Hibát találtam a KRESZ-ben

2008.08.25. 06:42

Jogászunk a minap összefoglalta, hogy vihetem a gyerekeimet a kocsiban, és hogy nem. Találtam egy hibát a cikkben, megírtam a jogász úrnak, ő válaszolt, én nyomoztam, és kiderült, hogy a hiba tényleg hiba. De nem a jogászunké. Hanem a Magyar Államé.

Az egész egy értelmezési kérdésből indult. A KRESZ-ben a gyermekek szállításáról szóló rész teljesen világos, hány centis, hány éves gyerek hova ültethető, ha van öv, hova, ha nincs öv a kocsiban, és így tovább. Aztán jön ez a mondat:

A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

Ezt jogászunk úgy fordította le cikkében, hogy a jobb egyben vagy menetiránynak háttal beszerelhető gyerekülésben, köznapi nevén hordozóban ül a gyerek, vagy ha nem fér el benne, mert kinőtte, és rendes, menetirány szerint bekötendő ülésbe kell tenni, akkor sehogy.

Lefőttem. Uramatyám, évek óta rendszeresen magam mellé kötöm be a gyerekeket, mármint nem mindkettőt, hanem hol melyiket. Sőt, többször elmagyaráztam már az ezt furcsállóknak, hogy nem tiltja a KRESZ az ilyet. Mindig szabályt sértettem volna? Hamar gyorsan, elő a klavit, levél a jogásznak: tényleg hülye volnék?

Jogászunk szerint igen, ahogy ő fogalmazott válaszában: Ezt a KRESZ szöveget úgy kell értelmezni, hogy az első ülésen gyerekülés csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsákot kikapcsolták és ekkor is csak a menetiránynak háttal ültethető a gyermek. Tehát ezeknek a feltételeknek együtt kell teljesülniük! A gondolatjelben szereplő rész nem egy alternatív kitétel, hogy ha ellentétes irányba szereljük be akkor így jó, egyébként meg másként, hanem konkrétan megmondja a KRESZ, hogy első ülésre gyermekbiztonsági rendszer csak háttal szerelhető be, akkor, ha nincs légzsák, vagy ki van kapcsolva a légzsák. Nyelvtani és tartalmi logikai értelmezéssel is ez következik, és a koherens és következetes gyakorlat is ezt támasztja alá. A rendőrök azonnal megbírságolják, aki elöl szállít gyermeket.

Na nem, mondom, ez kizárt. Az még nem bizonyíték, hogy nálunk mindig is elöl ült, aki akart, és még sosem szóltak miatta a rendőrök, de logikailag nekem továbbra sem stimmel a dolog. Kérdezzük csak meg azt, aki a KRESZ-t írta, hogy gondolta!

Szilágyi Miklós, a Közlekedési Ésatöbbi Minisztérium Gépjármű Főosztályának (tényleg ők írják a KRESZ-t) osztályvezető-helyettese szerint a szabályozás egyértelmű: bizony, az első utasülésben vagy 150 centi feletti gyerek szállítható, vagy menetiránynak háttal bekötött picike – köztük semmi. Azt is elmondta, hogy az általam kifogásolt mondat egy eu-s harmonizáció eredménye.

Elköszöntünk, de továbbra sem éreztem magam meggyőzve. Egy puttonyos kisáruszállítóban nem vihetek gyereket? Egy 911-es Porschéban, vagy egy kétüléses Smartban 13 kilós korától (általában addig jó a háttal előre ülés) 150 centis koráig nem ülhet gyerek a sofőr mellett? Ez képtelenség. És tényleg, az EU-ban ez a szabályozás, amit mi át akartunk venni, nem így van.

Egyrészt, ugye, ott vannak az autógyártók. Amennyire tudjuk, Magyarországon a Citroen az egyetlen, aki online elérhetővé tette autói kezelési könyvét. Megnéztem a C4-es júzermanuálját , mit is ír. És a 89. oldalon találtam egy helyes táblázatot, hogy melyik ülésre milyen gyerekülés köthető be. Bármelyikre – bármilyen.

