Masszív bővülés várható a hibridpiacon

2022.12.27. 09:30

Miközben az elektromos autók kilátásai rövid távon a korábbinál bizonytalanabbnak tűnnek, egy friss elemzés szerint a hibridek jó évekre számíthatnak. Ezen belül is a full hibrid lesz a főszereplő, miközben a lágy hibridek alulmaradhatnak.

Gyors növekedés várható a hibrid meghajtású autók piacán nagyjából az évtized végéig. Ez magában foglalja személyautók, a terepjárók és a haszonjárművek – például furgonok - értékesítését is - a TechNavio tanácsadó cég friss prognózisáról a Yahoo Finance számolt be. A hibridek értékesítése a világon várhatóan kicsit több mint 17 millió járművel nőhet 2022 és 2027 között, ami 31 százalékos összesített növekedési rátának felelne meg. A hibridek piaca azonban a gyártók oldaláról nézve meglehetősen széttöredezett, sok gyártó képviselteti magát az ismertektől elkezdve egészen olyan kínai márkákig, mint a BYD.

Fotó: Gajdán Miklós
Fotó: Gajdán Miklós

A köztük folyó verseny talán legfontosabb csatája ugyanaz, mint az elektromos autók esetén: a kellően hatékony és nem megfizethetetlen akkumulátorok kifejlesztése. A gyártók ebbe, illetve a navigációs és a vezetéstámogató rendszerek javításába fektetnek jelentős összegeket. A piac bővülését segíthetik természetesen a hibridek vásárlásához adott állami támogatások, például a roncsautóprogramok: Romániában évek óta kiemelt támogatásra számíthatnak azok, akik lepusztult verdájukat új hibridre cserélik.

Ázsia viheti a prímet

A TechNavio szakértői szerint a hibrid meghajtású autók legfőbb piaca a következő években az ázsiai-csendes-óceáni térség lesz, a világon eladott új hibridek 46 százaléka ebben a régióban talál majd új gazdára. Ezen belül Kína halad majd az élen 2022 és 2027 között. A felmérés készítői szerint e mellett szól, hogy mind a kormányok, mind a vállalatok úgy vélik, hogy a hibrid és a tisztán elektromos meghajtás illeszkedik a jövő környezetbarát közlekedéséhez.

A BYD Denza X a Mercedesszel közösen gyártott plugin
A BYD Denza X a Mercedesszel közösen gyártott plugin

Kínában és Indiában erős gazdasági növekedés várható, ami párosul az infrastruktúra, ezen belül a közúti közlekedési hálózatok bővülésével. Ehhez járul a környezetkímélőnek tartott hibrid és tisztán elektromos meghajtású járművek értékesítésének bővülése.

Mit választanak?

Az előrejelzés szerint a hibrid meghajtáson belül elsősorban a full hibrideket (a simákat és a konnektorosokat) keresik majd az autósok, szemben a lágy hibridekkel, amelyeknél az elektromos motor önállóan nem képes mozgatni az autót, csak besegít a hajtásban.

2022-priusplug-inhybrid8-3

Példaként az elemzés késztői Japánt említik, ahol a villanyautóknál jobb megoldást jelenthetnek egyelőre a hibridek, mivel ezek vásárlásához kapható a legnagyobb állami ártámogatás, ráadásul egyelőre a lakosság sem igazán hajlandó átállni a tisztán elektromos járművekre.