Négykerekű mobil portálok

2000.08.21. 11:41

Éppenhogy csak megszabadult a veszteséges Visteontól a Ford, máris bevásárolt, igaz egy autóipari szempontból még jobbára kihasználatlan üzletágban. A napokban jelentették be a dearborni főhadiszálláson, hogy a Qualcomm céggel olyan vegyesvállalatot hoznak létre, amelyik vezeték nélküli mobil adatátviteli és információs szolgáltatásokat kiván kifejleszteni gépjárművek számára.

Az új - Wingcast névre keresztelt - cég a tervek szerint a telemetrikus szolgáltatások széles körével szolgál majd az autóipari felhasználóknak - elsősorban természetesen a Ford személy- és haszonjárműveibe építik be az újonnan kifejlesztett berendezéseket. Az amerikai autógyártó óriáscég várakozásai szerint 2002 végére több mint egymillió, 2003 végére 3 millió, mig 2004-ben lényegében valamennyi új járművüket ilyen szolgáltatásokkal kinálják majd.

Jac Nasser, a Ford elnök-vezérigazgatója szerint az autó immár mobil portállá alakul, és a jövő évtől beépitett CDMA (kódmegosztásos többszörös hozzáférés) celluláris hálózatoknak köszönhetően az információs szupersztrádán közlekedik majd vezetőjével egyetemben. Ez lényegében egy olyan vezeték nélküli internetes hozzáférést biztosít az autós felhasználóknak, amely az információs, navigációs, szórakoztató és biztonsági szolgáltatások használatát könnyíti meg. Ezek az információk természetesen lehívhatók lesznek otthon is bármely kompatibilis mobilkészüléken vagy számítógépen.

Harel Kodesh, az új cég vezérigazgatója - aki mellesleg a Microsofttól igazolt át - véleménye szerint a személygépkocsik és haszonjárművek hamarosan a leggyorsabban fejlődő mobil platformok lesznek a vezeték nélküli kommunikáció és a digitális informatikai szolgáltatások terén. Ezt támasztja alá az International Data Corporation napokban közzétett becslése is, mely szerint az adatátviteli piac az 1998-as 1 milliárd dollárról 2010-re 42 milliárd dollárosra fog bővülni.

A világ második legnagyobb autóipari cége annak tudatában vághatott bele az üzletbe, hogy tavaly nettó bevétele rekordösszeget, 7,2 milliárd dollárt ért el. Ígéretes a napokban közzétett második negyedévi eredménylista is: az üzleti eredmény meghaladta a 2,7 milliárd dollárt, 44,5 milliárd dolláros bevétel mellett - ez egyébként 6 százalékkal jobb teljesítmény az elmúlt év hasonló időszakában mért adatoknál.

Minthogy azonban az európai átalakítás 1 milliárd dollárral, a Visteon leválása pedig 2,3 milliárddal terhelte a Ford büdzséjét, Jac Nasser a Wingcast-ügylet bejelentésekor továbbra is a fölösleges kapacitások leépítése és az állandó költségek csökkentése mellett tett hitet, ezzel együtt bejelentette, hogy a cég a következő öt évben 45 új modellt dob a piacra.

Az eddigi számítástechnikai beruházások közül legsikeresebbnek a hét dizájnstúdió globális hálózatát ítélte, ahol a tervezők a világméretű hálózat révén gyakorlatilag egy virtuális elektronikus irodaházban dolgoznak. Mindehhez egy olyan számitógépes kapacitás áll rendelkezésre, amelynek révén egy frontális összeütközés tesztjének komputeres sztimulációja - szemben az 1985-ös 35 ezer fonttal - ma már mindössze 8-10 fontba kerül.