30 autó / kisváros

2000.11.25. 18:31

Mind több embert kell leszoktatni a saját autó városi használatáról, ezt kívánja a gazdasági érdek és a környezetvédelem - nyilatkozta egy alternatív megoldásokkal foglalkozó konferencián Francois Kuonen, a svájci Citycar-program szellemi atyja.

A Martigny városban folytatott kísérletek lényege, hogy a magánautók alternatívájának szánt kétüléses elektromos járművek a városka húsz citycar-állomásán bérbe vehetők és használat után leadhatók. A kölcsönzés természetesen nem igényel előzetes bejelentést, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy egy bérlő átlagban mindössze negyedóráig használja a citycart, ami azt jelenti, hogy egy harmincas járműparkkal ki lehet elégíteni egy kisváros igényeit.

A használat után leadott autók akkumulátorát gyorstöltő tankolja fel - a konnektorból származó hajtóanyag 80-100 kilométerre elegendő. A 600 személlyel folytatott kísérlet értékelése azt mutatja, hogy a városkába látogató turisták is kedvezően fogadták az ötletet, hiszen csak egy hitelkártyára van szükségük ahhoz, hogy valamelyik automatából megkapják az autó használatához szükséges chipet.

A citycar kölcsönzési ára természetesen az utazás időtartamától függ. Francois Kuonen szerint negyed óra mindössze 1,80-2 német márkába kerülne - feltéve, ha a kísérletekkel igazolt tervet jóváhagyják a városatyák. Amennyiben Kuonen látomása valósággá válik, forradalmasíthatja a helyi közlekedést. Az elképzelés szerint pár száz méterenként két parkolóhelyet létesítenek majd ezeknek az autóknak, így egy 14 ezer lakosú várost 300 citycar képes lesz zökkenőmentesen kiszolgálni.

A Citycar-program lényege, hogy a központ műholdas összeköttetésben áll mindegyik kisautóval, így azok mozgása folyamatosan követhető. Az esetleges lopási kísérletek Martigny határában meghiúsulnak: a számítógép automatikusan leállítja majd azokat az autókat, amelyek el akarják hagyni a várost. Az ötlet kedvező fogadtatása azonban nem egyöntetű. A város vezetőségének előbb ugyanis meg kell küzdenie a létüket féltő kisebb helyi autókölcsönzők lobbyjával.