Buszbaleset a XVII. kerületben: egyik sofőr sem ült vissza a volán mögé

2022.11.25. 09:26

Már mindkét buszsofőr kint van a kórházból, ám volán mögé nem ültek a kedd reggeli baleset óta. Akkor ütközött egymásnak a budapesti Helikopter úton a két kocsi, a karambolban nyolcan sérültek meg.

Mint megírtuk, a két busz reggel hét óra körül ütközött össze kedden a XVII. kerületi Helikopter úton. A bajt valószínűleg az okozta, hogy az egyik járművezető - aki egyébként most 62 éves, még három éve van a nyugdíjig - rosszul lett és elveszítette az irányítást a busz felett. Pont akkor érkezett vele szemben a másik járat, a két busz frontálisan összeütközött. A karambol erejét jól mutatja, hogy a vezetőfülkék teljesen összeroncsolódtak, az egyik buszból információink szerint még a poroltó is átrepült a másikba, annyira nagy volt az ütközés. Az utasokat végül a tűzoltók szabadították ki a buszokból feszítő-vágó berendezéssel.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke korábban elmondta a Totalcarnak, hogy a vétlen busz sofőrje már aznap délután a telephelyen volt, azt mesélte, hogy szinte pillanatok alatt lejátszódott az egész esemény. "Csoda, hogy élve szálltam ki a kocsiból" - fogalmazott akkor a sofőr.

A BKV most elárulta, hogy mi az általános eljárás akkor, ha egy busz illetve sofőrje komolyabb baleset résztvevője lesz.

- Hasonló súlyos baleset után minden esetben elsődlegesen az autóbusz járművezetőjének a döntése, hogy mikor ül újra a volán mögé, természetesen a megfelelő – minden esetet egyedileg mérlegelve előírt – vizsgálatok elvégzése után - közölte a BKV sajtóosztálya. - A BKV munkáltatóként legalább egy hét pihenést szokott javasolni, de ezen is túlmutató gyakorlati-szakmai tapasztalat az, hogy a járművezetők jelentős része ilyen esetben a lehető leghamarabb szeretne újra a volán mögé ülni.

Ha a szükség úgy kívánja, mielőtt újra munkába állna a sofőr, pszichológiai és normál, vagy esetenként annál alaposabb alkalmassági vizsgálaton is részt kell venniük.  Olyan esetben, amikor a balesetnél akár csak a gyanúja is felmerül annak, hogy az összefüggésbe hozható egészségügyi okokkal, mérlegelés nélkül kötelező a teljeskörű orvosi alkalmassági vizsgálat.

A BKV közlése szerint mindkét buszsofőr már a baleset napján elhagyhatta a kórházat, azóta azonban egyikük sem vezetett autóbuszt. Hogy mikor ülnek újra a volán mögé, arról ők maguk dönthetnek majd.