Átlag János nincs

2003.11.06. 10:33

A rossz hír, hogy múlt csütörtökön az előzetesen bejelentettnél nagyobb mértékű, széleskörű áremelést hajtottak végre a társaságok a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások díjszabásaiban. A jó, hogy a változások - a különböző biztosítók eltérő piaci helyzete és a különféle üzletpolitika révén - egyes szegmensekben, elsősorban a vidékiek és a nők számára akár díjcsökkenést is eredményezhettek.

A biztosítók többféleképpen állnak a kötelező kérdéséhez. Vannak, akik induláskor ügyfélkörük felduzzasztása érdekében egyes rétegeknek (fiatalok, piros autósok, mormonok) nagymértékű kedvezményeket biztosítanak, majd a szerződések begyűjtését követően igyekeznek a díjak változtatásával kizárni a számukra nem fontos ügyfeleket. Az elmúlt két évben például az Európa nagyon kedvező díjakat határozott meg a fiataloknak, most azonban átlagosan 13 %-ot emelt díjain, oly módon, hogy azok elsősorban a 35 év feletti, vidéki autósoknak kedvezzenek.

 
  Például:
 
  Egy drámai példa: majd' 60.000 forint éves megtakarítás egy képzeletbeli autónál

Az előző pár évet a társaságok széleskörű adatgyűjtéssel töltötték, és ennek a levét - legalábbis a rettenetesen differenciált, tagolt és elsőre áttekinthetetlennek tűnő ajánlatokon keresztül - egyelőre a bamba autósok isszák meg. Hihetetlen aprólékossággal elemezték a baleseti és ügyfél-statisztikákat, és ezeknek az elemzéseknek az eredményei visszatükröződnek a tarifák megállapításában.

A 2004-es díjakból látszik, hogy a legtöbb biztosító átértékelte az egyes régiók súlyát (a főváros-vidék kontraszt természetesen megmaradt), még kisebb részekre bontották az életkori kategóriákat, nagyobb hangsúlyt kapott az egyes autótípusok megítélése. A kötelezőt így vagy úgy, de minden autósnak le kell nyelnie, és, hogy szerződéskötéskor ne legyen annyira rossz a szájízük (úgyis az lesz_), számos új kedvezménnyel próbálják fogyaszthatóbbá tenni a díjemeléseket.

Jövőre több társaságnál is csókos ügyféllé válhatunk, nem kell mást tenni, mint új autóra szerződni, több járművet is ugyanannál a cégnél biztosítani, más biztosítással vagy nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezni az adott biztosítónál. Többen adnak kedvezményt veterán autókra, gyermekkel rendelkezőknek, Autóklub-tagoknak, vagy mozgássérülteknek. Sőt, az Unionnál 2004-ben elegendő egy 2-essel kezdődő személyi szám ahhoz, hogy 10 %-ot spórolhassunk a jövő évi kötelező díján.

A korábbi - régi jogosítványért, banki átutalással történő fizetésért, casco-kötéséért, flotta, stb. - biztosított kedvezmények megmaradtak, valamint továbbra is érvényes, hogy kötelező szempontjából jobb 35 év feletti vidéki autósnak lenni, mint budapesti fiatalnak.

Fontos szempont, hogy a biztosítók, mivel a kötelező biztosítások fenntartása szinte egyiküknek sem elsőrendű szempont, igyekeznek eltussolni a változások jelentőségét. Legtöbbjük kommunikációját a "jó, jó, voltak bizonyos mértékű emelések, de ez mindegy, mert úgyis mindig vannak" vezérli, azaz nem az új kedvezmények és díjak felvillantásával próbálják megtartani az ügyfeleket, hanem arra építenek, hogy az ügyfél magától hülye, és a felmondási határidő lejárta előtt úgysem jön rá arra, hogy jövőre, egy máshol megkötött szerződéssel akár több tízezer forintot is megspórolhatna.

Sokan vannak, akik a kötelezőt amolyan bebetonozott, hűségnyilatkozattal fixált biztosításnak tekintik, és eszükbe sem jut az éves szerződés lejártával kedvezőbb tarifát kínáló szolgáltatót keresni. A biztosítóknak nem érdeke tudatos, a legkedvezőbb megoldást kereső fogyasztót faragni az ügyfélből, így bevett trükk például a megújítási levelek november 20. körüli, vagy még későbbi kiküldése: a kötelező elvesztésének hírére a legtöbb autós hajlamos pánikba esni, és a válaszlevélen a jövő évi lehúzást is biztosító igent gyorsan beikszelni, mint ajánlatokat gyűjteni a többi társaságtól.

Megéri némi időt fordítani az ajánlatok összehasonlítására, hiszen éppen a sokrétűen differenciált tételek és besorolási szempontok alapján kijelenthető: Átlag János nincs, csak egyedi esetek, mindenki esetében lehet egy-két paraméter, ami jótékony hatással lehet a jövő évre megállapított díjra.

Ebben segíthet minden autósnak a hétfő délután beindított biztositas.hu portál, ahol az egyedi jellemzők beállításával mindenki kiszámolhatja jövő éves díját, sőt, az éves díjak biztosítónkénti, összehasonlító jellegű megjelenítésére is van lehetőség. A program az összes szóba jöhető tényezőt számításba veszi, kiszámolja a jövő évi bonus-malus besorolásunkat, majd ha ez megtörtént, akár online is közhetünk új szerződést, a biztositas.hu ingyenesen végzi az ügyintézést.

A jelszó tehát: éberség, kalkuláció, összehasonlítás! Mindenkinek javasoljuk, hogy látogasson el a biztositas.hu -ra, az ötpercnyi pötyögést igazán megéri, legrosszabb esetben megtudjuk, hogy mi már idén is nagyon ügyesen választottunk biztosítót.