Jogosítvány vizsga nélkül, olcsón: így működik a legújabb átverés

2022.03.03. 14:01

A jogosítványszerzés ma már piszok drága, ráadásul a vizsgák sok tanulónak stresszhelyzetet is jelentenek. Erre épül fel az az új csalási forma, amibe bárki belefuthat a közösségi oldalakon. Olcsó és vizsgamentes megoldást ígérnek, amit ráadásul legálisnak hazudnak.

Az utóbbi öt évben nagyot ugrott a jogosítványszerzés költsége: míg 2016-ban átlagosan 154 ezer forintba került egy B kategóriás vezetői engedély, addig tavaly augusztusban már 235 ezret kellett fizetniük a tanulóknak. És akkor arról még nem is beszéltünk, mekkora többletköltséget jelent, ha egy-egy vizsga nem lesz meg elsőre, vagy kevésbé ügyes a sofőrjelölt, ezért sok pótórát kell vennie.

Ez a helyzet sajnos kiváló táptalaj a csalók számára: emlékezhetünk arra a nőre, aki oktatónak adta ki magát, és gyakorlati képzés címén 240 ezer forintot csalt ki egy gyanútlan lánytól. Most pedig egy másik átverés bukkant fel, főleg a Facebookon próbálja behúzni az áldozatokat. Arról van szó, hogy akár fizetett hirdetésben is felbukkannak olyan ajánlatok, amelyek vizsga nélküli jogsiszerzést ígérnek, méghozzá viszonylag olcsón – legalábbis a hivatalos úthoz képest jóval olcsóbban. Ha egy gyors keresést indítunk, beütjük, hogy magyar jogosítvány, rögtön több ilyet is feldob.

Ezekben az oldalakban közös, hogy kevés bejegyzésük van, amelyeket ráadásul borzasztó magyarsággal – inkább magyartalansággal – fogalmaztak meg, kábé mintha frissen estek volna ki a fordítóprogramból. Ez már önmagában is intő jel, egészen biztosan nem utalnék pénzt olyasvalakinek, aki az egyik mondatában még tegez, a másikban meg már magáz. De nemcsak ez, hanem maga az ígéret is teljesen egyértelművé teszi, hogy átverésről van szó: teljesen legálisnak mondják a módszerüket, márpedig ma Magyarországon a vezetői engedély megszerzésének csak egyetlen jogszerű útja van. Igen, be kell iratkozni egy tanfolyamra, le kell vizsgázni KRESZ-ből, elsősegélynyújtásból és számot kell adni a gyakorlati tudásról is.

Mindenesetre szakmai érdeklődésből felvettem a kapcsolatot velük, hogy mégis miként képzelik el az üzletet. Megdöbbentő, de minden megosztásuk alatt felbukkan néhány érdeklődő, én pedig próbáltam a helyesírást és a nyelvhasználatot tekintve asszimilálódni a potenciális ügyfélkörükhöz.

Érdeklődtem hát, hogy mennyibe kerülne például egy A kategóriás jogosítvány. Itt újabb gyanús lépés volt, hogy az első kérdésük lényegében egy visszakérdezés volt, hogy milyen kategóriát szeretnék. Miután megerősítettem, hogy A-t, jött a válasz:

Ez összesen 160.000 Ft-ba kerül, amit részletenként fizet. Itt vannak a részletek.

Nálunk ne menj el semmilyen vizsgára

... mindent megoldunk, ami elméleti és gyakorlati. A legfontosabb dolog az, hogy már tudnia kell, hogyan kell vezetni. A vezetői engedélyét a neph Közlekedésbiztonsági adatainak alapvető információi tartalmazzák, 100% - ban hivatalos, majd az engedély kiadása után azonnal házhoz szállítják. Amint készen áll az adatok elküldésére, majd 70 000 Ft-ot kell fizetnie (regisztrációs díj a jogosítvány adatbázisban), rövid időn belül, 7 napon belül benyújtjuk a jogosítvány iránti kérelmét, minden készen áll.

