Ne drogozz és ne igyál, ha vezetsz, kéri a Rendőrség

2022.12.31. 13:57

Sokaknak az alkohol a szilveszter elengedhetetlen része, mindannyian tudjuk, hogy a jó magyar pálinka és a középszerű pezsgő nélkül az új esztendő nem köszöntene ránk. Az ORFK azonban arra figyelmeztet, hogy a fokozott alkoholfogyasztásra szilveszterkor és az újév első napján is fokozott közúti ellenőrzéssel reagálnak: ittasan semmiképp ne vállaljuk a sofőr szerepet!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ittas vezetés nem csak a zéró tolerancia és a büntetés miatt tilos, hanem mert a saját, a családod, valamint ártatlan emberek életet dobhatod el vele egy pillanat alatt. Ennek ellenére évről-évre rengeteg ittas vezetés okozta balesetről számol be az ORFK, az igazoltatások során sorra hullanak a jogosítványok és újév alkalmából is több százezres csekkek íródnak.

A statisztikák nem mutatnak jelentős javulást, így a BRFK preventív jelleggel „Egy buli sem ér annyit, hogy nélküled kezdődjön az újév” jelmondattal publikált megrázó videót a közösségi médián keresztül. A felvétel egy 2021-ben bekövetkezett halálos baleset körülményeit mutatja be, ráadásul a videó második felében a valódi fedélzeti kamerás felvételek is lejátszásra kerülnek. A frontális ütközést bemutató videó a nyugalom megzavarására alkalmas képi- és hangjeleneteket tartalmaz!

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatát kérdeztük, hogy szilveszterkor hogyan szűrik ki, és milyen büntetési tételekkel számolhat az, aki alkoholos állapotban ül a volán mögé.

A rendőrség célellenőrzések során, akár egy útszakaszon elhaladó valamennyi járművezető ittasság ellenőrzés alá vonásával, akár szúrópróbaszerűen, akár a jármű mozgása alapján gyanút keltő járművezetők megállításával igyekszik kiszűrni az ittas sofőröket. A rendőrség természetesen az ünnepektől függetlenül is folyamatosan végez ilyen irányú forgalomellenőrzési tevékenységet.

A közúti járművezetők – a kerékpárosok kivételével – a szervezetben kimutatható alkoholkoncentráció nagysága függvényében közigazgatási bírságolás hatálya alá tartozó jogsértést, illetve bűncselekményt követhetnek el, ha szeszes italt fogyasztanak a járművezetés megkezdése előtt. Az ittas állapotban történő kerékpározásról itt olvashat bővebben.

A közigazgatási bírságolás hatálya alá tartozó jogsértés esetén akár 100 ezer forintos kötelező mértékű pénzbírsággal, és előéleti pont kiszabásával kell számolnia az elkövetőnek. Bűncselekmény esetén a törvény akár szabadságvesztéssel is fenyeget, de pénzbüntetésre és kötelező járművezetéstől eltiltásra is számíthat a vétkes járművezető – válaszolta kérdésünkre az ORFK munkatársa.

És aki azt hitte, hogy a tudatmódosító szerek használatát a közúti ellenőrzések során nem képesek szűrni, tévedett. A rendőrök kiemelten nézik a sofőrök manővereit, mozdulatait, az ellenőrzés során a közvetlen válaszreakciókat, tudatállapotot. Ha indokolt, a rendőr azonnali vizsgálatot rendelhet el.

A szeszes italon kívüli, vezetési képességre hátrányosan ható szerek fogyasztását a rendőr határozottan vizsgálhatja. Vér- és vizeletminta biztosításával, és annak szakértői vizsgálatával lehetséges tisztázni a bódult állapot fennállását.

A hétvége során sem érdemes trükközni, hiszen nem csak a bírsággal és szabadságvesztés tényével kell számolni, hanem emberéletekkel is!

Balesetmentes újévi közlekedést kívánunk mindenkinek!

Címlapkép: police.hu