Az eredetvizsgálatok 60 százaléka felesleges?

2000.07.24. 16:43

A napokban vált nyilvánossá, hogy a jövő évtől a pénzügyi tárca újabb terheket kíván róni az autózókra. Többek között emelnék az üzemanyagok jövedéki adóját és az átírás költségei is emelkednének, mégpedig köbcentinként 2 forinttal.

Többek között emelnék az üzemanyagok jövedéki adóját és az átírás költségei is emelkednének, mégpedig köbcentinként 2 forinttal. Ehhez járul még az a nem csekély költség, amit tavaly július óta - egy belügyminiszteri rendelet szerint - a használt autók átírását megelőző kötelező eredetvizsgálatért fizetünk.

Mégpedig - mint azt Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke a totalcarnak kifejtette - az esetek többségében feleslegesen. Az egyesület már az előkészités során azt javasolta, hogy a tíz évnél öregebb autók esetében mellőzzék az eljárást, hiszen ezek közel 90 százalékát alkatrésznek lopják a tolvajok, nem további értékesítésre. Ez az autóállomány 60 százaléka, vagyis 1,3 millió gépjármű esetében tenné feleslegessé az eredetvizsgálatot, ami az autósoknak komoly könnyebbséget, az ORFK-nak pedig amúgy kívánatos takarékoskodást jelentene. Az MGE elnöke leszögezte, az egyesület álláspontja szerint az állampolgárok ilyen széles körét érintő kérdéseket egyébként sem lehetne miniszteri rendelettel szabályozni, ehhez törvényt kellene alkotni.