115 ezer eurót utalt át, az Audi R8-at sosem kapta meg

2021.03.19. 11:17

Tamás Németországban él. Évek óta vezeti nagy forgalmú autókereskedését a délnyugat-bajorországi Kempten nyugodt iskolavárosában. Kínálatukat főként értékes, német prémiumautók alkotják, és közönségük vásárlókedvét a világjárvány sem törte le túlságosan. Néhány hete ügyfele kérésére online átutalással 42 millió forintnyi eurót fizetett egy használt Audi R8 sportkocsiért. Az autót nem kapta meg, az eladó pedig elérhetetlenné vált, majd kiderült, hogy az autó sosem volt az övé. Ilyen profin felépített autóhirdetési csalással eddig nem találkoztunk.

Tamás egy hófúvásos januári délutánon kapta első levelét svéd törzsvásárlójától, aki a Mobile.de-n, vagyis európa legnagyobb hirdetési portálján választott ki egy Audi R8 II Coupét. A szupersportautó ráncfelvarrt verziója 2019-ben jelent meg, az alapváltozat bicebóca 540 lóerős (0-100: 3,7s), cikkünkben viszont a sokkal ritkább és értékesebb, 620 lóerős Performance kiadásról lesz szó, amelyben a Lamborghini Huracánban is használt V10-es benzinmotor található. 

A hirdetés szövegezése, adatmennyisége és képei alapján korrektnek tűnt, bár most átnyálazva a jelenlegi kínálatot, igazából egyetlen eladó Audi R8 sem tűnik visszataszítónak. Tamás, ismerve a netes átverések összes jellemzőjét, tudásához és lehetőségeihez képest komoly körültekintéssel vizsgálta az autóról leírtak hitelességét. Az ezzel a példánnyal egy időben hirdetett, hasonló R8-akhoz képest nem feltűnően alacsony, 120 ezer eurós (kb. 42 millió forint) vételár ismeretében ez teljesen érthető. Így szolgálhatott megnyugtató részletként, hogy a csalók által gyakran kihagyott vonalas telefonszám mező is valóban létező kombinációval került kitöltésre a mobilszám kíséretében. A hirdető HuB Computer GmbH néven futó hamburgi székhelyű informatikai cég adatait csekkolva a 2005-ös alapítási év is a rizikómentes vásárlás lehetőségét kínálta, pont ellenkezőleg, mint az eleve csalásra létrehozott, általában legfeljebb fél- egy évig működő fantomcégek esetében. Tamás és ügyfele további kutakodásba kezdtek, de a Google-keresés sem mutatott kételkedésre való okokat. Mutatott viszont képeket a Weidenbaumsweg 91. szám alatti irodáról, valamint egy Kapstadtring-i irodaházról, és persze számtalan évekre visszamenő pozitív értékelést elégedett ügyfelektől.

Az első kötelező körbeszaglászás után nem volt más hátra, mint felvenni a kapcsolatot az eladóval. Első csörrenésre fel is vette a kagylót, és bár jól hallhatóan a külföldinél is külföldibb akcentusú úr jelentkezett a vonal túlsó végén, végig kifejezetten normális és segítőkész volt, arról nem beszélve, hogy neve megegyezett a cégjegyzékben szereplő vezető nevével. Tamás és ügyfele tettek egy komoly vételi ajánlatot, majd az eladót eljátszó úriember néhány nap gondolkodási időt kért, és 2021. február 17-én e-mailben igent mondott, valamint nem felejtette el csatolni az Audi R8 adás-vételi szerződését sem, a cég nevéről kiállított számlával egyetemben.

Ekkor Tamás és ügyfele további elővigyázatosságból, illetve, hogy teszteljék az eladó adatainak hitelességét, a számlán szereplő vonalas telefonszámot próbálta megcsörgetni. Az első búgás után felvették a telefont a túloldalon, majd valaki az HuB Computer GmbH ügyintézőjeként jelentkezett. Még mindig semmi gyanús, úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben.

Teltek-múltak a napok, Tamás pedig további képeket kért és kapott az autóról, majd videó, később pedig alvázszám is érkezett, amelyet leellenőrizve szintén mindent rendben talált. A sportos Audi online előélete alapján valóban nem volt törött, rendben voltak a szervizei és a felszereltsége is megegyezett a hirdetésben szereplő extralistával. Nem volt más hátra, mint leszervezni az elhozatali dátumot, egyeztetve az eladóval, Tamás ügyfelével és persze a nagy értékű autók szállítására szakosodott, megbízható tréleressel.

