2021.02.16. 16:31

Megváltoztatott tartalmú kártörténeti jelentéssel hirdetnek egy használt Alfa Romeót a Használtautó.hu-n. A korábbi sérülések és várható javítási költségek összefoglalója a Totalcar.hu Totálkár kártörténet nevű szolgáltatásából származik, az eredeti, hiteles változatban 2,8 millió forintnyi előzetes javítási összeg szerepel, a hirdetésbe viszont egy csonkított verzió került. Rendszerünk sosem adott ki ilyet.

Olvasónk vette észre a hirdetést, amikor januárban a szüleinek keresett autót. A 2019-es, fekete Alfa Romeo Giuliettát kevesebb mint 20 ezer kilométerrel hirdették a Használtautó.hu-n. A leírás szerint kitűnő állapotú, magyarországi előéletű, vezetett szervizkönyves, és mindkét eredeti kulcsot megkapja hozzá a vevő.

Mivel az autóról készült fotókon szerepelt a rendszám is, olvasónk ellenőrizte az állami Jármű Szolgáltatási Platformon, ahonnan megszerezte az alvázszámot. Azok kedvéért, akik nem tudnák, ezen a felületen jellemzően az eredetiségvizsgálatok és a műszaki vizsgák képei közt szerepel ez az egyedi azonosító, amely az autó élete során általában nem változik.

Az illető az alvázszámmal indított keresést a Totálkár Kártörténet használtautó-lekérdező rendszerben, de az onnan érkező jelentés láttán elkerekedett a szeme. A korábbi húsz év magyarországi sérülésjavítási kalkulációi alapján PDF-fájlt készít a Totálkár minden autóról, ahogy ezúttal is. Az olvasó által nekünk küldött összefoglaló fejlécében 2021. január 10-i dátum, illetve 19 óra 12 perces időpont szerepel, ekkor hozta létre az összefoglalót a szerverünk. Az időpontnak később még jelentősége lesz.

A jelentés szerint az autó eleje, hátulja és teteje is megsérült egy tavalyi balesetben, a javítás várható összege pedig 2,8 millió forint és rengeteg alkatrésze szorult cserére. Olvasónk így már nem akarta megvenni az Alfát szülei számára, de elküldte a Totálkár jelentését a hirdetőnek. Az illető azt írta neki válaszként, hogy a rendszerben téves információ szerepel, túlzó az összeg, túl sokféle alkatrészt sorolnak fel, a javítás olcsóbb és egyszerűbb volt.

Mivel nem kötöttek üzletet, a Giulietta később új fotókkal került fel a Használtautó.hu-ra. A cikk írásakor aktív hirdetéshez dokumentumok is tartoznak, köztük a Totálkár és a Carvertical jelentései. Mindkettőt alaposan átírták, így tartalmuk nem egyezik a lekérdezések eredményeivel, ráadásul az időjelzés alapján egyértelmű, hogy a Totálkár-jelentés vágott, alternatív verzióját abból az eredetiből készítették, amelyet olvasónk küldött el a hirdetőnek, mielőtt elállt a vásárlástól.

A módosított dokumentumok felsorolásában sokkal kevesebb sérült alkatrész szerepel, a kárösszeg pedig nem az eredeti 2,8 millió forint, hanem mindössze 450 ezer mindkét helyen, mintha valóban csak koccantak volna az Alfával. 

Egyszerű érdeklődőként hívtam fel a hirdetőt, akivel hosszan elbeszélgettünk. Nem titkolta, hogy sérült volt az Alfa, sőt, azt mondta, a javítást maga intézte, egyébként az autó állítólag nagyon jó, csak csavarozható elemeket kellett rajta cserélni, illetve a hátfalat javítani. 

dok 16552096 3

4,7 millió forintot kérnek a Giuliettáért, így ez most a legdrágább példányok egyike a magyar kínálatban. Nem kevés pénz ez, ezért ha nem gond, én is ellenőrzöm a Totálkárral az Alfát, feleltem gyanakodva. Ekkor kicsit közlékenyebbé vált az eladó és figyelmeztetett, hogy ne a hirdetéshez mellékelt jelentésekben, illetve ezek fotóin szereplő 450 ezer forint javítási összegre számítsak, hanem 2,8 millióra és egy hosszabb alkatrészlistára. Úgy gondolja, hogy biztosítási csalás állhat a háttérben, ezért sok felesleges tétel szerepelt a listán. 

A Totalcar által üzemeltetett rendszerben most is a nagyobb kár nyomai szerepelnek. Bár a hirdető azt állította, hogy bejelentette panaszát nekünk és kérte a jelentés megváltoztatását, ennek nálunk nincs nyoma. Hogy ki változtatta meg a hirdetésben szereplő összefoglalókat, az kicsit zavaros. A beszélgetésben először arról is szó esett, hogy ezt a hirdető tette meg, utóbb viszont azt mondta, hogy a Totálkár kezelte az ügyet, sőt mi és a Carvertical is újra felmérte az autó állapotát. Sosem teszünk ilyet, így biztosan nem néztük meg az Alfát sem. A jelentések átírásához senkinek nincs joga még akkor sem, ha nem ért egyet a tartalmukkal.

carvertical hamis

Az ügy tanulságos, hiszen amíg az autóhirdetésekben képként szerepelhetnek szöveges anyagok, addig bármikor előfordulhatnak hasonló visszaélések. Ez még akkor is tisztességtelen, ha egy sérült autót olcsóbban lehet helyreállítani, mint az első kárfelmérés alapján tűnik.

Hogy a jelentéshamisítás ne maradjon következmény nélkül, ismeretlen tettes ellen feljelentés tettünk a III. kerületi rendőrkapitányságon információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, a szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése, iparjogvédelmi oltalomból eredő jog megsértése, valamint védjegybitorlás miatt.

Amíg a rendőrség dolgozik, csak annyit tehet bárki, hogy maga kérdezi le az autók előéletét a különböző szolgáltatásokkal és fenntartásokkal kezeli a hirdetésekhez csatolt dokumentumokat. Főként, ha azok egyébként is csupán fotók a lekérdezések eredményéről és nem valódi dokumentumok. Akinek a saját autójáról szóló Totálkár-jelentés tartalmával kapcsolatos észrevétele van, írjon nekünk.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.