Jobbról előzhetek?

2017.07.20. 11:34

Az előzni tilos tábla után megelőzheted-e jobbról azt a járművet, amelyik a későbbi balra kanyarodás miatt az úttest felezővonalához sorolt be.

  1. Igen, ha elegendő oldaltávolság áll rendelkezésre. (A)
  2. Nem. (B)

Helyes válasz a kép alatt.

A helyes válasz a B volt.

Válaszadók aránya:

a.) 48%

b.) 52%

HIBÁS: 48%

HELYES: 52%

Mivel nagyon kiegyensúlyozott válaszok érkeztek, és így a hibás és helyes válaszok aránya közel egyforma, ezért érdemes egy kicsit elidőzni ezen a feladványon.

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Hozzáteszem, ez a kérdés már súrolja az úgynevezett „beugrató” kérdések határát, mindamellett, hogy a KRESZ szabályai alapján pontosan meghatározható, miért a „Nem” a helyes válasz.

Elsősorban egyébként azért, mert az „Előzni tilos” tábla értelme nem az, hogy balról előzni tilos!

Az előzés definíciója: „járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás”. Tehát akár balról akár jobbról haladunk el egy mozgó jármű mellett az alapvetően előzés. (Létezik némi kivétel párhuzamos közlekedésre alkalmas úton, de a jelenlegi példa szempontjából ez nem fontos.)

Szintén a KRESZ határozza meg, hogy jobbról kell megelőzni a azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten ennek megfelelően helyezkedik el, azaz a felezővonal mellé besorol.

Tehát amikor az előttünk haladó, balra kanyarodni szándékozó jármű balra jelez, és behúzódik az út közepéhez, akkor a jobbról mellette történő elhaladás előzésnek számít. Amennyiben viszont előzni tilos táblát helyeztek el az adott szakaszon, akkor az előzést tilos megkezdeni.

Ugyanakkor, ha az előttünk haladó jármű a szemből érkezők miatt a balra kanyarodás előtt kénytelen megállni, akkor már nem előzzük, hanem kikerüljük, és a kikerülést az „Előzni tilos” tábla nem tiltja.

Talán ez zavart meg több olvasót, akik keverték az előzés és a kikerülés fogalmát.

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.