Belvárosi forgalomcsillapítás - mondd el, te mit gondolsz!

2023.03.15. 16:56

Kis terület - nagy forgalom. A budapesti közlekedők körében igazán megosztó a belvárosban, azon belül is a Belső-Erzsébetvárosban bevezetett forgalomcsökkentési intézkedéscsomag.

A hetedik kerület belső része nem csak sűrűn lakott, de a bulinegyed miatt is egészen kiemelt forgalmat bonyolít. Néhány éve a helyi önkormányzat többféle forgalomcsillapítási intézkedést is bevezetett, amelyek most az év elejétől új szakaszba léptek. A Rákóczi út - Erzsébet körút - Király utca - Károly körút határolta kis területen egy ideje nem lehet egyenesen keresztülhaladni, hanem különböző hurkokat kell tenni, január eleje óta viszont a helyi parkolási engedéllyel rendelkezők áthajthatnak a korlátozott területeken.

1
Grafika: kozossegitervezes.budapest.hu
2

A harmincas forgalomkorlátozás régebbi keletű a kis utcákban, viszont néhány hónapos újdonság a kizárólag helyi lakosoknak fenntartott parkolóhelyek intézménye is, amely már más kerületekben is létezik.

3

Az intézkedések célja a kerületrész átmenő forgalmának drasztikus csökkentése, amit sokan üdvözölnek: a kerületben a bulinegyed és az amúgyis sűrű beépítettség miatt a helyieknek is nehéz volt parkolni, kevés volt a gyalogosok által használható terület, mindent elfoglaltak az autók, így sokan remélik, hogy így egy kis levegőhöz jut a környék, kevesebb lesz az autó, többen választanak erre járva más közlekedési eszközt, és a dugók is csökkennek. Mások bosszankodnak, hogy a tiltások mellett nincs alternatíva, a kerület bizonyos részeire nem lehet bejutni szükséges esetben sem, illetve még többet kell kerülni.

Pontos részleteket itt találtok a kerület közlekedéséről.

Mivel nagyon sok budapesti közlekedőt érint a kérdés, a hétvégi bulituristáktól a taxisokon át a helybe kiszálló szolgáltatókig, most megkérdezünk titeket, budapesti (vagy csak arra járó) olvasóink: mit gondoltok a változtatásokról, jó, rossz, kellemetlen de érthető, esetleg nem elég drasztikus.

Ezen a kérdőíven, ami nem hivatalos felmérés, csak egy kis házi jellegű körbekérdezés, el tudjátok mondani nekünk, mit gondoltok a forgalomkorlátozásokról. Azért ne feltétlenül csak autós fejjel nézzétek a dolgot: egészen más perspektíva nyílik mondjuk helyi lakosként vagy akár robogós futárként, de minden véleménynek örülünk, és az eredményt közzé is tesszük majd jövő héten.

Adatokat nem tárolunk, sőt nem is látunk. Itt tudtok véleményt mondani.