Horvát "néni" a legújabb autós csaló?

2022.11.07. 12:59

A módszerek egyre kifinomultabbak, aki nem elég gyanakvó, simán be is dőlhet nekik. Korábbi cikkeink után most újabb olvasónk jelentkezett, aki nem volt rest és szinte a végsőkig elvitte a netes svindlert - aki aztán inkább úgy döntött, megfutamodik.

Már a személyi igazolványok megbuherálásától sem riadnak vissza azok a külföldi csalók, akik a magyar autósokat próbálják becsapni - legalábbis erre mutat minden olyan jel, amivel olvasónk szembesült. Néhány hete megírtuk, hogy milyen trükkökkel próbálják csőbe húzni az autóikat hirdetőket a zömmel külföldről, e-mailben jelentkező csalók.

A gazemberek többsége arra hajt, hogy megszerezze személyes és banki adatainkat, amikkel aztán - legalábbis reményeik szerint - hozzá tudnak férni a bankszámlánkhoz. Van egy másik módszer is, itt kisebb a várható veszteség, de még így is elég fájó lehet az a néhány tízezer forintnyi összeg, amit mindenféle kitalált jogcímen próbálnak elkérni. A metódus nagyjából ugyanaz_ e-mailen jelentkeznek, néhány altató sablonkérdés után pedig rátérnek a fizetéssel kapcsolatos részletekre. Ilyenkor jönnek a bankszámlaszámot, bank nevét és személyes adatokat firtató kérdések, vagy a másik bevett gyakorlat: utaljunk nekik néhány tízezer forintot, mert ennyibe kerül a biztosítás, ami ahhoz kell, hogy elküldjék eladó autónkért a trélert.

A viszontkérdésekre, amikkel az eladó meg szeretne bizonyosodni a külföldi vevő személyazonosságáról, általában nem válaszolnak, ha valaki nagyon köti az ebet a karóhoz és biztossá válik számukra, hogy nem akar ismeretlennek pénzt utalni, akkor pedig felszívódnak. Olvasónk - aki kérte, hogy nevét ne említsük - szinte a végsőkig elment, szerencsére neki már az elejétől gyanús volt, hogy valami nem kerek a történetben. Az ügy azonban meglepő fordulatot vett, hiszen a "vevő" azonosította is magát.

- Meghirdettem egy 22 éves Nissan Almerat a hahun 280 ezerért érvényes papírokkal, működőképesen - kezdte olvasónk. - Nemsokára jelentkezett is egy horvát néni, fordítóprogramos magyarsággal, sőt az eredeti angol szöveget is bent hagyta a levélben. Érdeklődött, hogy megvan-e még a kocsi, amire én adtam egy egy mondatos választ, aztán jöttek a szokásos kamu kérdések a gyanú eloszlatására, és a szintén kitalált duma, hogy sajnos véletlenül bezárta már az oldalam, és adjak már meg neki pár alapadatot meg az árát euróban. Erre én még mindig normálisan válaszoltam, de a hirdetésben szereplőnél magasabb eurós árat adtam meg. Ezután ő bemásolta szó szerint azt a választ, ami a korábbi cikketekben is szerepelt (elégedett az árral, küldi a szállítót, de adjam meg az adataimat). Próbáltam megfordítani a helyzetet és az ő logikájával érvelve megtudni a kilétét, így hivatkozva a bankomra és az adásvételi szerződés előkészítésére, elkértem a személyi igazolványának másolatát. Természetesen hezitálni kezdett, majd mondta hogy el tudja küldeni, de előbb én adjam meg az adataimat. 

Horvát néni altatós kérdései

Mennyi ideig használta a kocsit? Milyen állapotban van a kasztni és mennyi idős az autó? Van nyoma balesetnek a kocsin? Véletlenül bezártam az oldalt: meg tudná adni még egyszer az autó árát euróban?

Amikor némi huzavona után sikerült vele megértetni vele, hogy az adásvételihez szükség van az ő adataira is, a vevőjelölt körülbelül négy árán át egyáltalán nem jelentkezett, olvasónk azt hitte, hogy ezzel véget is ért a párbeszéd. Aztán hirtelen újabb levél érkezett, benne egy horvát néni személyi igazolványával. Olvasónk ezután már nem akart válaszolni az érdeklődőnek - azóta egyébként el is tudta már adni a kocsit - de szinte biztos, hogy jól döntött: mekkora a valószínűsége annak, hogy egy horvátországi nénike Magyarországról akarna autót venni, magára vállalva a szállítás megszervezésének és az ottani forgalomba helyezésnek a nyűgjét?

Az igazi intő jel persze nem ez, hanem a már jól ismert séma lépésről-lépésre való követése volt. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: aki bármikor hasonló érdeklődővel találkozik, a szokottnál is legyen óvatosabb és gyanakvóbb. Nem biztos persze, hogy átverésről van szó, de sajnos nagy az esélye. Ráadásul ilyenkor a feljelentés sem feltétlenül vezet eredményre, hiszen az elkövetők azonnal felszívódnak, mihelyst megkapják a pénzt, amit olyan internetes bankszámlákra kérnek, ami ugyancsak lenyomozhatatlan.

A cseheknél is próbálkoztak

Némi kutakodás után a facebookon rá lehetett bukkanni a fent mutatott személyi igazolványra: egy másik csalási ügyben is előkerült a dokumentum, egy Csehországban élő férfit próbáltak becsapni ugyanezzel a fotóval hasonló módon. Ott a kárvallott a facebookon figyelmeztette sorstársait, hogy ne higgyenek ennek a nőnek, ugyanis csak a pénzüket próbálja elszedni.