A győztes szöcske

2000.11.13. 09:56

Az ország e szegletében nem rendeznek versenyeket egyetlen szakág bajnokságában sem. Nincs rally, motocross, motorcsónak, pályaautó és autocross - ha a lakosok igazi versenygépeket akarnak látni, ki kell várniuk az ausztriai Semperit Rallyt követő hétvégét: hagyományosan ilyenkor rendezik a berettyúújfalui versenykiállítást.

Sajnos néhány neves versenyző nem tudott eleget tenni a meghívásnak, mert autója nem volt olyan állapotban, hogy azt a nagyközönség előtt bemutathassa, de azért így is van látnivaló bőven. A rally első osztályát Ifj. Kesjár János valamint a Kozma- Revák páros és a Bereczki - Sedlák duó képviselte.

 
   
   

Az RTE kategória bajnoka a Janzer - Pálinkás kettős is elhozta bemutatni eladó sorba került Toyota Corollájukat, de volt itt autocrossos szöcske, salakmotor, amatőr rallykról ismerős Trabant, verseny motorcsónak és még sorolhatnám.

 
   
 

A műsor szombat reggel a szokásos szlalomverseny bemutatóval kezdődött, ahol a versenyzők autóikkal a nézők nem kis örömére szabadon száguldozhattak a kialakított versenypályán.Nincsenek kategóriák, mindenki mindenki ellen, tét nélkül szórakoztatja a kíváncsi tömeget. A győztes egy Porsche motoros vasszöcske, majd' 210 lóerejével maga mögé utasítva a mezőnyt.

 
   
   

A versenyzők lendítenek kicsit a helybéli autómosó forgalmán, majd beállnak a sportcsarnokban előre lefoglalt helyükre. A látogatók szabadon sétálgathattak a bemutatott versenyautók és az újdonságokat felvonultató környékbeli márkakereskedők által kiállított utcai autók között. Így testközelből megtekinthették azokat a részleteket is, amelyekre a versenypályán nincs lehetőség azon néhány másodperc alatt, amíg az autó elsuhan előttük.

 
   
 

Néhány versenyautóba be is lehetett ülni, s ki-ki eldönthette, vajon a saját autóját találja kényelmesebbnek vagy a versenyautó sportülésében érezné jobban magát. A repülőgép pilótafülkéjére emlékeztető műszercsoportok, kapcsolók láttán elakadtak a szavak, s csak a csendes, csodálattal teli nézelődés maradt.

 
   
   

Látványban pedig nem volt hiány. A polgármester által védnökölt rendezvény a sportcsarnok minden négyzetcentiméterét kihasználta, Trabanttól a Lada VFTS-en át a Citroën Saxo Kit-Car-ig, a különböző szakágak szabályainak megfelelően épített autókban gyönyörködhettek az ilyen látványra kiéhezett emberek. Míg a nézelődők sétálgattak az autók között, a versenyzők a részükre fenntartott büfében sztorizgattak, majd a szokásos autogramosztásra és beszélgetésekre autóikhoz mentek.

A szervezők ígérete szerint jövő ősszel még több látnivalóval kápráztatják el a közönséget. Úgyhogy kérjük a versenyzőket, a jövő évi utolsó futamokon már ne törjék össze autóikat.