Az eladót imitáló csaló ezen a ponton próbálkozott be először, amikor előre elutaltatta volna az autó vételárát, hogy kiválthassa az Audit finanszírozó bankból a törzskönyvet és a forgalmit. Tamás erre nemet mondott és az autó szállítónak való átadásával egyidejű gyors utalást ajánlotta fel egyetlen lehetséges opcióként, amit az eladó – korrigálva gyanús megmozulását – persze azonnal elfogadott. Mire ezt a beszélgetést lebonyolították, már körülbelül egy hónapja húzódott az Audi R8 vásárlásának előkészülete, a hirdető mindig elérhető volt, minden kérdésre normálisan és kedélyesen válaszolt, a vásárlást nem siettette és nem erőltetett semmit.

Mint kiderült, a számlán szereplő cég és Tamás is a Deutsche Banknál vezetett folyószámlát, így ekkora végleg eloszlottak a kételyek, a vevő sem látott rizikót az üzletben. Mindenki csak abban bízott, hogy a csúcs-Audi valóban jó állapotban van, amire minden esély megvolt, hiszen a hirdetésben sérülésmentesként jellemezték és a különböző ellenőrzőrendszerek sem adtak gyanús előéleti adatokat.

Az ezt követő lépések megértéséhez tudni kell, hogy az autószállítók semmire és senkire nem várnak. Feszített a tempójuk, gyakran 7-8 autót fel kell pakolniuk az utánfutóra, majd időpontra leszállítani a megrendelőknek, különben ahány autót visznek hátukon, annyi ideges vevő basztatja őket húszpercenként az autópályán az érkezési időt firtatva. A tréleres tehát elmegy a megadott címre, felveszi az autót, elszállítja és csak néhány kivételes esetben vár, ahogy Tamás partnere is tette, tekintettel az R8 V10 Performance nagy értékére és korábbi sikeres ügyleteikre.

Március 11-én, vagyis néhány nappal a cikk írása előtt érkezett Hamburgba az autószállító, hogy felpakolja a hatszáz lóerős sportkocsit. Az Audi árát Tamás egy nappal korábban mégis átutalta az eladó számlájára, hogy a trélernek véletlenül se kelljen várnia. Kénytelen volt, hiszen a Deutsche Bank képtelen volt gyorsított utalást lebonyolítani, bizarr módon arra hivatkoztak, hogy az azonos pénzintézetnél vezetett számlák miatt nem garantálható az összeg gyors jóváírása.

Eközben az Audi hirdetője és Tamás rendszeresen beszéltek telefonon, megbeszélték, hová parkol majd a tréler, hogyan áll majd fel az Audival a platóra. Az egyeztetés utolsó mozzanatához érve az eladó néhány perc türelmet kért, mivel elmondása szerint épp ügyfele érkezett, de amint végez, rohan a szállítóhoz felpakolni az autót.

Teltek-múltak az egyre hosszabb percek, majd négy óra várakozás és néhány újabb, ekkorra már zagyva hívást követően a hirdető mobilszáma elérhetetlenné vált, eltűnt az éterben. Tamásék okkal gyanakodtak átverésre, de a cég vonalas telefonját még mindig felvette a HuB Computer nevét jól érthetően bemondó illető, aki igyekezett megnyugtatni Tamásékat, hogy a főnöke épp a bankban váltja ki az autó papírjait és megértést kér. A gyakorlott kereskedő ekkor már hitét és türelmét elveszítve vetette fel a rendőrség bevonásának lehetőségét, de az ügyintéző hajthatatlannak bizonyult és közölte, hogy a Polizei is meg fogja érteni a várakozás okát.

Tamás hirtelen ötlettől vezérelve megkérte a már így is elképzelhetetlenül sokat váró trélerest, hogy próbáljon meg eljutni a számlán szereplő vállalkozás címére. Néhány perccel később már elkeserítő információkkal jelzett vissza megbízóinak: a Pestalozzi str 25. szám alatt található üzlet helyén ugyanis csak egy üres földszinti irodát talált. Egy másik Kapstadtring 7. cím is felbukkant a másfél hónapos előkészület ideje alatt, amely, mint ekkor kiderült, csupán egy székhelyszolgáltató irodaháza volt. Az ottani ügyintézők ugyan hallották már a HuB Computer GmbH nevét, de soha semmilyen aktivitást nem észleltek a céggel kapcsolatban.

