2024.05.12. 16:56

A szavazás május 6-án lezárult, ami után a szerkesztőség éjt nappallá téve számolta a szavazatokat, hogy 11-én bejelenthessük melyik körforgalom lett az Év legrosszabbja. A szavazás kezdetben szoros volt, de a végére egyértelművé vált melyik lesz a nyertes.

Az Év körforgalmát már pénteken bejelentették, de erről azóta közlemény nem született (vagy csak mi nem kaptunk), így csak annyit tudok mondani, hogy a szavazásuk alapján toronymagasan a Szigetszentmiklós Bajcsy-Zsilinszky–Csép–Gyári utcák csomópontjában levő győzött 2,2 ezer like-kal.

Vagyis látszik, hogy az embereket érdekelte a verseny, de abszolút meglepetésre az általunk meghirdetett év legrosszabb körforgalma is igen nagy érdeklődésre tett szert. A pályázatnak (már ha nevezhetjük annak) sokan örültek, rengeteg ajánlást kaptunk e-mailben, kommentben.

A beküldési határidő lejárta után összesen 34 darab körforgalom került a szakmaiatlan zsűri elé (nagyon sokat többször kaptunk meg), amit első körben 13-ra, majd ötre szűkítettek. A szavazás innen vette kezdetét, amelyre összesen 4034 voks érkezett. Ezek alapján a nyertes pedig

 a szentesi kettős körforgalom!

Először is gratulálunk a szentesi városvezetésnek, hogy az ő körforgalmukat ítélték a legrosszabbnak a szavazók! Összesen 1555-en választották a legrosszabbnak a szentesit. A második legrosszabb a Balatonfüreden található Bóka István körforgalom volt, amire 1220-an szavaztak. A szavazás első pár napján a füredi körforgalom vezetett, majd egyre szorosabb volt az állás Szentessel.

Ez amennyire láttam, a végeredmény annak is köszönhető, hogy a térség pár portálja szemlézte a versenyt, kiemelve, hogy egy szentesi körforgalom is a legrosszabbak között van. Ez pedig nem egy szentesi Facebook-csoportba is eljutott, ami a város iránti szeretet nevében kérte a tagokat, hogy szavazzanak. De Balatonfüredi csoportban is láttam a versenyt megosztva. Itt volt egy olyan kommentelő, aki megjegyezte, hogy azért állnak vesztésre Szentes ellen, mert annak nagyobb a lakossága.

A körforgalom egyértelműen nem a rondasága miatt nyert, pedig egészen egyszerű díszítés nélküli a megjelenése. De legalább tiszta, rendezett. Itt inkább az döntött, hogy egyszerűen túlbonyolított az egész. Két körforgalom, amelyek csaknem egymásba érnek, de az elsőbbséget meg kell adni a másikba váltáskor. Az ilyen problémára egyébként régóta létezik egy sokkal értelmesebb, hasznosabb megoldás, ez az úgynevezett piskóta körforgalom.

A harmadik helyezet az egyik váci körforgalom lett 792 szavazattal, de a város külön megér egy misét. Ugyanis innen kaptuk a legtöbb rossznak mondott körforgalmat. Ez főleg annak köszönhető, hogy a város előszeretettel festett fel sárga körforgalmakat pár éve, amelyek már alaposan kikoptak. Ezek nagyrésze pedig felesleges kereszteződésekbe vannak elhelyezve.

Negyedik helyre Sopron került, ahol a körforgalom közepe egy csatornafedél, a végén pedig Nagyoroszi van az amorf szörnyetegével. A jelölteket egyébként ezen a linken tudod megnézni.

A verseny ezzel lezárult, a szentesi körforgalom díja pedig nem más, mint az egész éves szégyen, amit el kell viselnie, mint az Év legrosszabb körforgalma.