Hogyan vesz autót egy nő? - itt az ő válaszuk!

2022.11.08. 15:05

A nőknek tök mindegy, hogy milyen a műszaki állapota, fogyasztása vagy teljesítménye az autónak, úgyis az alapján fog dönteni, hogy milyen színű és milyen a felszereltsége, igaz? Nos, a férfiak megeshet, hogy így gondolják, úgyhogy most a nőket kérdeztük, szerintük mi az igazság.

Apukám egyik kedvenc sztorija a gyerekkoromból, amikor elvitt engem fényképezőgépet vásárolni. Tizenéves lehettem, általános iskolai ballagásom után szerettem volna egy digitális fényképezőgépet, ugyanis az akkori mobiltelefonoknak bőven nem volt ilyen jó a kamerája, viszont szerettem volna megörökíteni az osztálykirándulásokat, és egyéb fontos eseményeket.

Pár tízezer forint volt a keret, elmentünk az egyik elektronikai szakáruházba, ahol ki is néztem magamnak egyet. Odajött hozzánk az eladó, méregette a kezemben levő dobozt, kérdezte mire szeretnénk használni és mennyit szánunk rá. Elmondtuk neki, hogy semmi extra igényünk nincs, a gyerek szeretne magának fotózgatni. Az eladó még mindig a dobozt figyelve azt mondta, rendben, viszont tudna ajánlani az árkategóriánkban egy sokkal jobb gépet, mutatja is. Csalódottan néztem a masinát, amit lelkesen prezentált. Ennyit tudtam mondani a sokkal jobb gépre, ugyanannyiért: "de ez nem rózsaszín."

Persze azóta már felnőttem, és természetesen sokkal okosabb vásárló vagyok, jól látszik, hogy egy kislánynak mi a legfontosabb dolog, amikor kiválaszt valamit. Nem mondom, hogy teljesen levetkőztem a régi szokásaim, de a mai napig, ha bármilyen eszközt vásárolok, hajlandó vagyok egy kicsit többet kifizetni, ha két azonos eszköz közül a drágább jobban tetszik.

De mi a helyzet a nőtársaim autóvásárlási szokásaival? Egy autó megvásárlása nem összehasonlítható egy fényképező, laptop vagy telefon anyagi vonzatával, bár a 630 ezer forintos iPhone 14 Pro Max ára azért már közelíti egy használható autóét. És mivel egy autó egy nagy kiadás, nem impulzusvásárlás, jó alaposan megfontolja az ember, hogy melyiket vegye. Nemrég megírtuk, hogy hogyan vesznek a férfiak autót a nők helyett. Most szerettünk volna utánajárni a sztereotípiának, miszerint a hölgyeknek a külső, szín és felszereltség a legfontosabb, ezért megkérdeztünk pár aktívan vezető női sofőrt, hogy ha kivesszük az anyagi helyzetet, mint befolyásoló tényezőt, milyen fontossági sorrend alapján választanának.

Réka - 29 éves, irodavezető

„Számomra az első és legfontosabb tényező az autó műszaki állapota. Ezután a fogyasztás következik, majd az is fontos szempont, hogy automata váltós legyen. Negyediknek az autó márkája befolyásol, hogy az mennyire megbízható, milyen a szervízigénye, másoknak mi a tapasztalata és véleménye vele kapcsolatban. Utolsó fontos dolog pedig az, hogy jó ár-érték aránnyal rendelkezzen.”

Liliána - 21 éves, egyetemista/eladó

„Az első és legfontosabb az autó fogyasztása, ugyanis a magas benzinárak mellett nem szeretem, ha ilyen nagy kiadást jelent nekem fiatalon a munkahelyre járás. Második a kényelem, ugyanis észrevettem, hogy az utóbbi időben elkezdett fájni a derekam, ha hosszabb utakra megyek. Jó lenne egy kényelmes ülés, amit jól lehet magasítani, jó kartámasz és deréktámasz. Harmadiknak az automata váltó a szempont, mert Budapesten vezetek és nagyon sokat ülök a dugóban, macerás folyamatosan váltogatni. Ezen kívül az autó kialakítása is számít: szerintem nem praktikusak a háromajtós autók, mert sokszor hozok-viszek több embert is, nekem fontos az ő kényelmük is. Nyilván az is mérvadó, hogy hogy néz ki az autó, ha választhatnék ugyanabban az árkategóriában, akkor szépet választanék. Én nem annyira értek a lóerőkhöz, meg motorteljesítményhez, menjen szépen és kész, de azért tetszen. És az sem utolsó szempont, hogy mennyire könnyű beszerezni az alkatrészeket hozzá, pár napot tudom nélkülözni az autómat. Ja és bocsánat kihagytam egy nagyon fontos dolgot! Kormányfűtés!