Amint kijön a jogosítványa, postán elküldjük Önnek, és a fennmaradó 90.000 Ft-ot kifizeti, ami összesen 160.000 Ft-ot jelent a jogosítvány megszerzéséért. Mindenhol használják, mert minden törvényes és a törvénynek megfelelően 100% - ban regisztrált.”

Ez megint egy közepesen botrányosan megfogalmazott szöveg. Természetesen nem igaz az az állítás, hogy minden törvényes, a jogosítványszerzés szabályait ugyanis a vonatkozó rendelet ( 24/2005. (IV. 21.) GKM) egyértelműen leírja, kitérve arra is, hogy milyen esetekben adható mentesség valamely tanfolyam vagy vizsgatárgy alól. Meg egyébként is, mi az a NEPH, amire hivatkoznak? Ilyen szervezet Magyarországon nem létezik.

Ezután azért rákérdeztem arra, hogy ha befizetem nekik az első részletet, mi a garancia arra, hogy tényleg egy hivatalos és elismert jogosítványt kapok. Erre küldtek néhány fotót az ügyintézésről, valamint a jogsival a kezükben nagyon boldog ügyfelekről. Egyik-másik képet simán meg is lehetett találni a keresőben, külföldi oldalakon, például egy olyan hír mellett, miszerint valamelyik portugál nyelvű országban meghosszabbítják a jogosítványok érvényességi idejét.

De sebaj, jött a megnyugtató válasz:

Minden 100%-ban legális és jól bejegyzett jogilag. Akik mindig is bíztak bennünk, soha nem csalódtak szolgáltatásunkban.”

Újabb kérdésem a C kategóriára irányult, az egyenesen az év üzlete, hiszen mindössze 170 ezer forintba kerül. Az már csak hab a tortán, hogy a mellékelt fotókon szereplő adatokat annyira bizalmasan kezelték, hogy némelyikről simán leolvasható a név és/vagy a lakcím, azokat már mi takartuk ki. Sőt, miközben a jogsit kínáló cég azt ígéri, 7 nap múlva postázzák az engedélyt, az egyik fotón látszik az igénylőlap, rajta az okmányirodai személyes átvétellel.

A friss jogsival a kezükben, mosolyogva pózoló fiatal hölgyek fotóit tippre valamelyik autósiskola vagy autósiskolák honlapjáról vagy közösségi oldaláról nyúlhatták. A megérkezett vezetői engedélyért köszönetet mondó üzenetek képernyőmentései is roppant hitelesek a Héllo Úr megszólítással.

Az persze az üzenetváltásból nem derül ki egyértelműen, hogy mi is a csalók módszere. A legvalószínűbb, hogy a 70 ezer forintos első részlet befizetése után semmiféle okmányt nem kapunk, nemhogy hét napon belül, de egyenesen soha. És ez még mindig jobb, mintha valamilyen kamujogsival vagy bérvizsgázással szabadítanának az útra vezetni nem tudó és a KRESZ-t nagy vonalakban sem ismerő embereket. Sajnos ez utóbbi sem kizárható, mivel személyi okmányokat, valamint aláírásmintát is kérnek az érdeklődőktől. Na, meg azt is elég nyomatékosan mondják, hogy vezetni már tudnod kell.

Mi csak azt tudjuk tanácsolni, hogy véletlenül se utaljon nekik pénzt senki. Magyarországon csak egyetlen hivatalos módja van a jogosítványszerzésnek, az pedig nem ez, hanem a tanfolyamok elvégzése és a vizsgakövetelmények teljesítése. Ha hamis iratokkal lavírozunk, egyrészt bűncselekményt követünk el, másrészt veszélyeztetünk másokat. Ha tehát felbukkan ez a hirdetés a hírfolyamunkban, a legjobb lesz jelenteni és távol tartani magunkat tőle.

Ha te is a csalók áldozata lettél, vagy csak megkörnyékeztek, esetleg felismered a saját ellopott képedet, írd meg nekünk: tcolvasok@mail.totalcar.hu