156 ezer forintba is kerülhet, ha valaki jogosulatlanul mozgáskorlátozott helyen parkol

2024.07.09. 13:58

Emelik a büntetések mértékét azoknál a szabálysértéseknél, amelyeknél a rendőr nem mérlegelheti sem a büntetés mikéntjét, sem az összegét.

Augusztus elsejétől komoly emelést vezet be a jogszabálymódosítás. A Magyar Közlöny tegnapi számában olvashatjátok a részleteket. 

4.CIMG1611

A közlekedési szabálysértések bizonyos körénél (egyebek között mobiltelefon kézben tartott használata, mozgáskorlátozott helyen való jogosulatlan várakozás, biztonsági öv használatának elmulasztása, gyalogosok elsőbbségének meg nem adása, ittas vezetés, lejárt forgalmi, tilosban előzés, megállási tilalmak megsértése) a jogszabály eddig is szigorú volt. 

Ezen esetekben az intézkedő rendőr-közteres továbbra sem mérlegelhet, például nem engedheti el az autóst figyelmeztetéssel, kötelező vagy helyszíni bírságot kiszabnia, vagy - ha az autós azt nem fogadja el - szabálysértési feljelentést tennie. 

Az augusztustól hatályos módosítás a bírságtételeket emeli meg.

Egy mobilozás a jövő hónaptól már 26 ezer forintba kerül a helyszínen, 52 ezerbe később. A mozgáskorlátozott helyen jogosulatlanul parkolás maximális büntetése 156 ezer forintra nő. A lejárt forgalmi minimum 31.200 forintot kóstál, de akár - 1 éven túl lejárt okmány esetén - 93.600 forintba is fájhat. 

20170419 175104

A módosítás összesen 56 közlekedési szabálysértés esetén emeli a kötelezően alkalmazandó bírságtételeket. 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.

Coverfotó: Index.hu