Állatok tanítanak közlekedni

2019.11.11. 16:54 Módosítva: 2019.11.11. 17:10

Nem mondom, hogy álmatlanul forgolódtam egész éjjel, de elég sokáig gondolkodtam, hogy az Állatkert - KRESZ - vetélkedő háromszög közepébe hogyan lehet beleszerkeszteni a nyugdíjas korosztályt. Szándékosan nem néztem jobban utána, hogy mi lehet a titok mögött, akartam, hogy meglepjen a szituáció. Reggel kiválasztottam az alkalomnak megfelelő járművet, felkiáltójel-zöld Babettával indultam. Tudósítani a Szenior KRESZ Szafari vetélkedőre.

A rendőrség feladata az utakon nem merül ki a jó napot kívánásban és forgalmi kérésben, ezt mindenki tudja. Foglalkozniuk kell a közlekedésbiztonság összes vetületével is, ami nem egyszerű feladat. Nagypapákat és nagymamákat nem lehet sokkoló Youtube-videókkal elgondolkodtatni, vagy beterelni őket egy előadóterembe és elmondani nekik, hogy ha nem néz rá az autóra, az attól még el fogja ütni. Már Etus vagy Taki bácsi sem tudja tételmondatokba csomagolt üzenetét átadni az egész országnak, a Szomszédok vége főcímében. Különböző korosztályokat és célcsoportokat eltérő módszerrel lehet elérni, a Szenior KRESZ Szafari ügyes megoldás az idősek felvilágosítására.

A vetélkedőre 80 bácsi és néni érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, hogy számot adjanak közlekedési ismereteikről és logikájukról. A nyolc csoportra osztott versenyzőknek nyolc különböző helyszínen kellett megoldaniuk közlekedési feladatokat, miközben a feladat helyszínénél élő állatkerti lakóról is érdekes információkkal gazdagodhattak, az esemény másik támogatója, az Állatkerti Alapítvány jóvoltából. Játékos vetélkedőbe csomagolt felvilágosítás volt a cél, az állatokkal összekötött asszociációs párok pedig a memorizálást segítették.

Sok baj van az idősek közlekedésével

A 65. életévüket betöltött személyek közlekedésbiztonsági helyzete a statisztikai adatok alapján nagyon aggasztó. A részvételükkel bekövetkezett közúti balesetek tendenciája 2010 óta rendkívül kedvezőtlen, hiszen 2018-ig közel 79 %-os növekedés következett be. Ennél is riasztóbb az idősek által okozott balesetek alakulása, ezeknek a baleseteknek a száma az eltelt nyolc évben több mint 150 százalékkal nőtt.


A társadalmi kérdésekhez mindig nagy tapintatossággal nyúló South Parknak egész véletlenül van egy tökéletesen témába vágó epizódja:

Erőltetettnek tűnt a zebra és a gyalogos átkelőhely logikai összevonása, hirtelen nem is tudtam volna többet mondani a zsiráf-motorcsere és a mikulásvirág-parkolás kombón túl. Kíváncsi voltam, hogy miket találtak ki a szervezők. Az egyik helyszínen az oroszlán világító szemével a láthatóság eszközére, a kerékpárok kötelező tartozékára: a fényvisszaverő prizmára hívták fel a figyelmet. A hatalmas víziló a nagy járművek témakörét képviselte, a makik gyűrűs farka pedig a rendőrbot köré szervezte a kérdéseket. Azt egyébként tudják, hol jelent meg először a gyalogosok védelmére szolgáló zebra?

Két állomáson igazi rendőrök várták a csapatokat, és beszéltek a szabályokról, mert az ő hangjuk mélyebb. A BRFK Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság ötlete alapján berendezett helyszínek ráadásul még humorosak is voltak, a delegált rendőrök pedig komolyan vették a dolgukat. Egészen szürreális volt, amikor a szabadon flangáló pávák között egy rendőr és egy maroknyi nyugdíjas itt a piros, hol a pirost játszik a szemafor fényjelzéseit megformáló korongokkal. Tökéletesen voltak kiválasztva a fókuszpontok, elképesztően hiányos volt a megjelent résztvevők tudása. Sokukat alapkérdésekkel is zavarba lehetett hozni, a játéklámpa piros jelzésén is úgy mentek át, mintha ott sem lett volna.

Nyolcvan idős ember már magasabb túlélési eséllyel kerül vissza a forgalomba. Nekik sikerült játékos formában, remek környezetben tiszta képet kapniuk arról, hogy a közlekedés még mindig nem játék.

Mivel a Babettám hidegindító rendszere kompletten hiányzik, hidegben csak úgy indul, ha valamivel betömöm a levegőszűrő nyílását. Épp a kesztyűmet gyömöszöltem a kis résbe, amikor a vetélkedő résztvevői elvonultak mellettem. Vidáman lóbálták a kék szatyrot, amit az OBB készített össze nekik, és mindenki a versenyről beszélt. Fegyelmezetten álltak a zebra előtt, mindenki körülnézett, figyeltek egymásra is. Remek munkát végzett az ORFK, a BRFK és az Állatkert is kitett magáért. Sokkal több ilyen rendezvényre lenne szükség.

A zebra pedig először a Római Birodalomban jelent meg.