Újabb perek

2000.10.31. 10:52

Alig csendesedtek el a Firestone-ügy hullámai, máris újabb - bár régebben indult - bírósági per borzolja a Ford-vezetők kedélyét. Az úgynevezett Howard kontra Ford ügyben a bíróság a közelmúltban az autógyártót elmarasztaló ítéletet hozott, ám a Ford fellebezése során újabb bizonyitékokkal állt elő.

 
   

Az óriáscég szerint ugyanis a felperes állítása - miszerint az 1983 és 1995 között TFI-IV gyújtásmodullal szerelt Ford gépjárművek menetközbeni leállását kormányzati adatok bizonyítanák - nem helytálló. A Ford ezt arra a véleményre alapozza, mely szerint a National Highway Traffic Safety Administration (a Magyar Közlekedésbiztonsági Tanács amerikai megfelelője) számos alkalommal vizsgálta már az ilyen modulokkal szerelt gépjárművek biztonságát és e szervezet úgy értékelte, hogy a bizonyíték nem jelent esetleges meghibásodási trendet.

A Ford egyébként fellebbezése során arra is kitért, hogy éppen a NHTSA az a szövetségi testület, amely egyedül jogosult autóvisszahívásokat elrendelni. Egy újabb ilyen méretű visszahívási akció bizony alaposan megtépázná az amerikai óriáscég pénzügyi eredményeit. Az autógyártó múlt héten közzétett jelentése szerint az idei harmadik negyedéves nettó üzemi eredményt már a Firestone-ügy is 71 millió dollárral rontotta: a tavalyi 959 millióról 888 millió dollárra.

A Ford Motor Company világméretű autóipari tevékenységének üzleti eredménye a harmadik negyedévben 391 millió dollárt mutatott, szemben a tavalyi 535 millió dollárral. A világméretű autóipari bevétel ugyanakkor 2 milliárddal meghaladta az elmúlt év azonos időszakának eredményét és 33 milliárd dollárral zárt. Ebben az időszakban egyébként 1,7 millió járművet értékesített a Ford, szemben a tavalyi harmadik negyedévi 1,6 milliós adattal.

Ami a hazai szereplést illeti, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adatai szerint az első háromnegyed évben a Ford 4325 járművet értékesített a magyar piacon, szemben az elmúlt év 5957 darabos eladási adatával. Összességében a Ford ezzel az eredménnyel a kilencedik helyre szorult vissza a tavalyi hetedikről.