A Toyota Passo Moda Charmot kifejezetten nőknek szánták 2020-as bemutatásakor
A Toyota Passo Moda Charmot kifejezetten nőknek szánták 2020-as bemutatásakor

Regina - 30 éves, kutyakiképző

„Legfontosabb, hogy biztonságos legyen az autó, tehát biztosan utánanéznék törésteszteknek, hogy hogyan teljesített rajtuk. A második az, hogy segítsen a vezetésben, legyen benne holttérfigyelő, tolatóradar, tolatókamera, segítség a parkolásban és a közlekedéshez. Nagyon hozzászoktam az automata váltóhoz, az mindenképpen legyen benne, meg ülésfűtés, az egy nagyon jó dolog, plusz kormányfűtés! Annak ellenére, hogy a parkolásban nem segít egy nagy autó, nekem fontos, hogy tágas legyen, nagytestű kutyám van, plusz szinte az autómból élek, mindig van nálam edzőtáska, kutyának cuccok, bevásárlás plusz cipők, teniszütők stb. Nekem azonban teljesen mindegy, hogy milyen színű vagy hogy néz ki, amíg ezek a fenti dolgok teljesülnek.”

Niki - 28 éves, ékszerbecsüs

„Amikor autót veszek, az első és legfontosabb szempont, hogy igényes belseje és külseje legyen. Fontos, hogy legyen benzines, mert rövidtávon használom az autót. Lényeges az olcsó szervizelhetőség és természetesen az is, hogy erős legyen a motorja, sok lóerővel. Ami még szintén meghatározó tényező az a belső tér tágassága, ugyanis fontos, hogy kényelmes legyen mind nekem, mind az utasaimnak.”

Dóri - 42 éves, ingatlanértékesítő

„Nekem az elsődleges szempont egy autó kiválasztásakor, hogy biztonságos legyen a gyerekek miatt, hordom őket folyamatosan, iskolába, edzésre, barátokhoz. Ebből kifolyólag a második helyen a kényelem áll, főleg igazából a belső tér és a csomagtartó mérete. Mivel sokat autózom este is, nekem az is nagyon fontos, hogy erős lámpái legyenek, és rásegítsen kicsit asszisztenciával a vezetésre, ha már fáradtabban ülök a volánhoz. A parkolási segítség és az ülésfűtés pedig elengedhetetlen!”

És itt van 11 autó, amire azt mondják hogy női, de bármelyik pasi szívesen elviszi egy körre:

Csenge - 27 éves, rendezvényszervező

„Amikor kiválasztottam például a mostani autómat, az első szempont az volt, hogy automata váltós legyen, mert nem szeretek vezetés közben még arra is koncentrálni, hogy ide-oda váltogassak. Egyszerűen így kényelmesebb. Második nagyon fontos dolog az autó fogyasztása volt, vettem volna elektromos autót is, de az drága volt, így maradtam a hibridnél, és nem is nagyon lehet ennél kevesebbet fogyasztani, mint amit ez az autó tud. Az, hogy benzines legyen, ne dízel, szintén lényeges különbség, ezután pedig az, hogy ne legyen túl idős, mert nem szeretnék a szervizzel szórakozni, hogy váltót kell cserélni van ilyesmi, ne kelljen egy jó ideig hozzányúlnom. Mivel nagyon szeretem a technológiát, az autómban is fontos az érintőkijelző, tolatóradar, digitális műszerfal, kulcs nélküli indítás. Utoljára pedig azt említeném meg, hogy legyen praktikus az autó, ha véletlen elromlik valami, akkor legyen jó áron alkatrész hozzá, legyen nagy csomagtartója, de ne legyen SUV. Mindenképp legyen 5 ajtós, hogy ne kelljen az ülést hajtogatni, ha valaki be akar szállni hátulra. A színe amúgy hidegen hagyott, de tény, hogy a fehéren kívül a többiben borzasztóan nézett ki.”

Anikó - 36 éves, könyvelő

„Mivel külvárosból járok Budapestre dolgozni, nekem főleg a motorerő számít. Nálunk kicsit dombos a vidék, sok emelkedővel. Másodiknak az autó mérete lenne a mérvadó, ugyanis rengeteg dolgot cipelek magammal, mindig tele a csomagtartó vagy a hátsó ülés cuccokkal. Utána azt nézem, vannak-e benne olyan felszereltségi extrák, mint az ülésfűtés vagy a kormányfűtés, mert télen elég hidegből indulok, a legjobb persze az lenne, ha a következő autómban már lenne első szélvédő-páramentesítő. Nekem teljesen mindegy például, hogy milyen színe, amíg ezek az extrák benne vannak.”