Big Block Boyd elhagyta az épületet

2008.02.29. 10:35

Február 28-án, helyi idő szerint 6 óra 20 perckor Whittier külváros presbiteriánus kórházában 63 éves korában elhunyt Boyd Coddington, a hot-rod szubkultúra egyik utolsó ikonikus alakja.

Halálának oka egyelőre nem ismert, de az utóbbi időben egészségügyi problémákkal küszködött. Coddington, akit az utóbbi időben az „American Hot Rod” című nagysikerű és sokak szerint túlzó valóságshow-ban láthattunk, 13 éves korában kezdte az autóépítést. Volt benzinkutas Utahban és munkás Disneylandben. Napközben dolgozott, éjszaka épített.

Autói hamarosan megmozgatták a dél-kaliforniai állóvizet és megmutatták a kiutat az uniformizálódó hot- és street-rod kultúrának. Karrierje meredeken ívelt felfelé, kitűnő, néha meghökkentő ötletei és precíz, mindenre kiterjedő munkája rövid idő alatt a legelismertebb autóépítők közé katapultálták.

A hobbiból üzlet lett, Coddingtonból pedig nagyon kemény üzletember, de ez zsenialitásán mit sem változtatott, hiszen legszebb munkái ezekben az időkben készültek. Közülük is magasan kiemelkedik a Billy Gibbons (a ZZ Top gitárosa) számára készült, 1950-es Cadillac alapjaira épült Cadzilla, amit minden idők legszebb rodjának tartanak.

Coddington volt többek között az első, aki az Egyesült Államokban saját márkanéven (Boyd Wheels) kezdett egyedi felniket forgalmazni 2000 dollár körüli áron, ami rettentően merész lépésnek tűnt, de az idő őt igazolta. Csak a legjobb szakemberekkel vette körül magát, hiszen Jesse James vagy Chip Foose is nála kezdék karrierjüket.

Autóiban tökéletesen ötvözte a múlt legjavát a jövő formáival és kompromisszummentes volt nemcsak munkatársaival, hanem elsősorban magával szemben is. „A modern kor George Barrise volt – mondta Dick Messer, a Los Angeles-i Petersen Automotive Museum vezetője. – Olyan dolgokat tett a hot-rodokkal és customokkal, amilyeneket előtte senki. És mindezek mellett úgy épített, hogy autói mindvégig használhatóak, vezethetőek maradtak.”

Kétszer nyerte el a Daimler-Chrysler Design Excellence Awardot és tagja volt a Grand National Roadster Show Hall of Fame-nek, valamint a National Rod&Custom Museum Hall of Fame-nek is.

Kritikusai mindig is voltak, amit Boyd Coddington tett és amit örökül hagyott, magáért beszél. Ma reggel már az égi országúton virradt rá a Nap kedvenc Boydsterében, hawaii ingben, baseballsapkában, szakállasan, ahogy mindannyian ismertük.

Padlózd le még utoljára, Boyd!