Ellenséges felvásárlás?

2001.07.04. 10:23

Gyülekeznek a fellegek a Volkswagen presztízsmárkája körül: egyre több bírálat éri a cég vezetését, és már nem csak kívülről. A konszern elnöke, Ferdinand Piech a minap egy riport során adott hangot elégedetlenségének: Az Audi, akár egy kamaszodó kölyök, nem képes eldönteni, mit kéne tennie.

 
   
   

A szarkasztikus megjegyzés az Audi sokasodó problémáira vonatkozik: a lassan fogyó A2-es, a TT korábbi stabilitási problémái és az A8-as utódjának késlekedése jelentős károkat okoz, és egyelőre nem mindegyik ügyben látszik a megoldás. Talán épp ezekből a jelekből táplálkozik a pletyka, mely szerint a Volkswagen - részben, vagy egészben - eladná az Audit, hogy biztosítsa saját függetlenségét.

Lehet, hogy ez elsőre furcsán hangzik, de Európa legnagyobb autógyártója ellenséges felvásárlástól fél, amely kiragadná az irányítást a jelenlegi vezetés kezéből. Egyesek tudni vélik, hogy a Ford már meg is tette az első lépéseket. És az Audi eladása nem is akkora lehetetlenség, ahogy első hallásra tűnhet: a Volkswagen az elmúlt néhány évben megszerezte a Bentley márkanevet, megkezdte saját luxusautóinak kifejlesztését, emellett felvásárolta a Bugattit és a Lamborghinit. Így minden adott, hogy kiváltsák az Audit, amellyel egyre több a gond.

 
   
 

Az Audi vezetői persze igyekeznek minél jobb színben feltüntetni a márka tevékenységét: a részvényesek múlt heti közgyűlésén Franz-Josef Paefgen, a luxusmárka első embere elsősorban az első félév pozitív pénzügyi mérlegére hivatkozott, amikor abszolút sikerként értékelte az Audi működését. Paefgen beszámolója szerint a cég 2001 első felében 22,2 milliárd márkás bevételt, és 14 %-os forgalomnövekedést könyvelhetett el az európai piacon tapasztalható keresletcsökkenés ellenére. A védőbeszédnek meg is lett az eredménye: az egyik részvényesi csoport képviselője például felszólította a Volkswagent, illetve annak vezetőit, hogy "Ne okozzanak több kárt az Audinak".

 
   
   

Hivatalosan persze nem erősítették meg a négykarikás márka eladásának hírét, sőt, Robert Buechelhofer, az Audi igazgatótanácsának elnöke, aki egyben tagja a VW igazgatóságának is, kijelentette: "Az Audi és a Volkswagen között teljes az egyetértés", és minden egyéb híresztelést spekulációnak minősített. E mellett az álláspont mellett szól, hogy a Volkswagen csoport nyereségének 25 %-át jelenleg is az Audi szolgáltatja.

Változás persze lesz, ez szinte biztos, de a legvalószínűbb, hogy egy alapos átszervezésben ki is merül: a Ford módszeréhez hasonlóan csoportokba szervezik a konszern márkáit, így külön vezetőséget kapnak a konszern luxusmárkái, a tömeggyártmányok, és a haszonjárművek.