Így NE fizess 5000 forint büntetést a MOL Bubi használatakor!

2021.09.20. 17:43

Vége a türelmi időszaknak: aki nem MOL Bubi gyűjtőállomáson teszi le a bérelt kerékpárt, 5000 forintos büntetésre számíthat. De hogy lehet mégis parkolni a gyűjtőállomásokon kívül? Nem egyszerű, a bubis appban kell matatni kicsit. Lépésről lépésre megmutatunk mindent.

A megújult fővárosi közbringa-szolgáltatás, a MOL Bubi tesztidőszakának vége, immár élesben kell viselni annak következményeit, ha nem a gyűjtőállomáson tesszük le a bérelt kerékpárt. Aki ilyet csinál, annak az appban regisztrált bankkártyájáról 5000 forintot emel le a rendszer 2021. szeptember 15-től. Érthető a szigor, hiszen a bringa, amíg nem a rendes helyén, a gyűjtőállomáson áll, kiesik a rendszerből, ráadásul a BKK üzemeltető partnerének át is kell szállítani ezeket a rossz helyre tett kerékpárokat az egyik gyűjtőállomásra. A nem szabályos leadást a rendszer érzékeli, arról push üzenetben figyelmeztetést küld a felhasználónak.

Mi a Traffix?

TraffiX-logo 1BLUE - logo fent - default.png

A cikk elkészítésében közreműködő partnerünk volt az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület, a hazai forgalomszervezés szabályozási hibáinak kijavításával foglalkozó civil szervezet. Láttál egy kint felejtett táblát? Tudsz egy veszélyes kereszteződést, amit biztonságosabbá lehetne tenni? Jelentsd be nekik a traffix.hu oldalon!

Jó tudni, hogy ettől függetlenül hosszabb-rövidebb időre leparkolni azért le lehet, csak ebben az esetben ketyeg tovább a bérlés díja. Parkolni viszont a Bubi rendszerében csak meghatározott protokoll szerint szabad! Elsőre nekünk sem volt egyértelmű, hogyan kell ezt csinálni, viszont amikor rájöttünk, elkészítettük ezt a videót, hadd könnyítsük meg más bubisok dolgát, nehogy büntetés legyen a hibás parkolás vége.

Szintén szeptember 15-től másik fontos változás is életbe lép. Egy regisztrációval – a korábbi négy helyett – legfeljebb két kerékpárt lehet felvenni egyidőben, viszont bérlettel mindkettőt díjmentesen lehet használni a bérlés első 30 percében! (Eddig minden további felvett kerékpár után percdíjat kellett fizetni a bérlés kezdetétől.)

Az alábbi videóban mindent megmutatunk lépésről lépésre: hogyan kell a kerékpárokat szabályosan visszaadni (akkor is, ha tele a gyűjtőállomás), illetve hogyan lehet velük rossz helyen leállás helyett "parkolni", ezzel pedig megspórolni a büntetődíjat.