Aztán ott vannak a gyerekülések gyártói. Szondi Attila az STM (a Recaro csoport gyerekülés-márkája) és Römer márkájú ülések magyar importjával foglalkozó vállalkozás ügyvezetője. A neten találtam meg a telefonszámát, és felkértem szakértőnek. Azt mondta, szerinte is hülyeség, hogy tilos lenne előre néző ülésben előre kötni gyereket, ezt az egész szabályt, amit nálunk rosszul használnak, azért írták, hogy az úgynevezett 0-s kategóriájú (0-13 kg-os gyerekek tárolására) hordozókat ne köthessük be aktív légzsák elé. Az előre néző biztonsági üléssel kapcsolatban csak annyit szoktak megjegyezni a gyártók, hogy ha van a kocsiban utaslégzsák, toljuk minél hátrébb az utasülést.

És végül ott vannak a külföldi KRESZ-ek. Balázs Viktor kolléga a német jogban nézett utána a dolognak. A német KRESZ, az STVO (StrassenVerkehrsOrdnung) úgy rendelkezik, ahogy sejtettem. 150 centi alatt 12 éves korig biztonsági ülésben berakhatók előre a gyerekek arccal előre is, ha az a gyerekülés megfelel a vonatkozó műszaki normának. Itt tekinthető meg a vonatkozó szabály, 21. paragrafus, 1/a pont.

A francia kapcsolat

Papp Tibi kolléga remekül beszél, olvas és ért franciául, megnézte hát a francia KRESZ-ben, a Code de la route-ban, mi a helyzet. És le is fordította, amit talált:

R412-2 cikkely

I. A forgalomban minden motoros jármű vezetője (...)köteles meggyőződni arról, hogy minden 18 évnél fiatalabb utasát vagy homologizált gyermekvisszatartó rendszer (=biztonsági gyermekülés) vagy biztonsági öv védi.
A hasonló befogadóképességű járművekben, amennyiben nincs az ülésen biztonsági öv, tilos három évnél fiatalabb gyermeket szállítani.
II. Ugyanakkor, a vezető köteles meggyőződni arról, hogy minden tíz éven aluli gyermeket a testfelépítésének és testsúlyának megfelelő biztonsági gyermekülés véd.
III. Azonban a biztonsági gyermekülés használata nem kötelező

1. minden gyermeknek, akinek testalkata megfelelő a biztonsági öv viseléséhez;
2. minden gyermeknek, akinek felmentő orvosi igazolása van erről (...)
3. minden taxiban és közösségi járművön utazó gyermeknek.

IV. Minden vezető, aki ezt a cikkelyt megszegi, "negyed osztályú" büntetésre számíthat.

R412-3 cikkely

I. Tilos tíz év alatti gyermek szállítása a gépjármű első ülésén, kivéve a következő eseteket:

1. amennyiben a gyermeket olyan, menetiránynak háttal beszerelt, homologizált biztonsági gyermekülésben szállítják, amelyet kifejezetten első ülésen történő használatra terveztek és a frontlégzsákot kiiktatták;
2. Amennyiben a gépjárműnek nincs hátsó ülése, vagy azon nincs biztonsági öv;
3. Amennyiben a hátsó ülések átmenetileg nem használhatók, vagy azokon tíz év alatti gyermekek ülnek; feltéve, hogy a szállított gyermekeket is az R412-2 cikkelyben előírt gyermekülésben szállítják.

II. Minden vezető, aki ezt a cikkelyt megszegi, "negyed osztályú" büntetésre számíthat.

Szigorúbb, mint a német, angol jog, de korántsem olyan fafejűen tiltó, mint az elcseszett magyar.

A brit jog szerint sincs gond azzal, ha az ötéves gyerek arccal előre les ki a jobb bal egyből. Csak az a szabál' , hogy megfelelő ülésben üljön.

A cikk URL-jét elküldtem a KHEM-nek. Nézzük, kijavítják-e a hibát a magyar KRESZ-ben. Ön szerint?

Hát idáig jutottunk. Én mindenesetre elhatároztam, öntudatos EU-polgár leszek, és nem érdekel a magyar jogfordítók alkalmatlansága: Kata vagy Csepke lányom másfél méteres koráig bizony továbbra is előre ül, ha valamelyik előre akar ülni, vagy hányingere van, és kész. Sőt! Lehet, hogy veszek egy Multiplát, és mind a kettőt előre ültetem ezentúl. Aztán majd megyek Hágába, ha egyszer megállít emiatt egy túlbuzgó rendőr. Nehogymá' egy fordítási hiba mondja meg, hogy ki hol ül az autómban!