Furcsa sebességhatárok az ország sebességtesztjében

2018.06.28. 15:02

Három hete megjelent, sebességhatárokkal foglalkozó KRESZ-tesztet több mint negyvenötezren töltötték ki. Minisorozatunkban megmutatjuk a helyes megoldásokat, és mindegyikhez adunk egy kis magyarázatot. Az első epizódban az autósokra vonatkozó kérdéseket veséztük ki, ezúttal pedig az egyéb járműkategóriákkal folytatjuk.

Néhány napja az autósokra vonatkozó kérdések válaszait elemeztük, az erről szóló cikket itt olvashatjátok. Ezúttal az egyéb járműkategóriákkal foglalkozunk, de lesz némi autós áthallás is.

2. Az egyéb járművekre érvényes sebességhatárok

B-kategóriás vezetői engedéllyel nem vezethetjük az alábbi gépjárműveket: motorkerékpár, tehergépkocsi, vontató és autóbusz. Ettől függetlenül érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezeknek a járműveknek milyen sebességhatárt kell betartaniuk. A motort a legkönnyebb megjegyezni, mert legyen az kétkerekű, háromkerekű (oldalkocsis vagy tricikli), vagy akár négykerekű motorkerékpár (quad), ugyanolyan sebességgel haladhatnak, mint a személygépkocsik, azaz:

autópályán 130 km/óra, autóúton 110 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra, lakott területen 50 km/óra maximális sebességgel.

Egyetlen kivétel a teherszállításra kialakított motoros tricikli, amely csak 40 km/óra maximális sebességgel mehet, így autópályára és autóútra - bár gépjármű - nem hajthat fel.

A tehergépkocsik, vontatók és autóbuszok autópályán 80 km/óra, autóúton 70 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton is 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra maximális tempóval mehetnek.

Ennek ellenére sokszor tapasztalom, hogy ezek a járművek autóúton ugyanúgy nyolcvannal haladnak, mintha autópályán mennének.

07

Az autóbuszok közt van egyébként olyan is, amely egy külön jogszabályban meghatározott követelmények megfelelnek, így autópályán százzal is mehet, és ezt általában címkével is jelölik a jármű hátulján. Ehhez hasonló sebességcímkét láthatunk külföldi kamionokon is, de Magyarországon ezek nem mehetnek a megengedettnél gyorsabban.

Sokan nem hitték el a tesztet kitöltve, hogy a villamosra is létezik sebességkorlátozás, pedig így van, maximum 50 km/óra tempóval mehetnek a síneken. 

Szintén 50 km/óra megengedett legnagyobb sebességgel közlekedhetünk, ha járművünkre hóláncot szerelünk fel, és természetesen ezt az útviszonyok indokolják is. Többen kérdezték, hogy ha olyan nagy a hó, akkor autópályán is csak ennyivel mehetünk felszerelt hólánccal?

Ugyan gyorsforgalmú utakra valóban előírás, hogy arra csak olyan jármű hajthat fel, amelyik sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni, de hóban ezt nyilván felülírja az útviszonyoknak megfelelő tempó megválasztásának kötelezettsége. Tehát szabályos ilyen esetben hólánccal csak ötvennel vagy akár még lassabban is haladni.

08

A szabály még megemlíti a túlméretes járművek megengedett sebességét is, ami 30 km/óra. A legérdekesebb a KRESZ kerékpárosokra vonatkozó sebességkorlátozásainak meghatározásai. Ember legyen a talpán, aki mindet, minden helyzetben meg tudja jegyezni, arról nem beszélve, hogy semmilyen szabály nem kötelezi a bicajosokat sebességmérő használatára. 

Jöjjön a legrészletesebb ismertető arról, hogy kerékpározás közben milyen sebességhatárokat kellene betartanunk!

Kerékpárral legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:

10 km/óra

  • Gyalogos övezetben a jelzett időszakon kívül.
  • Gyalogos és kerékpáros övezetben, ha nincs külön terület a kerékpárosoknak kijelölve.
  • Amennyiben a járdán haladhat.

20 km/óra

  • Lakó-pihenő övezetben
  • Gyalogos és kerékpáros övezetben, ha van külön terület a kerékpárosoknak kijelölve.
  • Gyalog- és kerékpárúton közlekedve

30 km/óra

  • Kerékpárúton közlekedve

40 km/óra

  • Az úttesten (kerékpársávon) közlekedve.

50 km/óra

  • Lakott területen kívül, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít. Bringás legyen a kerekein, aki ezt mind pontosan megjegyzi.
09

Aki szeretné még megoldani a tesztet, a www.kreszprofesszor.hu oldalon még megteheti.