2023.01.02. 12:41

Több változás hoz 2023 az autósok számára. Január 1-től drágul az üzemanyag, többet kell fizetni a sztrádamatricákért. A forgalmit és jogsit nem kötelező magával vinnie a sofőröknek, de balesetnél tudni kell az adatokat. Kisokos a leglényegesebb változásokról.

A 2023-as év egyből üzemanyag-drágulással indul, mivel emelkedik a készletezési díj. A holtankoljak.hu szerint ez literenként 3 forintos drágulást eredményez, így a 95-ös benzin átlagára 642 forintra, a gázolajé pedig 716 forint emelkedik.

Forrás: Mobiliti
Forrás: Mobiliti

Az MVM-es Mobiliti-töltőkön januártól egyedi tarifa lesz, amelyek magasabbak a korábbinál, ahogy azt pár napja megírtuk, a legalacsonyabb kWh-s ár lassú AC töltés esetén 170-375 forint lesz. A legalacsonyabb percdíj 140 forint, de DC gyorstöltés esetén akár 415 forintba is kerülhet egy percnyi a legjobb esetben 100 kW-os töltésből.

Drágább matricák

A 2022-re szóló éves sztrádamatricák január végéig érvényesek, az újakat addig kell megvásárolni, a tavalyinál magasabb áron. A legtöbb autós érintő D1 kategóriában (motorok és a maximum 3,5 tonnás, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik) a következő árak lépnek érvénybe januártól:

  • a megyei matricák ára 5720 forintra,
  • a 10 naposoké 5500 forintra,
  • a havi bérleteké 8900 forintra
  • az éveseké pedig 49 190 forintra emelkedik.

A Nemzeti Útdíjszolgáltató (NÚSZ) tájékoztatója szerint a matricát a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt, de legkésőbb azt követően 60 perccel kell megvásárolni. A cég egyúttal figyelmeztet arra, hogy a matricavásárlásánál még a fizetés előtt ellenőrizni kell az adatokat, így a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát, az érvényességi időt és megyei matrica vásárlása esetén a megyét! Ha az adatokat nem megfelelően adják meg/rögzítik, a pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. (A díjköteles útszakaszokat bemutató országos és megyei térképet itt érhetőek el.)

Kell a forgalmi?

Január 1-jétől nem kell magával vinne az autósoknak a forgalmit és a jogosítványt, amennyiben érvényesek és szerepelnek a hatósági nyilvántartásokban. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint azonban, ha valaki balesetben érintett, akkor továbbra is meg kell adnia a kárrendezéshez szükséges adatokat.

IMG 20190807 081732

„A kártérítési eljárás lefolytatásához jellemzően elegendő a káreseménnyel érintett jármű rendszámának (esetleg bizonyos esetekben az alvázszámának) megadása, mivel ez alapján mind a jármű, mind annak üzemben tartójának biztosítója beazonosítható. (Igaz, a biztosítói tapasztalatok szerint a frissen vásárolt használt járművek biztosítási fedezete nem minden esetben jelenik meg azonnal a nyilvántartó rendszerekben.) A jogosítvánnyal kapcsolatban is érdemes felhívni a figyelmet arra: a kárbejelentésnek és a kártérítésnek ugyan nem elengedhetetlen feltétele, hogy a balesetben részes gépjárművezetők vezetési jogosultságukat a baleset helyszínén igazolják. Ugyanakkor az okmány esetleges hiánya vagy érvénytelensége a biztosító visszkeresetét, vagyis a kifizetett kártérítési összeg visszakövetelését eredményezheti. Az érvényes vezetői engedély megléte a cascobiztosítások döntő többségében feltétele is a kártérítésnek. A biztosítók ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben egy baleset során a károkozó vagy a károsult mégsem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek eldönthetik: hívjanak-e rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre. Így a kárrendezési eljárás nem húzódik el indokolatlanul hosszan” – derül ki a Mabisz tájékoztatójából.

Más dolgok

A fentiek mellett persze lesznek még változások, de ezek nagy részét nehéz egyelőre pontosan megbecsülni. Nagy kérdés, hogy az új és használt autók ára hogyan alakul 2023-ban, azaz folytatódik-e a drágulás. Ez nagyban függ attól, hogy az ellátási láncok mikor nyerik vissza régi formájukat. Ugyanígy az euró árfolyama is befolyásolja majd az árakat.

A magasba emelkedő infláció visszaveti a vásárlóerőt a magánszemélyeknél, ez visszafoghatja a keresletet. Ahogy a magas kamatkörnyezet is, ugyanis a korábbi évekhez képest drágábban lehet hitelből vagy lízingfinanszírozás segítségével autót vásárolni.