2023.04.01. 11:23

A száraz úton legjobban teljesítő nyári gumik ára között jelentős a különbség. Vannak a 32-35 ezer forintos abroncsok, de a 22-28 ezres kategóriában is több gumi található: árkörkép az ADAC-s teszt alapján.

Idén is elkészítette nyárigumi-tesztjét a német autóklub, az ADAC, ám ezúttal jubileumi „kiadásról” van szó, mivel 1973-ban jelent meg az első, vagyis 50. szülinapját ünnepli a teszt. Az ADAC most egy méretet, a 205/55 R16 91V gumikat vizsgálta, ezekből 50 különböző terméket.

A teszt végeredménye szerint 10 gumi ért el legalább megfelelő minősítést, 7 viszont megbukott, azaz „nem megfelelő” osztályzattal zárt. 

Idén 50. alkalommal tesztelte a nyári gumikat a német autóklub, az ADAC.
Idén 50. alkalommal tesztelte a nyári gumikat a német autóklub, az ADAC.

A teszt során vizsgálták a gumik különböző tulajdonságait a vezetésbiztonsági szempontok, például tapadás száraz és nedves úton , valamint környezeti egyensúly (például zajkibocsátás, kopás) alapján. Előbbiek 70 százalékos, utóbbiak 30 százalékos súllyal szerepeltek a tesztben. Az összesített eredmény szerint a következő gumik kaptak nagyon jó vagy jó osztályzatot, ami a 2,5 pontnál jobb eredményt jelent: Goodyear EfficientGrip Performance 2, Continental PremiumContact 6, Michelin Primacy 4+, Bridgestone Turanza T005, Nokian Tyres Wetproof, Falken Ziex ZE310 Ecorun, Continental UltraContact, Kumho Ecsta HS52, Hankook Ventus Prime4, Nexen N´Fera Primus. 

A maradék 40 gumi közül 33 átment a vizsgán 2,5-4,5 pontos eredménnyel. Ugyanakkor 7 gumi, a Rotalla RH 01, Berlin Tires Summer UHP 1 G2, Lassa Driveways, Evergreen EH 226, Riken Road Performance, DoubleCoin DC99, Premiorri Solazo leszerepelt, mivel 4,6 pontot kaptak, ez pedig az ADAC szerint „nem megfelelő” szint.

Ha csak a tapadás a fontos

Bár a környezeti kritériumok kétségtelenül fontosak, a mindennapi közlekedés során vezetésbiztonsági tulajdonságok, vagyis a tapadás a leglényegesebb. Ha csak ezeket az osztályzatokat nézzük, akkor némileg változik a toplistás gumik rangsora, csak 9 abroncs kapott jó minősítést (2,5 pontnál alacsonyabb eredmény), mégpedig a következők: Continental PremiumContact 6, Nokian Tyres Wetproof 87, Goodyear EfficientGrip Performance 2, Falken ZIEX ZE310 ECORUN, Bridgestone Turanza T005, Michelin Primacy 4+, Kumho Ecsta HS52, Nexen N´Fera Primus, Hankook Ventus Prime, Kenda Kenetica Pro KR210. 

Csak szárazon

Amennyiben tovább szűkítjük a kört, azaz kizárólag a száraz úton elért eredményeket nézzük, akkor még jobban átalakul a a rangsor. Az összesítésben és a vezetésbiztonsági kritériumok alapján az élbolyba tartozó gumik hátrébb kerültek, míg az előbbi listákon a középmezőnybe soroltak feljebb jöttek.

A száraz úton ugyanis a BF Goodrich Advantage, a GT Radial FE2, és a Giti GitiSynergy H2 lett a legjobb 2,1 ponttal. Jó - azaz 2,2-2,5 pontos - bizonyítványt kapott még a Kenda Kenetica Pro KR210, Pirelli Cinturato P7 C2, Firestone Roadhawk, Dunlop Sport BluResponse, Fulda EcoControl HP2, Toyo Proxes Comfort, ezek alkotják a legjobbak táborát.

Mennyibe kerülnek? 

Ahogy az ADAC-s téligumi-tesztnél, a nyári kerekeknél is megnéztük, mennyiért lehet kapni a legjobbakat a magyar piacon. A vezetésbiztonsági tulajdonságok alapján toplistás gumik között nagy a szórás, a Goodyear, a Michelin, a Continental bőven 30 ezer forint feletti áron rendelhető. Ugyanakkor a kicsit rosszabb eredménnyel, egyben a száraz úton jó eredményt elérő gumik között több is van (például a Giti, a Firestone, a Falken, a Fulda, a BF Goodrich, a Toyo) - amelyek 23-28 ezer forintért elérhetőek a magyar piacon. (Az  árkörkép március 30-án készült Google-kereséssel, illetve az árukereső.hu, a gumi.hu, a bhpgumi.hu, az automax.hu ajánlatai alapján. Előfordulhat, hogy a különböző gumik ára a jövőben változik, ahogy arra is lehet példa, hogy egy-egy gumi szerepel egy webáruház kínálatában, ám mégsem lehet megrendelni vagy várni kell a szállítására.)

Forrás: ADAC