Tamás a hallottak után megkereste a helyi rendőrséget és a Deutche Bankot. Utóbbi tőle nem várt módon, meglehetősen ügyetlenül reagált a reklamációra és rendőrségi határozat hiányában megtagadta a pénz visszautalását. A német rendőrség időközben megtalálta az Audit saját informatikai rendszerében, így derült ki, hogy a 120 ezer euróért hirdetett, nagyon ritka R8 V10 Performance gazdája egy autókölcsönző, vagyis semmi köze a HuB Computerhez. Mint azóta kiderült, az informatikai céget tavaly decemberben egy horvát származású ismeretlen megvásárolta és átjelentgette, valamint új bankszámlaszámot nyitott, vagyis nagy körültekintéssel előre kialakított mindent a tökéletes csaláshoz.

Tamást 2021 Március 12-én, reggel hívta fel a német rendőrség, hogy közöljék, a csalók egy nappal korábban leemelték a számláról a csaláshoz kibérelt Audi R8-ért átutalt 115 ezer eurót.

Az eseményekkel kapcsolatban megkerestem egy magyar, online csalásokra szakosodott szakértőt, aki már értesülve az R8 történetéről, még levelem érkezése előtt nyomozásba kezdett. Az információk megdöbbentőek. A csaló a Google-ben jó értékelésű HuB Computer GmbH nevét használta fel és K. Gajic (az eredeti cég tulajdonosa) nevén regisztálta a még ma is aktív https://hubcomputergmbh.com/ domaint. Ezt követően az eleve félrevezetésre létrehozott info@hubcomputergmbh.com (regisztráció: 2021/01/13) és az eredetivel könnyen összetéveszthető e-mail címen keresztül sikerülhetett bekerülnie a cég levelezésébe. Adathalászattal juthatott hozzá egy számlához, melyet mintaként használt fel későbbi áldozata megtévesztéséhez. Szakértőnk a számla vizsgálatakor mutatott rá elképesztő hibákra, melyeket a csaló ejtett az eredeti számla hamisítása közben, ezek közül mutatok néhányat:

A történet nem egyedi eset, számos alkalommal foglalkoztunk már hasonló online autós csalásokkal. A csalók egyaránt próbálkoznak a Facebook-on és a személyiséglopásoktól sem riadnak vissza, ahogy Dr. Larsson Markus Pekko-ról cikkben is olvashatjátok. Ha nem akarsz te is így járni, feltétlenül olvasd el a Miért ne utalj pénzt előre egy használt autóért?  publikációnkat, vagy nézd meg a témakört feldolgozó videónkat.

Hogy mi lesz az ügy folytatása? Tamás természetesen nem adja fel, küzdeni fog az elveszett összeg visszaszerzéséért. A fentiek alapján nehéz volna őt hibáztatni a történtekért, hiszen körültekintően és a részletekre odafigyelve készítette elő a vásárlást. Aki dolgozott már nagy összegeket mozgató vállalati infrastruktúrában tudhatja, hogy a több százezer eurós átutalások is megszokottá válnak egy idő után és ezen a szinten már ritkán adódik állapotbeli rizikó is az apportot jelentő nagy értékű autókkal kapcsolatosan. Hús-hús alapon történnek a vásárlások, épp ezért nehéz folyamatosan fenntartani a száz százalékos figyelmet, amit az erre profin előkészülő csalók próbálnak meg azonnal kihasználni, ráadásul nap mint nap új módszereket bevetve. A cikk igaz történetet mutatott be, mely néhány nappal ezelőtt történt meg és egy vásárlási megbízás lett volna a svéd megrendelő eredeti célja. Tamás saját cége pénzét hiányolja most, természetesen megrendelőjét semmilyen kár nem érte. A valódi, 2005 óta üzemelő HuB Computer GmbH egy rendesen működő vállalkozás, az átverésben nem vett részt, a csaló a cég nevét és adatait felhasználva követte el bűncselekményt. Amint friss információkat kapunk az utóbbi évek egyik legnagyobb, egyetlen autóval elkövetett hirdetési csalásával kapcsolatban, újabb cikkel jelentkezem.

A cikk szerzője Balló Marci az A Kedvenc Kereskedésem munkatársa. Korábbi írásai ide kattintva olvashatók. 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.