Félsz, hogy ellopják a katalizátorod? Ez segíthet

2021.04.17. 07:20

Bizonyos típusok legdrágább alkatrésze a katalizátor. Persze, a komplett motor kerülhet többe, de ha a befőttes üvegnyi acélcsőbe dugott szűrőt nézzük önmagában, simán gazdasági totálkárt okozhat, ha elromlik vagy ellopják. Márpedig a katalizátorlopás az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban előforduló jelenség, ezért most utána akartam menni, mit tehetünk a védekezés érdekében.

A katalizátorlopás hazánkban egy bosszantó vagyon ellen bűncselekménynek tűnhet, de a mögötte álló gazdasági összefüggések sorozata kifejezetten bonyolult. Erről Máté remek cikket írt, a lényeg, hogy egyszerűen kevés elérhető azokból a fémekből, amelyek a katalizátor működéséhez kellenek, ezért az újrahasznosítás felé fordult az ipar. Márpedig, ahogy a nemesfémek ára növekszik, a tolvajok is egyre lelkesebbek. 

Aki már fordult meg használt autós Facebook-csoportban, valószínűleg találkozott katalizátor-felvásárlóval is. Napi árfolyamon számítva veszik át az autónk használt katalizátorát, hiszen a nagyüzemi felvásárlónak továbbadva komoly haszon realizálható rajta. Ennek a mikéntjéről már korábban is forgattunk videót.

A legszomorúbb az, hogy bizonyos, a kilencvenes és a kora-kétezres években gyártott típusok a legveszélyeztetettebbek, hiszen ezeknek a katalizátora még sok nemesfémet tartalmaz. Mára a gyártók igyekeznek a lehető legkevesebbet felhasználni a katalizátorokhoz, de ez nem vigasztalja például azokat a B Corsa-tulajdonosokat, akiknek a 150 ezer forintot érő autója alól kilopták a használtan 220 ezer forintért leadott katalizátort. 

Hogy mit lehet tenni? A fenti videóban ennek jártunk utána.