentés után megkeresték az eladót, aki az utóbbi években mindvégig a Budapest-Gödöllő-Budapest tengelyen ingázott a piros, benzines Forddal. Az illető nem óratekerő, a hivatal viszont hibázott, a legutolsó óraállás viszont megfelel a valóságnak.

1

Ezt az összeállítást azért kértem a Totalcar szövetségeseként működő hirdetési portáltól, hogy lássuk, mit kezdenek a hibajelentésekkel, sőt, érdemes-e egyáltalán szót emelni, ha valami gyanúsat fedezünk fel az autóhirdetésekben. A fentiek alapján számomra egyértelmű, a drót túlsó végén hús-vér emberek ülnek, és a JóAutók.hu-nak kész megoldásai vannak az egyes esetek kezelésére. Elhatároztam, hogy mostantól rendszeresen kérek tőlük ilyen összefoglalókat, hogy lássuk, próbálkozik-e csellel bárki. Ha hibát, elírást, vagy csalásgyanús hirdetést találnak, inkább írjanak azonnal a segitunk@joautok.hu címre. 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.