Vakszerencse a vonatátjáróban és a szabályok

2019.11.27. 16:58

A Totalcar október 16-i cikkében a vasúti átjárók problémakörét boncolgattuk egy újabb tragikus baleset kapcsán. Akkor Audi A6 hajtott a sínekre Kismarosnál, és az arra robogó gyorsvonat kíméletlen volt.

A fénysorompó működött, azaz a vonat érkezésekor a piros fény felváltva villogott. A cikkben leírtuk, hogy amikor egy ilyen átjáróban a lámpa fehéren villog, csupán azt jelenti, működik a rendszer, és nem azt, hogy körülnézés nélkül a sínekre lehetne hajtani. Egy olvasónk szerint azonban nem teljesen pontos megállapítás, hogy a fehér villogó jelzés csak azt jelenti, hogy a berendezés működik, hiszen a KRESZ-ben szerepel az a mondat, hogy: "A továbbhaladást engedélyezi a fénysorompó villogó fehér fényjelzése".

A KreszTV témával kapcsolatos epizódja különösen érdekes, hiszen a szabályok érthető magyarázatán felül láthatják az életveszélyes napi gyakorlatot is. A helyszín Budapest, a Kőér utca és Vaspálya utca találkozásánál lévő átjáró, ahol csúcsidőben a tilos jelzés ellenére egymás után hajtanak a sínekre az autók, sőt, néha feltorlódnak és néhányan megállnak. Ottjártamkor egy Kia vezetőjének pechje volt, amikor a sorompó vonalához ért a motor lefulladt és a sorompó az autóra ereszkedett. Ideje tisztáznunk, hogy mikor vagyunk biztonságban ezeknek az átjáróknak a közelében. Íme tehát a videó:

A témának szomorú aktualitást ad, hogy a fentebb említett cikk megjelenése óta számos vasúti átjárós baleset történt. November 18-án, Vác külterületén hajtott a sínekre egy piros Suzuki, melyen átgázolt a vonat, és a roncsot nyolcszáz méteren át tolta maga előtt. Az autóban  idős házaspár ült, mindketten életüket vesztették.