Milyen használt autót vesz a magyar, hol, kitől?

2008.04.08. 01:13

Kiderült, hogy a nők jobban ragaszkodnak a benzines autókhoz, mint a férfiak, de még a férfiaknak is inkább benzines az autó, mint dízel. És hogy a fiatalok akarnak inkább sok lóerőt, de ők se nagyon sokat. És hogy olvasóink leginkább saját maguk szeretik eladni autójukat. És még néhány érdekes adat.

Az előző részben azt tekintettük át, milyen összefüggések vannak az egyes márkák vásárlói, rajongói és az általuk a használt autókban keresett értékek között. Meg hogy mennyire számít a biztonság (nagyon), a környezetbarátság (semennyire), a teljesítmény (eléggé) a használtpiacon. Most kicsit gyakorlatiasabbak leszünk, arra megyünk rá, végül is hogyan zajlik az autóvásárlás, ki hogyan kitől szeretné megvenni milyen autóját.

Mit keresünk?

Az általános válaszadói adatok és a konkrét kérdések összevetésével számos dolgot megtudtunk a férfi- és női lélek viszonyáról az Ideális Autó fogalmához. Például, hogy a férfiak 58%-a, a nők 66%-a csak benzinesben gondolkodik. 38, illetve 28 százalékban szeretnének dízelt. A férfiak három százaléka vágyik benzin-gázos autóra, a nőknél ez az arány csak két százalék. Némileg lesújtó, hogy a zöldség (vitatható elvi alapokon nyugvó, de társadalmilag ma tagadhatatlanul meghatározó) szimbóluma, a hibrid autó csak a férfiak egy százalékát érdekli. A nők egy picit környezettudatosabbak, négy százalék akar hibridet.

Lökettérfogatból a nők megelégednek kisebbel is, a férfiak inkább nagyra vágynak. A nagyon pici és a nagyon nagy mindenkit riaszt (autókról beszélünk). A férfiak egy, a nők három százaléka szeretne egyliteres, a férfiak hét százaléka, a nők három százaléka háromliteres autót, és négy-négy százalék azon telhetetlenek aránya, akik szerint minél nagyobb, annál jobb.

A nagy többség az 1,4-1,6-2,0 sávban látja az ideális motort, a nőknél 27%-ának elég a kicsi, 28%-nak a közepes, 28%-nak a kétezres, a férfiaknak csak 13%-a akar 1,4-es, 21%-a 1,6-os, 42%-a kétliteres autót. A 2,5 literes használtpiaci kínálat a nők részéről 4, a férfiakéról 11% érdeklődésére tarthat számot. A teljesítményigény nagyjából ennek a megoszlásnak megfelelő, bár kicsit jobban örülnénk nagyobb literteljesítménynek. Az ideális autó a férfiak 37%-a szerint 100-130, 21%-uk szerint 130-180 lóerő között tud. A nők szerényebbek, 13%-uk megelégszik 75-nél kevesebb lóval is, 35%-uknak kellene 75-100, 30%-uknak 100-130 lovas kocsi.

Karosszériában a férfiaknál az ötajtós és a kombi a menő. Előbbi a férfiak 27, utóbbi 29 százalékát vonzza, csupán 23%-uk szereti – az állítólag pedig kákáeurópában oly népszerű – szedánt. A nőknek viszont 47%-a szeretne ötajtós és 18%-a négyajtós autót, csak 14%-uk vágyik kombira. A kupék, buszok, háromajtósok, SUV-ok iránti igény minimális.

A kérdéseinkre kapott válaszokat életkorra vetítve közhelyszerű igazságokkal szembesülünk. Minél idősebbek vagyunk, annál jobban vágyunk nyomatékos, takarékos, de nem annyira sportos dízelre. Minél fiatalabbak, annál több lovat akarunk magunk alá, minél öregebbek, annál jobban örülünk a kevésnek is. A fiataloknak inkább kell a kupé (és érdekes módon kevésbé a SUV), az idősebbek jobban értékelik az ötajtósókat, szedánokat, 36 és 60 között pedig tágas kombit, de még akár buszlimuzint is el tudunk képzelni a gyerekekkel együtt járó sok csomag alá.

Hol keressük?

Azt is megkérdeztük, ki honnan szeret, honnan szokott használt autót venni. A válaszadók legnagyobb része a családias kis használtautó-telepeket részesíti előnyben, ők legutóbbi használt kocsijukat innen vették. Negyedük-negyedük magánszemélytől, illetve márkakereskedőtől vásárolt utoljára, 12%-uk nagy lerakatból, négy százalékuk külföldről, egy százalékocskájuk pedig aukciós portálról vette kocsiját.

Érdekes válaszok

A használtautó-értékesítéssel kapcsolatban milyen szolgáltatásokat hiányol a piacról?, tettük fel a kérdést, és – egyebek mellett – az alábbi válaszokat kaptuk:

 • A pina
 • A murvás bunkó és a nyálas álprofi nagyonmultikvagyunk AAA közötti stílust
 • Ajándék sör autóvásárláskor
 • Próbahónap :)
 • Hogy az első hazugságnál lelőhetem az eladót
 • Rohaggyon meg a sok sumák!
 • Fűtött parkolók, hogy télen is lássam a kocsikat
 • Egy kisebb tesztpálya, ahol ki lehetne próbálni a vasat!
 • Rögtönítélő bíróság a hazug és kilóméteróra-tekergető kereskedők ellen
 • Kakaóscsiga
 • Ajándék Aston Martin! :-D
 • Szex
 • Becsületet, a becsületet és a becsületet. Megemlíteném még a BECSÜLETET is mint olyat, de ez a használtautó-kereskedők körében ismeretlen. A használtautó-kereskedő még a karóráját is visszatekeri, hogy két évvel ezelőtti időt mutasson.
 • Nagymellu macák szolgáltatásait hiányolom
 • A halálbüntetés
 • Kolbászsütés
 • Ingyen Rolls-ot malájkurvákkal a csomagtartóban
 • Poligráfos vizsgálat a neppereknél :)