Itt a nagy gumicsere-körkép: hol éri meg jobban lecserélni a nyári gumit?

2022.11.18. 06:03

Minden évben kétszer eljön az időszak, amikor el kell vinnünk az autónkat gumishoz, hogy lecserélje az aktuális évszakhoz illő kerekekre a fennlévőket. A folyamat senkinek nem a kedvenc időtöltése, idén viszont nem csak az időnket kell rászánnunk, de a pénztárcánkba is mélyebben kell nyúlnunk.

A téli gumira váltás egy fokkal kellemetlenebb élmény, mint a nyárira, ugyanis ahogy kicsit hidegebb lesz vagy leesik az első hó, mindenki egyszerre eszmél rá, hogy a téligumit fel kell rakatni. Az időpontfoglalásos műhelyekben több héttel későbbre kapunk csak időpontot, az érkezési sorrendben cserélő szakembereknél pedig több órát is eltölthetünk várakozva a hidegben. Vidéken már most több hétre be vannak táblázva a szakemberek, volt olyan is, aki azt mondta, hogy majdnem karácsonyig tele vannak. Olyat is meséltek egy észak-magyarországi szervizből, hogy a reggel nyolcas nyitásra már húsz autó állt a műhely előtt nemrég, az első autó sofőrje pedig azt mondta, reggel 06:20-kor érkezett, hogy első lehessen.

A budapesti műhelyek azonban arról számoltak be, hogy igazi bolondokháza még nincsen náluk, bár valószínűleg ezt az is indokolja, hogy vidéken kicsit más útviszonyokkal találkozik az ember, nagyobb távokat tesznek meg az autók és kevésbé jellemző a tömegközlekedés.

Napról-napra drágulnak

Az idei év alapjáraton sem volt az elmúlt idők legjobb éve, kiugrott az infláció és a forint ára, a boltokban 50-100%-os emelkedés is lehet egyes termékek árán, a szolgáltatások pedig nem csupán a fenti két faktor miatt drágábbak, de az emelkedő rezsiárak sem kímélnek senkit az országban. Mindenki ott spórol, ahol tud, viszont egy biztos, a téligumicsere során nem érdemes. Vannak olyan gumiszervizek, akik nem emeltek a kerékcsere díján, próbálnak egyéb módon bevételt szerezni, hogy a biztonság senkinek ne fájjon jobban, viszont ez a kevésbé jellemző a piacon.

Nem csak a segédanyagok drágultak, a rezsiemelkedés a műhelyeket is sújtja
Nem csak a segédanyagok drágultak, a rezsiemelkedés a műhelyeket is sújtja

Az árakat fenntartani, vagy csak alig észrevehető módon emelni nem egyszerű feladat, ugyanis az egész szektor arra panaszkodik, hogy mennyire megnőttek a költségeik. Drágábbak lettek maguk az abroncsok, a segédanyagok (féktisztító, gumiszerelő paszta, centírsúlyok, szelepek), a munkaerő, a villany, gáz és egyéb kiadásaik is. Arról is beszámolt az egyik megkérdezett szakemberünk, hogy nyáron ugrottak meg igazán az árak. Egyik ügyfelüknek felraktak egy új szettet, aminek darabja 16 000 Ft volt, amiből az egyik sajnos egy hét alatt defektet kapott. Visszament a műhelybe, hogy rendeljenek neki másikat, viszont maguk a gumisok se hittek a szemüknek, amikor meglátták, hogy 26 000 Ft lett a legolcsóbb pontosan ugyanabból egyetlen hét múlva.

A gumisműhelyek  15-20%-ot emeltek a munkadíjakon a növekvő anyagárak és az égbe szálló rezsi fedezésére, viszont vidéken még mindig jelentősen alacsonyabbak az árak, mint Budapesten, így akik valamin tényleg szeretnének spórolni, érdemes lehet összekötniük egy családlátogatást vagy kiruccanást a kerékcserével. 

 Budapesten átlagosan a gumik felrakása centrírozás nélkül 10-15 ezer forint körül mozog mérettől függően, centrírozással 15-20 ezer Ft, 21 colos méretnél a 25 ezret is elérheti. Győr közelében van olyan műhely, ahol a komplett szerelés 14 colos, 4 db gumira 6500 Ft és 21 colnál 14 ezer Ft a négy darab, bár ez nagyon kiugró eset, amit egy környékbeli konkurens üzem megemlített, hogy nem érti hogy tudják ennyiből kihozni. Békés megyében 12-20 ezer Ft körül mozognak az árak, Miskolcon 10-15 ezer, 21 col centrírozással is legfeljebb 20 ezer Ft.

Min nem érdemes spórolni?

Európában a legtöbb helyen kötelező a téli gumi használata, egyes helyeken még az is meg van szabva, hogy hány milliméternek kell lennie a gumi profilmélységének. Magyarországon nem büntethető, aki télen is nyárigumikon közlekedik, de erősen ajánlott az időjárási körülményeknek megfelelő abroncsok használata, valamint ha balesetet okozunk ami visszavezethető a gumikra, akkor a jogszabályok értelmében már mi vagyunk a felelősek.

Télen még mindig a téli gumi a legjobb, a négy évszakos a szakemberek szerint csak részmegoldás
Télen még mindig a téli gumi a legjobb, a négy évszakos a szakemberek szerint csak részmegoldás

A szűkös időkben sokaknak fájdalmas kiadás egy új szett gumi, így a használtabroncs piacon nézelődnek, viszont ez sok kockázatot is jelent. Szakértők szerint legfeljebb 10 évig érdemes használni egy szettet, viszont másodkézből, az internetes portálokon általában nem mellékelnek vásárlást igazoló papírokat mellé, és azt sem tudjuk laikusként, hogy pontosan hány évet és mennyi kilométert járt meg az abroncs. Habár sokkal olcsóbb lehet Marketplace-en, vagy Jófogáson gumit venni, teljes mértékben saját magunkra és a jóhiszeműségünkre vagyunk utalva. Jó megoldás lehet konkrétan a gumisoknál venni a téli vagy nyári szettet, ami sokszor ingyenes felszereléssel is jár, ami megint csak költéshatékony lehet. Szintén nem érdemes azon spórolni, hogy nekiálljunk magunknak a garázsban kicserélni a kerekeket, ugyanis a nem megfelelő szakképesítés és egy YouTube videó az egyik legrosszabb ötlet biztonsági szempontból.

A négy évszakos abroncsok évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem kell a cserével foglalkozni évi kétszer és olcsóbban kijövünk, mint külön-külön szettel. Kíváncsiak voltunk, mint gondolnak ezekről a gumikról maguk a szakemberek, akik teljesen egyhangú véleményen voltak a kérdésről. A nagyobb teljesítményű (legalább 150 lóerős) autókon egyáltalán nem ajánlott még a drága négyévszakos gumi sem, főleg a dombosabb vidéki településeken. Teljes kihasználtságú autókra sem érdemes rakni, csupán olyanokra, amik nincsenek napi szintű használatban, például egy család második autója, vagy az idősebb korosztály számára, akik hetente vagy ritkábban ülnek autóba. Általánosságban évi 10 000 km alatt megfelelő választás, viszont így is ajánlatos havas, latyakos úton ezek használatát elkerülni. A négyévszakos abroncsokat úgy gyártják, hogy minden évszakban megfelelően teljesítsenek, de ez azzal is jár, hogy egyikben sem kiemelkedően jók.