Jó oka van, de szívás lesz: lezárják a budai alsó rakpart egy részét

2022.06.20. 16:21

Június 20-ától, azaz most hétfőtől lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát, amitől várhatóan a reggeli és délutáni dugó a szokottnál is cudarabb lesz a következő időszakban. A lezárás a Halász utca és Döbröntei tér között húzódó rakpart-szakaszra terjed ki.

A lezárásra azért volt szükség, mivel a Lánchíd felújítása abba a szakaszba lépett, ahol alulról alá kell állványozni a hídnak rakpart fölötti részeit. Konkrétabban a feladat a korrózióvédelem és a szélrácsok cseréje. A lezárás várhatóan augusztus közepéig velünk lesz, és mellé sovány vigasz, de erre az időre biztosan megszűnik a pesti rakpart lezárása.

Jelenleg a budai alsó rakparton és a pesti alsó rakparton hatalmas forgalom hömpölyög át minden nap, és csúcsidőben lezárás vagy baleset nélkül se tartoznak ezek az útvonalak a könnyen járhatóak közé. Az megint más kérdés, hogy miért ezeket az amúgy egyértelműen nem ekkora forgalomra tervezett és elhelyezkedésük alapján pazarlóan autópályává redukált szakaszokat kénytelenek autósok ezrei használni naponta.

Azt a részt most engedjük el, hogy milyen alternatívái vannak az autózásnak ezeken a szakaszokon, hiszen sokaknak nem opció se a robogó, se bringa, se a tömegközlekedés. Erről a témáról már volt két hosszabb anyagunk is a pesti rakpart andalgóssá alakítása kapcsán. 

A mostani, budai esetben az indokoltság egyértelmű, hiszen a Lánchíd felújítását már csak a biztonságos használhatósága érdekében is meg kellett lépni. Problémát a pestihez hasonlóan itt is az jelent, hogy nincs megnyugtató alternatív útvonal, ami tehermentesíteni a rakpart felől más irányba kényszerülő forgalmat. A BKK ugyan közleményben javasol másik útvonalakat, azonban a valóságban ezek a szakaszok már lezárás nélkül is leterheltek.

A BKK oldalán ezeket az ajánlásokat találhatjuk:

Óbuda felől, déli irányba a Halász utcáig haladhatnak a gépjárművel közlekedők. Ott fel kell hajtaniuk a Fő utca irányába, majd a Fő utca–Alagút–Alagút utca–Attila út–Krisztina körút–Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon, vagy a Fő utca–Lánchíd utca–Apród utca–Krisztina körút–Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon haladhatnak.

Északi irányba a Döbrentei térig lehet közlekedni. Onnan az Attila út irányába haladhatnak tovább a gépjárművel közlekedők az Attila út–Alagút utca–Alagút–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart, vagy az Attila út–Lánchíd utca–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart útvonalon, és a Halász utcától térhetnek vissza a budai alsó rakpartra.

A Halász utcai felhajtó szűk kapacitása miatt a Margit hídnál sem lehet lehajtani déli irányba az alsó rakpartra.

A teherforgalomnak az Árpád híd–Hungária-gyűrű–Rákóczi híd útvonalon érdemes közlekednie.

Penge logikával kisakkozható, hogy az alternatívaként említett szakaszok forgalma a nagyon nagyról kíméletlenül brutálisra fog változni. Ezt tovább nehezíti az a tény, hogy ebben az időszakban a 2-es villamos helyett pótlóbuszok közlekednek, amik nyilván nem tudnak a sínen menni, amivel további értékes kapacitást vonnak el az amúgy is recsegő-ropogó úthálózattól.

Szerkesztőségi kémeink helyszíni jelentése alapján már ma, azaz hétfőn is érződött a lezárás hatása: az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon például úgy állt a forgalom, mintha parkolóban álltak volna az autók. Vélhetően a lezárás nem csak erre szakaszra fog negatívan hatni, hanem Budapest több részére is áttolódik.